Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Ajándékozási válság

Nem lehet még nagy bajban Európa boldogabb fele, ha haszontalan ajándékokra is milliárdokat tudnak költeni.
Kétsóhajtásnyival ezelőtt még a Csendes éjt énekelte a világ és gyermeki várakozással bontogatta a díszes csomagolást a meghitt fényt árasztó fa alatt. Tegnap már az ajándékcseréktől voltak hangosak az üzletek.

Egy friss, angliai felmérés szerint minden brit felnőtt átlagosan két olyan ajándékot kapott, aminek nem örült. A haszontalan dolgok összértéke átszámítva elérte a 880 milliárd forintot. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy ennyiből bőven rendbe lehetne rakni a jövő évi teljes magyar költségvetést. És még a családi békét is megőrizhetnénk több millió háztartásban, hiszen csaknem minden második haszontalannak tartott és a padlásra vagy a kukába került, esetleg továbbpasszolt ajándékot állítólag az anyós vagy a mama választotta.

A felmérések azt mutatják, hogy karácsony után sok osztrák lelki békéjét is ápolni kellene. Pontosan félmilliónyian vannak ugyanis, akik újra el akarják adni az ajándékot, amit szenteste kaptak. Kétharmaduk azért szeretne megválni tőle, hogy azt vegyen helyette, amire vágyott, a többiek a megtakarításaikat növelnék.

A válaszokból az is kiderül, hogy minden harmadik megajándékozott már tavaly is olyasvalamit kapott, ami nem tetszett neki. A férfiak leginkább a zoknikra és az alsóneműkre fanyalogtak, a nők pedig például a háztartási eszközökkel nem tudtak megbarátkozni.

Akárhogy is történt, akármit is mutatnak a statisztikák, nem lehet még olyan nagy válságban Európa boldogabb fele, ha haszontalan ajándékokra is ilyen rengeteg pénzt tudnak költeni. És úgy látszik, hogy a karácsonyi ajándékozási válság mélységéhez képest talán még az eurózóna megmentése is gyerekjátéknak tűnhet.

Nem mondom, hogy eközben nem lennék kíváncsi a honi helyzetre: van-e például nálunk is ajándékozási válság, és ha igen, ki tehet érte? Mégis inkább azt remélem, hogy nem készül ilyen felmérés. Mert bármi is lenne az eredménye, akármilyen üzenettel járna is, úgyis az volna a vége, hogy előbb-utóbb bevezetnék a karácsonyi ajándékadót.

Olvasóink írták

 • 4. Flúgatlan 2012. január 14. 17:13
  „Szerintem van "válság". De legalábbis értelmetlen, felesleges ajándékok sora.

  Miért? Egyértelműen a fogyasztói társadalom terméke ez a válság is. A gazdaság érdeke, hogy az emberek sokat vásároljanak, ezért szépen fel lett turbózva a karácsonyi vásárlási láz reklámhegyekkel, meghosszabított nyitvatartsással, stb. De ez nem Karácsonykor kezdődik: egész évben azzal méri magát az emberek nagy része, mennyi pénze van, mennyit tud költeni szórakozásra, menő cuccokra, így a korszellemből adódik, hogy a szeretetet is anyagi mércével akarják kifejezni. Ebbe még az is félig belekényszerül, aki mágától nem tenné, mert nem akarja fogyasztói lelkületű rokonait megbántani. Hülye egy ördögi kör ez.”
 • 3. Dwatson 2011. december 31. 12:06
  „Sajnos,meglepetés kétféle van,és a divatba jött ajándékozási kényszer miatt vásárolunk ajándékot,és vagy nem tudjuk mit szeretne a megajándékozott,vagy nem telik a hőn áhított dologra,de valamit venni kell,mert ő is vesz valamit nekem! Szerintem sokat ront a helyzeten a novemberi karácsony,amikor már Győrben is fényárban úszik a város és sokan otthon is feldíszítik a kertet,a házat,és egyesek a fenyőfát is,a betlehemekben meg már ott a "koraszülött" Jézuska,és olyan közhangulat alakul ki,ami szinte kötelezővé teszi az ajándékvásárlást,akár erőn felül is.A karácsony mára már egy igazi kalmárünnep lett,alumínium és bronzvasárnap bevezetésével.Nekem szerencsém van mert én még abban az időben voltam gyerek,amikor a feldíszített karácsonyfa maga is meglepetés volt,mert szenteste előtt sehol sem láttunk olyat,nem ünnepelték előre a karácsonyt az óvodában,iskolában,munkahelyen,mert nem volt itt az ideje,és minden apró ajándéknak örülni tudtunk,mert nem csábított a karácsonyi vásár ezernyi játéka.”
 • 2. gabodick 2011. december 31. 03:39
  „Érdekes cikk, tetszik ! Jó újságírói mentalításra vall egy ilyen kérdés elemzése ! Kedves Nyerges Csaba, gratulálok az írásodhoz !”
 • 1. SiLa 2011. december 29. 21:13
  „Tisztelt Nyerges Csaba!
  A haszontalan holmik vásárlásában szerintem a Magyarok is előkelő helyen állnak. Sajnos a szeretet ünnepe nálunk is a rongyrázásról szól. Tisztelet a kevés kivételnek.
  Mindenkinek BUÉK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy telt a karácsony?

Ha soha nem piszkálódunk, ha soha nem kiáltjuk világgá, mi bánt minket, akkor hogyan is… Tovább olvasom