Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Alapvető jog

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tegnap közzétett tájékoztatójában sikerként értékeli, hogy a kedvező irányú törvénymódosításnak köszönhetően „a külföldi rendszámú járművel belföldön közlekedő magyar állampolgárok immár újra szabadabban élhetnek a tulajdonhoz és a szabad mozgáshoz való jogukkal".

Az ügy előzménye, hogy sokan a regisztrációs adó megfizetése alól akartak kibújni a külföldi rendszámmal. A jogszabályok ezért is szigorodtak, szeptembertől azonban több lépcsőben ismét felpuhul a rendelkezés. Merthogy sérültek úgymond az alapvető jogok.
Nem is lenne ezzel semmi baj, ha például a szlovák rendszámot használók közül a szabad mozgáshoz való jogot ne úgy értelmeznék sokan, hogy a regisztrációs adó elkerülésén túl szabálytalankodni is szabadon lehet. Mert azt látom, hogy akármilyenek is a jogszabályok, olyan sebességgel hajtanak el most is a fix traffipax vagy az „automatára állított", rendőr nélküli sebességmérő autó mellett, ahogy csak a büntetlenségében száz százalékig biztos sofőr vezethet.

Amikor jó pár évvel ezelőtt jöttünk haza a horvát tengerpartról és beleszaladtunk egy sebességmérésbe, az itthonitól gyökeresen eltérő gyakorlattal találkoztunk. Ott nemcsak a sebességmérő
autót nem hagyták „automatára állítva", üresen, hanem néhány száz méterrel arrébb le is intettek. Hiába hivatkoztunk arra, hogy hazafelé tartunk, már nincs nálunk pénz. Elvették a papírokat, a slusszkulcsot. Megmutatták az irányt, hogy merre van a bankautomata, és azt mondták, nem kell sietni, ők itt lesznek estig. Csak akkor mehettünk tovább, amikor rendeztük a bírságot.

Ugyanígy Ausztriából is hallani lehetett korábban rémmeséket. Kiszerelt autórádiót, lefoglalt értékeket, ha a külföldi sofőr nem tudta vagy nem akarta kifizetni a bírságot.

Nálunk szeptembertől szélesedik a külföldi rendszámot használó autósok szabad mozgáshoz való joga. Ez derék. Ugyanakkor a magyar rendszámot használó autósok alapvető jogához is hozzátartozna, hogy ne csak a tőlük behajtott gyorshajtási bírságokkal próbálják betömködni a költségvetés réseit, hanem a külföldi rendszámot használó, gyorshajtó autósok alapvető joga is lehessen a recesszióba hanyatló magyar gazdaság fellendítése.

A bírság precíz, azonnali befizetésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marhahúsdaráló

Tovább olvasom