Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A Rábca malaca

„Észt nem adhatunk” – mondja egy ismerősöm, holott (akárcsak a romakérdés megoldására) éppen ez – az oktatás – lenne a megoldás.


Nincs az a kánikula és pénz, amiért megfürödnék a Rábcában: márpedig öt napja még vígan lubickoltak gyerekek a tárnokréti híd alatti részen. Ők biztosan nem tudták még, hogy tőlük mintegy kétszáz méterre napok óta a 35 fokos kánikulában oszladozó disznótetemeket rejtenek a nád között megakadt zsákok. „Innen száz méterre a helységnévtáblánál kitették az »Európai falu« feliratot is: hát jó messze vagyunk mi még Európától" – joggal bosszankodott így a rábcakapi gátőr. Az irányítása alatt lévő közhasznú munkások a csemetegondozásban megfáradva épp a reggelijüket költötték a környék egyetlen árnyékos helyén, amikor a hídról majdnem a fejükre potyogtak a döglött állatokat rejtő zsákok. A gátőr elismerően szólt a „fiúkról", akik azonnal felrohantak, s megállították a disznóságot elkövető illetőt, s azt is vállalták, hogy ha kell, tanúskodnak az ügyben. „Néhányan sajnos semmirevaló embereknek tartják a közhasznú munkásokat: pedig ez az eset is bizonyította, hogy lehet rájuk számítani" – magyarázta nekem.

Az állati tetem veszélyes hulladéknak minősül, elhelyezésére szigorú szabályok vannak. Bár sokszor hangsúlyozom, hogy engem már nehéz meglepni, de az, hogy 2011-ben vannak még emberek, akik a döglött disznókat a folyóba dobják, mégis feldühít. Amíg én a tetőterünkben dolgozó szakik által otthagyott zsákból a hulladékudvarban még a PUR-habot is különválogatom a megszáradt maltertől, addig a felszámolt szigetközi illegális lerakókhoz két nap után egyesek visszahordják a szemetet, vagy – ahogy ez a jóember tette – elpusztult állatokat dobálnak a folyóba. „Észt nem adhatunk" – mondja egy ismerősöm, holott (akárcsak a romakérdés megoldására) éppen ez – az oktatás – lenne a megoldás: persze a szigorú szankciók kilátásba helyezése, kiszabása mellett.

A Rábcának most nem volt malaca: a dögök máig a folyóban bűzölögnek úgy, hogy maszk nélkül a közelükbe sem lehet menni. Azt remélem, a lapunkban (tegnap) megjelent fotók láttán „hivatalból" az állategészségügy, a környezetvédelmi felügyelőség és a rendőrség is mielőbb intézkedik az ügyben. Annál is inkább, mivel minden ilyen esetben nemcsak a folyó, a szégyen is a miénk.

Olvasóink írták

  • 2. accelerator 2011. július 17. 11:24
    „Fürödtek a gyerekek?! Ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz! :)”
  • 1. thermoline 2011. július 16. 04:06
    „Nagyon egyszerű!Aki bedobálta és meg is fogták,az szépen szedje is ki a tetemeket.Ez a minimum úgy gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári szünet

Mégis azt mondom, amikor a szünidőről döntünk, ne csak az anyagiak, hanem a gyerekek szempontjából… Tovább olvasom