Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Álomgyár

Bevallom, beszippantott a tehetségkutató-tobzódás a kereskedelmi csatornákon. Nézem is rendületlenül. Alakult már Társulat, szólt A dal, megtelt a Kifutó, születtek csillagok, megasztárok sorozatban, aztán jött az X-Faktor és legújabban készülődik a Voice is. A selejtezők tele vannak jó szándékú bohócokkal, ítélőképesség nélküli önjelölt idiótákkal, alapesetben tiszteletre méltó, ám valami miatt megbolondulni látszó nagymamákkal és nagypapákkal, anyuka, apuka színpadra tolt, tehetségtelen kicsi gyerekével.

Aztán jönnek a kilátástalansággal küzdő munkanélküliek, a reménytelen mindennapok reménykedő életharcosai, akiket kétpercnyi kétes hírnévhez juttat az álomgyár, és szerencsére érkeznek a semmiből néha nagy hangok, jó előadók, tehetségek, meg mindezek keveréke is.

Nem vagyok naiv, tudom, hogy a tehetségkutatók nem karitatív műsorok, sokkal inkább a csatornák pénzgyárai sokmilliós nézettséggel, temérdek reklámidővel. Mégis úgy tűnik, minden üzleten túl több ez annál, mint hogy benne lesznek valakik a tévében. A szakma szerint már a valódi zenekultúrát fojtogatják a tehetségkutatók és azok felfedezettjei, de valami mégiscsak történik, ha adásról adásra több mint kétmillióan néznek valamit. A minőségen, a körítésen lehet vitatkozni, az igénnyel, a számokkal már kevésbé. Mint ahogyan azzal sem, hogy mint a való életben, úgy a színpadon is csak nagy ritkán lesz a közmunkás utcaseprőből néhány hónap leforgása alatt ünnepelt sztár. Viszont ha mégis megtörténik, a hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. Jó látni ilyet, mármint hogy vannak még csodák.

Ám elsősorban mégsem ez érdekel. Hidegen hagy a műdráma, a szappanoperásított álvalóságshow, a bulvárosított álszerelem. Nem érdekel, hogy az egészből mi az igaz és mi a hamis, hogy a zsűri milyen instrukciók, szempontrendszer alapján teszi a dolgát. Csak a valódi teljesítmények és az általuk megvalósuló álmok érdekelnek és a valódi esély, akármilyen is. Mert ha az esély megvan, legalább az esélyre, a show után úgyis gyorsan kiderül, hogy a szereplők valódi tehetségek vagy előre gyártott zenebohócok csupán. S az már a legtöbb esetben úgysem a tévén múlik. Az azonban talán igen, hogy kis szerencsével néha-néha befoltozódhat egy-egy lyuk a hazai tehetséggondozás szakadozó szövetén.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. október 09. 20:34
    „A mai világban a függőség nélkül, szinte lehetetlen az élet .A gyógyulni vágyok egyikből kilépnek ,és szinte észrevétlenül már benne is vannak a másikban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többlet és hiány

Tovább olvasom