Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Akciós hús

Mivel azt már tudjuk, ma Magyarországon havi nettó 47 ezer forintból is meg lehet élni, ezért nem is tudom, miért kapom fel a fejem, ha azt hallom: a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint ideális lenne bevezetni, hogy a pályakezdők rögzített munkabére a minimálbér alatt maradjon. Miért szökik fel a vérnyomásom, ha Czomba Sándor úgy fogalmaz, ez a lépés több mint ideális, mivel ezzel megnyílnának az álláslehetőségek a munkaerő-piaci start előtt állók számára? Miért nem elégít ki a tudat, hogy több év szakirányú tanulás és munkaviszony után a fiatal munkaerő – a nyugdíjban már nem is reménykedő generáció – fizetése elérhetné a minimálbér szintjét is?

Mert bár megjegyeztem, hogy havi nettó 47 ezer forintból is meg lehet élni ma Magyarországon, a minimálbér alatti pályakezdő fizetésből azonban a mindennapi betevő megvásárlása mellett aligha lehet visszafizetni az évek alatt felhalmozódott diákhitelt. Illetve ennyi pénzből szinte lehetetlen megtisztítani a tollakat a családi fészekből való kirepüléshez. Továbbmegyek: a vizionált – Czomba szerint európai uniós mintához idomuló – csekélyke fizetés mellett nemhogy egy menyegző vagy a bébiételek, netán az albérleti díj, de még egy mozijegy is a luxus kategóriája lesz majd.

De az intézkedés hatására nem csak a fogyasztás területén érezhetjük a kereslet-visszaesést. Az államtitkár törekvése nyomán az is előrevetíthető, hogy a gyermekvállalási hajlandóság az egzisztencia megteremtésével arányosan tovább tolódhat. Ez további kockázatokat jelenthet különösen egy olyan nemzet esetén, amely a közelmúltban vészesen fogyó népességének növeléséért kampányolt.
Úgy látszik, még a generációk közti szolidaritás évében is akad, aki a pályakezdőket valóban csak friss és akciós húsoknak képzeli, olyan áruknak, amik pusztán olcsóságuk miatt vonzóak a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pont az i-n

Tovább olvasom