Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Agyhalál

Míg régen a hadd bömböljön, erősödik a tüdeje tanács járt körbe a játszótéren a gyereket szellőztető szülők között, ma úgy rázza a csecsemőt egynémely, mint a lemerült tamagocsit.

Huszonkét napos a kisded. Még nem tudja, mi világra született, édesanyja ringatja és szoptatja, nevelőapja óvja. Meglátogatta már három király is, vittek aranyat hat marékkal, tömjént egész vasfazékkal. Irul-pirul Mária, a boldogságos kismama. Három héttel vagyunk túl az éjszakán, mikor megszületett Betlehemben.

Dagadnak a tüskétlen fenyőkkel lakó kutricák, angyalhajak és kibelezett szalonpapírokat lengedez az ágakon a szél. Vége az ünnepnek, a születés misztériuma helyett híreket kapunk. A kisdednek is átlagosak a napjai: pityereg, ha unatkozik, sír, ha éhes, bömböl, ha a hasa fáj, mosolyog, ha jól érzi magát. Persze a legjobban anyja kezében szeret, de a gyermekágyból erőre kapó Mária dologidőben kénytelen a jászolba fektetni kicsinyét. Dúdolgat neki, hogy érezze a közelségét.
Aki próbált könnyeket szárítani egy kisgyermek arcáról, az tudja, hogy néha egy jászol mellett ólálkodó birka türelme is kevés ahhoz, hogy a visítás, hiszti, toporzékolás a sokadik nyugtató szóra, cirógató simogatásra is alábbhagyjon.

Míg régen a hadd bömböljön, erősödik a tüdeje tanács járt körbe a játszótéren a gyereket szellőztető szülők között, ma úgy rázza a csecsemőt egynémely, mint a lemerült tamagocsit.

A világ gazdagabb felén is egyre több kisgyerek kerül bántalmazva a kórházakba a szülők által kitalált fedősztorival. Múlt héten egy kétéves kislánytól vették el az életét, a nevelőapjának persze fogalma sincs, mi történt, mert ő a konyhából csak egy csattanást hallott. A kislánynak súlyos törései és fejsérülései voltak, gyakorlatilag agyhalottként került az orvosokhoz.

A statisztikák szerint a gyermekbántalmazás és elhanyagolás elkövetői ötven százalékban a szülők. Míg régen a fejletlen orvostudomány tizedelte a csecsemőket, ma saját vérük végez velük. A kopogó statisztikák magukért beszélnek, egy-egy konkrét eset után nem találni szavakat.

2014 évvel ezelőtt a szent család évével kezdődött minden. Nem kell, hogy szentek legyünk, de szeressétek a gyermekeiteket! A család nemzetközi éve lesz az idei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkebőr

Itt sok minden nem az, aminek látszik. Ezért aztán mindenki azt érez, abban hisz, amiben akar, vagy… Tovább olvasom