Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Állami szerelem

„Inkább a házasság gyökeredzik a családban, mint a család a házasságban."
Ádám és Éva boldogan elvolt a paradicsomban, Rómeó és Júlia is paphoz ment, hogy szentesítse szerelmüket. Évszázadokig senki nem kereste fel a boldog együttélés reményében az állami hivatalt.

A házasság intézménye alapvetően mindig is a nő és a férfi megállapodása volt. A nő vállalta, hogy őrzi a családi tűzhely melegét, óvja a gyerekeket, neveli, szereti őket, az urát meleg étellel, békés otthonnal várja haza. A férfi cserébe azon volt, hogy mindennek anyagi hátterét – lehetőségeihez mérten persze – előteremtse. A különböző társadalmi szinteken más és más volt mindennek a minősége, de egyben megegyeztek: a nő otthon, a családban dolgozott, a férfi pedig az igen kimondásával vállalta, hogy feleségét és utódait eltartja. Mindennek azért volt különös jelentősége, mert a gyengébb nem képviselőinek nem volt lehetősége az önálló egzisztencia megteremtésére.

Hol vagyunk most ettől? A nő megtanulta a fogamzásgátlást és kitört a kiszolgáltatottságból, rögtön utána rájött, ő is ér annyit, mint erősebbnek mondott társa és rálépett a függetlenné válás rögös útjára. Most valahol ott tartunk a folyamatban, hogy a nőnek már mindent szabad: választhat, dolgozhat, politikussá válhat (sőt, Európa több országában és intézményében kvóták ajánlják, hogy igenis legyen egyre több nő a vállalatok élén, a parlamentekben stb.), ugyanakkor a többség – szerencsére – megtartotta hagyományos szerepkörét is. A nő ma is gyereket nevel, mos, főz, takarít és vasalja társa ingeit, emellett esetleg céget irányít, törvényekről szavaz – mindenesetre dolgozik. Már rég nem „gyengébb", bár ezt sok esetben csak ő tudja, érzi. (Az egy másik történet, hogy a folyamat jelenlegi szintje kissé kaotikus, mert a nagy átalakulásban a nemek éppen most keresik és formálják régi és új szerepeiket.)

A szerelmesek legbenső igénye az egymásnak tett ígéret, amit a századok során Isten színe előtt tettek meg. Mi köze van ehhez az államnak?
Magyarországon a polgári házasság eszméjét II. József magyar király fogalmazta meg először, 1786-ban kiadott házassági pátensében. A házassággal kapcsolatos jogalkotás azonban 1894-ig elsősorban a vegyes házasságok szabályozásával foglalkozott, inkább vallási kérdés volt.

Ma Magyarországon az alkotmány legújabb módosításával kimondatott: a család alapja a házasság. Jogi értelemben csak a házastársak életközösségét ismerik el az állam által preferált komplett családnak. Kvázi család az, ahol a szerelemről papírt tudnak felmutatni. Ugyanakkor a gyerekek negyven százaléka élettársi kapcsolatban születik...

Edward Westermarck szociológus a múlt század elején(!) írt a házasság történetéről tanulmányt, amelyben úgy fogalmazott: inkább a házasság gyökeredzik a családban, mint a család a házasságban. Ezt mindenütt tudják, csak nálunk nem. Nálunk kőbe vésték a középkori viszonyokat. Ráadásul magánterületen.

Olvasóink írták

 • 5. immerzimmer 2013. március 22. 19:43
  „Miért az állam mondja meg mi a házaság mi nem ?”
 • 4. Bokk 2013. március 20. 18:01
  „Férfi és nő, ha nem házas, nem család. De: szülő és a gyerek = család. Tehát ahol gyermek van, onnan nem vehetik el a családtámogatást, ahol pedig nincs gyerek, ott teljes mindegy, hogy házas, vagy nem a pár, úgysem kapnak semmit. Ezért én nem nagyon látom, mit vehetnének el. Innentől az élettársak gyermekkel csonka családnak számítanak, tehát magasabb összegű támogatásra jogosultak.”
 • 3. öröksoproni 2013. március 20. 17:13
  „2-höz
  De bizony, mi másról szólna? Nyilvánvaló, hogy évek óta csökken a házasságkötések száma, gyermekek viszont születnek. Én házasságpárti vagyok, több okból kifolyólag. De ebben az esetben is fürdővízzel együtt öntik ki a gyermeket is.”
 • 2. tradermike 2013. március 20. 09:01
  „Az nem lehet, hogy a családtámogatások visszavételéről szól ez az egész papírosdi?”
 • 1. Bokk 2013. március 19. 18:10
  „Gyermekünk anyjával nem vagyunk házasok. Együtt élünk hárman, két családban. Ő és a gyermek, illetve én és a gyermek is család vagyunk, csak épp együtt nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhatvanöt év

A közölt hírekben az óhajok keveredtek a tényekkel. Tovább olvasom