Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Állami mobil

A történtekkel kapcsolatban egy értelmes kérdés biztosan felteendő: mennyibe fog ez kerülni nekünk?

A Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és az MFB Invest Zrt. konzorciuma nyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által meghirdetett frekvenciaárverést kedden, így az állam, amely legutóbb egy futóműgyárba vásárolta be magát, szolgáltatóként fog megjelenni a hazai mobilpiacon. Idén Budapesten, 2014-ig pedig országosan saját hálózatot kell kiépítenie. Az ügyletnek vannak furcsaságai, én például nem értem, miért ésszerű, ha az állam egyik zsebéből a másikba átteszi a tízmilliárd forintos koncessziós díjat, meg azt sem, mi oka van visszalopódznia abba a szektorba, ahonnan néhány kudarcos évtizeddel a háta mögött leszegett fejjel távozott még a kilencvenes években.

A történtekkel kapcsolatban egy értelmes kérdés biztosan felteendő: mennyibe fog ez kerülni nekünk? Bizalmam akkor lenne az efféle beruházások iránt, ha azt látnám, más területen olajozottan mennek a dolgaink. Azonban az állam engem sem az elmúlt huszonkét, sem az előtte lévő negyven év alapján nem győzött meg arról, hogy jó, ha egyre szövevényesebb, közvetlenebb módon vesz részt a gazdaság működésében. A MÁV rohad, a Volánok amortizálódnak, a távközlési monopólium időszakából pedig arra emlékszem, hogy egy szimpla telefonálás a zánkai gyermektáborból haza alig jelentett nagyobb kihívást, mint egy túlélőtúra. Nehogy odáig jussunk, hogy néhány év múlva kiáll a Nemzeti Mobil vezérigazgatója, és becsszóra először és utoljára néhány tízmilliárd forintos tőkeinjekciót kér a cég működésének fenntartásához.

Jól kivehetően államosítási, államerősítési hullám zajlik az elmúlt másfél évben. A 500 milliárd forintos Mol-pakett megvásárlása racionális lépés volt, még akkor is, ha sokan a napi tőzsdeárfolyamok alapján azt böngészik, mennyi az aktuális veszteség a papírokon a tranzakció óta: komoly érvek szóltak amellett, hogy a kormány ne hagyja az ország stratégiai fontosságú vállalatának egy részét bizonytalan orosz tulajdonban. A Rába-felvásárlás értelméről a bejelentés óta eltelt hónapokban sem derült ki több, miközben változatlan intenzitással folyik a magyar kiskereskedelmi láncok megerősítése.

És most állami mobilunk is lesz; már csak mobil (értsd: rugalmas, hatékony) államra lenne szükség.

Kivárjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túllépnek a hatáskörükön

A hozzájuk fordulók minden ügyes-bajos dolgát elintézik a levélcímzéstől az igénylőlap-kitöltésen át… Tovább olvasom