Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A svéd álom

A svédek azt mondják, a jövőjük függ attól, hogyan tudják integrálni a bevándorlókat.

Hetek óta a vezető hírek között szerepel a migránskérdés. A szóvivők kerítésről, bűnözésről beszélnek és arról, hogy az idegenek elveszik a munkánkat. Azt viszont csak ritkán teszik hozzá, hogy ezeknek az embereknek nem Magyarország az úti céljuk, Európa nálunk gazdagabb és toleránsabb államai felé igyekeznek. Nem feltétlenül kellene tehát ekkora vehemenciával védekezni ellenük.

A migráció persze Európa-szerte probléma. Ausztria például éppen most jelentette be, hogy megerősíti a határőrizetét, de más országokat is próbára tesz a menekültügy. Tőlünk nyugatabbra a kulturális egyensúly megbomlásától tartanak. Attól, hogy a más viszonyok között szocializálódott emberek beilleszkedése nem lesz feszültségmentes.

Franciaországban ennek már több jele is megmutatkozott, gondoljunk csak a külvárosokban élő második generációs bevándorlók sűrű zavargásaira. Ezek az országok mégis azon dolgoznak, hogy valamilyen módon segítsenek a menekülőkön. Svédország pedig kifejezetten várja a külföldről betelepülőket. Demográfiai mutatóik ismeretében azt mondják, országuk jövője függ attól, hogyan tudják integrálni a bevándorlókat. Aki náluk megkapja a menekültstátust, két évig állami pénzen tanulhat nyelvet, szakmát és más egyebet, ami a beilleszkedéshez, munkavállaláshoz szükséges. Szerintük megéri taníttatni az embereket, mert később megtermelik a rájuk költött pénzt. Ez az, amiért Szíriában, Afganisztánban, Szomáliában sok ember álma, hogy Svédországban kezdjen új életet. Ott, ahol munkát, megbecsülést és tanulási lehetőséget kapnak. Ezért vállalják a hosszú, veszélyekkel teli utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyű csoport

A továbbjutásról lamentálni egyelőre nem több dőreségnél. Tovább olvasom