Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Aknafedél

A nemzeti tisztánlátást a (víz)mérték mifelénk gyakran szokta zavarni.
Most, hogy visszavonhatatlanul háborút nyert a tavasz, útjaink téli hadjáratban elszenvedett lőtt sebei és aknabecsapódás-szerű kráterei után szólnom kell az ellentmondásos, olykor abszurd magyar lét meghatározó jelképéről, az aknafedélről. E kerek öntvény – hivatalos nevén csatornafedlap – legállandóbb tulajdonsága a csáléság.

Szabatosabban a szintkülönbség. A sznobok kedvéért a diszharmónia.
Nevezetesen, én még olyan aknafedelet nem láttam, pontosabban autóm lengéscsillapítója nyomán nem érzékeltem, ami síkban feküdt volna, környezete szerves részeként a burkolattal. Már ahol van ilyen, mert az is gyakori, hogy a porban, sárban, kavicsban az utca közepén tornyosuló, beton-vas géppuskafészekre hajazó műtárgy képez előttünk harckocsiakadályt.

A kedvencem pedig, amikor látom, hogy sárga nejlonmellényes emberek piros-fehér csíkos deszkákból ácsolnak jókora négyzetes útlezárást. Aztán a lécek fedezékében felszedik az aszfaltot. Motoznak, vaslapáttal tötymörögnek, időnként nagyokat sújtanak vele lefelé. Olykor meg – főleg kánikulai napokon – szöszmötölnek. Néha még a vízmérték is előkerül, mutatóba. Utóbb az emberek odébbállnak, a korlát meg ott marad a belső sávban. Ám egyszer csak eltűnik. A munka eredménye ezek után válik csak élményszerűvé: a hupli... vagy a lapály. Meg egy új aknafedél. Szélein már frissiben is bitumen foghíjakkal.

S hogy miért lenne mindez a magyar lét tárgyiasult szimbóluma? Nos, legtöbbször mi, magyarok sem találjuk az egyensúlyt. Gyakran megcsal bennünket a szemmértékünk, s elvétjük az arányokat, a vízszintet, az egyenest. A nemzeti tisztánlátást a (víz)mérték mifelénk gyakran szokta zavarni. Ilyenformán nem találjuk a szerves kapcsolatot, az összeépülést és együttműködést sem magunk között, sem pedig környezetünkkel. Hol alulértékeljük, sőt, alulmúljuk önmagunkat, s lefelé kezdjük terebélyesíteni a honi lét gödrét, hol meg peckesen, dafkéból mellet düllesztve szakadásig felfuvalkodunk.

Akárha a cigarettázó kecskebéka.

Már aki tudja, hogy az milyen.

Olvasóink írták

  • 1. RickCartman 2013. április 15. 22:07
    „az bizony szétpukkad”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyögdíj

Gyakorlatilag a rendszer fenntarthatatlanná válik, vagy ennek elkerülése érdekében drasztikus… Tovább olvasom