Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

A terror árnyékában

Tökéletes biztonság nem létezik. Elég csak az amerikai repülőgépes merényletekre vagy az 1972-es müncheni játékokon történt túszdrámára utalni.

Szocsiban ma hivatalosan megkezdődik az idei téli olimpia. A nemzeti csapatok, a médiamunkások, a vendégek, a szurkolók jelentős része már a fekete-tengerparti orosz városban várja a valószínűleg színpompás megnyitóünnepséget, majd másnaptól a versenyeket.

Az idilli nyugalom persze csak látszólagos, mert hetek óta arról is hallani: kaukázusi terroristák az olimpiát nézték ki maguknak, hogy az ott elkövetett merényleteikkel a saját igazukra hívják fel a világ figyelmét. A világét, amely nem kicsit tart is attól, hogy Szocsiban valamilyen előre nem kalkulálható helyen és módon ártatlan emberek életét fogják kioltani.

Az orosz és az amerikai titkosszolgálatok, a nemzetbiztonságiak mindenesetre a legmagasabb szinten működnek együtt, hogy megvédjék az olimpia résztvevőit az esetleges támadásoktól. Rajtuk kívül a becslések szerint mintegy 70 ezer orosz belügyes, katona, a legmodernebb technikai rendszerek adják a biztonságot adó hátteret.

Elméletileg tehát egy lélek sem juthatna át a védelmi pajzson.
De tökéletes biztonság – mint ahogy megtanultuk – nem létezik. Elég csak a 2001. szeptember 11-i amerikai repülőgépes merényletekre, vagy hogy stílszerűek maradjunk, az 1972-es müncheni játékokon történt túszdrámára utalni. Ez utóbbi már elég régen volt, ha valaki nem emlékezne rá, az akkori NSZK-ban palesztin terroristák az izraeli csapat tizenegy sportemberét ejtették túszul az olimpiai faluban. Két sportoló már a rajtaütés elején meghalt, a német hatóságok kiszabadítási akciója során pedig a többi túsz, valamint öt terrorista és egy német rendőr is életét vesztette. Később a két megmenekült, de el nem ítélt palesztin túszejtőt, valamint az akció feltételezett kitervelőjét az izraeliek titkos akcióban kivégezték.

Tudjuk, mindez negyvenkét éve történt, azóta sokkal biztonságosabb lett az olimpiai rendezés. Mindezek ellenére megtörténhetett, hogy 1996-ban Atlantában pokolgép robbant, amely egy nőt megölt, több mint száz embert pedig megsebesített.

Mert mint mondják: a terror nem alszik, csak a terrorista.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méreg

Magunk adagoljuk a saját vénánkba, másokéba is. Módszeresen és életfogytiglan. Tovább olvasom