Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A tudás hatalom!

Hiányzik az állandóság, de leginkább a következetesség. Márpedig, ha valahol, akkor az oktatásban ez elengedhetetlen.

Nem irigylem a mai fiatalokat. Az én gyerekkoromban még egyértelmű volt, hogy a megszerzett tudás érték. Legkedvesebb tanárom szavai sem csengtek álságosan, amikor azt mondta: gyerekem, ne felejtsd el, a tudás hatalom! Akinek a képességei engedték, igyekezett tovább tanulni. Az egyetem vagy főiskola kiválasztásának sem voltak túl bonyolult szempontjai. Az érdeklődés mellett számított a földrajzi távolság és az intézmény presztízse. Utóbbi a ponthatárokban nyilvánult meg. Szóval, nem kellett hozzá túl sokat matekozni, hogy az ember mit jelöljön meg a felvételi lapon. A cél is világos volt: egy diplomával értelmes munkában és jó keresetben reménykedhettünk. Az is nyilvánvaló volt, hogy a gyengébb képességűek számára nem a diploma, hanem a jó szakma jelentette a boldogulást.

Elviekben ez most sem lehetne másként. A képlet mégsem egyértelmű. S hogy miért nem? Egyszer még azt hallja a gyerek, hogy „amit megtanultál, azt nem vehetik el tőled". Később pedig azt, hogy minek tanulni, az egyetemek ontják a diplomás munkanélkülieket, helyette érdemesebb egy jól fizető szakmát választani. Egyszer az intézmények autonómiája mellett teszi le a voksát az oktatáspolitika, aztán a központosítás mellett. Egyszer fejlesztenek, bővítenek, aztán megvonnak, leépítenek. Hiányzik az állandóság, de leginkább a következetesség. Márpedig, ha valahol, akkor az oktatásban ez elengedhetetlen. A gyerek hosszú távra, jó esetben egy életre tervezne. Nem lehet négy- vagy akár nyolcévente módosítani az elé állított értékrendet.

Nem állítom, hogy a mostani arány egészséges és olyan gyerekeknek is az egyetemeken kell ücsörögniük, akiket egyáltalán nem motivál a tudás megszerzése. Abban viszont biztos vagyok, hogy a preferenciákat nem alakíthatjuk kizárólag a pillanatnyi igényekhez. Egy nemzet fennmaradása függhet a sokrétűen kiművelt emberfőktől. Azokat a szakokat sem szabad ördögtől valónak kikiáltani, amelyek jelenleg haszontalannak tűnhetnek. Nem tudhatjuk, mikor lesz ismét szükség esztétákra vagy alkotmány- és alapjogi szakértőkre.

Elbizonytalanodik a szülő, a gyerek és az oktató is, amikor azt hallja például, hogy egy egész tanszéket rúgna ki a pécsi egyetem éppen az említett jogi területről. De az sem szívderítő, ha csúszik a bérek és ösztöndíjak kifizetése, mint ahogy a mi egyetemünkön is előfordult ilyen. Az oktatás és a tudás hosszú távú befektetés. Kellően nagy alázattal és megfontoltsággal szabad csak farigcsálni, alakítgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szobor

Szóval: ki előtt is tisztelegnek a szoborállítók? Tovább olvasom