Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A választás szabadsága

A demokrácia azon az ideán alapul, hogy a szavazók birtokában vannak a közügyek megítéléséhez szükséges alapvető információknak.
Kénytelen-kelletlen figyelem a híreket, mégiscsak választás lesz alig egy hónap múlva, négy évre beültetünk valakiket a tutiba megint. Mint afféle mezei választópolgár tájékozódni próbálok tehát. De csak a gyomrom forog.

Hogy kizárólag a legfrissebbeket említsem: a csalás miatt hat évet ült Zuschlag János a kampányfinisben megjelenteti életrajzi könyvét és interjút ad a szocialistáktól hozzá ötvenmilliós nejlonszatyrokkal flangáló titkárnőkről és volt főnökeiről. A szavahihető, börtönviselt fiatalember őszinte vallomása nyomán, annak minden részletének hitelt adva a Fidesz megdöbben, a Jobbik feljelent. Csúnya, csámcsogni való ügy. Mint ahogyan az is, a magyar bíróság szerint nem közérdekű adat, hogy Felcsút első embere, bizonyos Mészáros Lőrinc polgármester a sorra elnyert közbeszerzéseknek is köszönhetően 6,9 milliárdos becsült vagyonával miként került néhány év alatt szinte a semmiből a 88. helyre a leggazdagabb magyarok listáján. Végül is igaz, semmi közünk hozzá.

Mint ahogyan ahhoz sem, hogy tele van a net olyan történetekkel, miként csalhattak (kamu)pártok a választási ajánlásokkal. Az aláírások valódiságát ugyanis eddig érdemben senki sem vizsgálta, egyelőre az sem gond, ha az ívek közül többtucatnyin az ajánlók adatait láthatóan egyféle tollal írták, az aláírásokat pedig más színűvel, amik ráadásul eléggé hasonlítanak egymásra. A jelölt az jelölt, az ajánlás meg ajánlás és kész. Hogy feltűnően sok párt tudott országos listát állítani, közöttük olyanok, akikről az átlagosnál tájékozottabb emberfia is most hallott először? S hogy mindez simán közokirat-hamisítás lehet, továbbá hogy esetleg ezért majd százmilliókat fizethet ki az állam a mi adónkból kampánytámogatás címén? Ugyan már.

De még mielőtt bárki felhúzná magát, megnyugtatásul közlöm, ez nem véletlenül van így. A demokrácia ugyanis azon az ideán alapul, hogy a szavazók birtokában vannak a közügyek megítéléséhez szükséges alapvető információknak. Ezzel szemben felmérések szerint jelentős tömegeknek – nem csak önhibájukból – fogalmuk sincs az elemi politikai, gazdasági, társadalmi összefüggésekről, arról, hogy a nagypolitika mire költi befizetett adóforintjaikat, s milyen megfontolások szerint osztják szét azt, ami eredendően nem az övék. A voksokat hitek, elkötelezettségek irányítják, legkevésbé sem a tények, így nem szempont, hogy valójában mit képviselnek az egyes pártok, jelöltek. Ennek elmagyarázása nem érdeke a politikának, ezért kapunk rendre jelszavakat értelmezhető programok helyett. És milyen igazuk van: emlékszik valaki a ciklusok végén arra, hogy ki, mit ígért neki évekkel ezelőtt, s hogy van-e köze annak ahhoz, amit egyébként csinált? Azt pedig következményként már csak alig láthatóan írom le, hogy mindeközben a statisztikák szerint reáljövedelmi alapon mi, választani készülő magyarok nagy átlagban alig élünk jobban, mint 25 éve.

Úgysem hiszik el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebb rizikó

Hallgassunk végre a doktorra és menjünk el azokra a szűrésekre, amíg nem késő...
Tovább olvasom