Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Alter, félvér, lányka

Kár okoskodni, nyugodtan mondjuk ki: ekkora marhaságot a világ még nem látott.

Az internet gyors műfaj. Tegnap reggel híre ment, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata éveken át állítólag listázta az új hallgatókat: világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján adatbázisba rendezve jellemezték őket. Délutánra megszületett az a Facebook-alkalmazás is, amely megmondja, hogy önről vagy rólam mit listáztak volna a HÖK tagjai.

Ha elmúlt 18 éves, akkor nyugodtan olvassa el ezt a bekezdést. Ha nem vagy még 18, légy szíves ugord át, ráérsz az egyetemen csúnyán beszélni. (...) Szóval a Facebook-program alapján „jóseggű refi Demszky ismerős, félvér néptáncos filmbuzi" – ez vagyok én. Ez nyilván tévedés, de másodszorra sem dobott jobbat a gép: „raszta füves rocker, alter katolikus lányka". (Ha nem lenne nyilvánvaló, ezeket a jellemzéseket – szavakat – az eredetiből vették a programkészítők; s mert a bölcsészkar hallgatóiról van szó, így a változatos szókincsen sincs miért csodálkoznunk.)

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is gyors volt, rapid jött az ellencsapás: „A faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat, illetve az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat különleges adatnak minősül. A különleges adatok a törvény értelmében fokozottan védett személyes adatok, amelyek kezeléséhez törvényi felhatalmazás hiányában az érintettek írásbeli hozzájárulása szükséges."

Mindannyian tudjuk, hogy az érintettek nem is sejtették, hogy rajta vannak a listán, így a személyes adataikhoz nem adhattak engedélyt. Kár okoskodni, nyugodtan mondjuk ki: ekkora marhaságot a világ még nem látott; értelme semmi, legfeljebb az, hogy az ELTE, az ország első számú egyeteme most pironkodhat, vagy stílszerűen az asztal alá issza magát, hogy ezt a balhét elfelejtse és elfelejtesse. Nehéz lesz, főképp ezekben az időkben, amikor az egyetemi hallgatók – az ELTE-sekkel az élen – komoly tárgyalópartnerként kívánnak mutatkozni az oktatási kormányzat előtt; a társadalom egy részének szemében pedig ők a pajzsra emelt hősök, akik küzdenek a maguk és a következő generáció röghöz kötése, tandíja ellen.

Itt vannak ugyanakkor: a „buta evangélikus lányka", „a sokat olvasó cigánylány" és a „Pistának jó lesz". Köszönhetik szépen. Bizonygathatják, hogy az egyetemi hallgatók döntő részének ilyen marhaság soha nem jut az eszébe. És azt is, hogy aki „biztos, ratyi", soha nem jut a közélet jövő generációját képző elitklub, a HÖK közelébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötödik

Bár egyetlen fittyfenét sem tudok ajánlani a jó válaszért: az ötödik legnépesebb magyar város… Tovább olvasom