Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Álmok, titkok, temetők

Sokkötetnyi elemzés született már a futball évszázada töretlen titkáról, vonzásáról és varázsáról. A megfejtés mind más volt, de mind helytálló. Csütörtökön este kaptunk egy újabb érvényes választ.

Történt, hogy a németek – eddigi játékuk nyomán és imponáló, tizenöt meccses győzelmi statisztikával a hátuk mögött – duzzadó önbizalommal léptek a varsói Nemzeti Stadion gyepére a szokás szerint surranópályán EB-elődöntőig jutó olaszok ellen. Az első tíz perc papírforma szerinti német rohamokat hozott, utána azonban álom és temetés. A németek döntős és győzelmi álmait, a taljánok meg a labdát temették. A sírásó egy olasz nevű ghánai fiú volt, akinek tehetségét eddig sem vitatta senki, mentális és szellemi állapotát azonban sokan sokszor kétségbe vonták már. Ám ezúttal ő, vagyis Mario Balotelli lett a benne testet öltött kilencven kiló izom mellett a koncentráció eleven szobra is.

Első ízben éktársa, Cassano úgy fordult le a szélen az Európabajnokságon eddig tanári módon söprögető és eddigi minden meccsét szabálytalanság nélkül(!) lejátszó német belső védőről, mint üveggolyó a bűvös kockáról. A jelenetet hitetlenkedve figyelő védőtársa az ötösön szinte belemerevedett a látványba. Az olasz csokifiú azonnal megérezte a lehetőséget és a beadás után bombafejessel szerezte meg a vezetést. A németekben ettől valami, talán az álmuk összetört. Daráltak, tették a dolgukat, ahogy tanulták és ahogy az izmaikban és az agyukban régóta rögzült, de hullaszaga volt már minden passznak. Meghalt bennük a futball. Nem úgy Marióban, aki egy jó harmincméteres sprint után tizenhétről küldött be egy hálószaggatót. Aztán félmeztelenre vetkőzve belepózolt a meccset közvetítő harminc kamera egyikébe. Testtartása, tekintete beleégett a sok százmillió tévénézőbe: ilyen egyszerű játék a foci. Futok, lövök, örülök.

Ott, akkor egyszerre volt a bibliai Dávid, a népmesék legkisebb királyfija, a Bizánc érckapuit buzogányával beszakító Botond, a büszke római légiókat agyagba döngölő Spartacus vagy a Gyökerek szabadságát és szülőföldjét visszaszerző Kunta Kintéje.

Persze lehet, hogy ez mind túlzás. Elég lenne csak annyi, hogy csütörtökön este Varsóban, a Nemzeti Stadionban úgy negyed tíz tájban Mario Balotelli volt a futball eleven szobra, maga a válasz e varázslat titkait kutatóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Epilógus

Tovább olvasom