Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A nagy háború

Mit rontottak el a régiek?

Úgy alakult, hogy mostanában nagyon sokat olvastam az XIX. század második felének sajtóját, és falumról, Győr vármegye akkor egyetlen sváb többségű településéről ilyen mondatokra bukkantam: „Bocsásson meg neki a magyarok Istene, hogy még nyelvben mindig német!" Jézusom, miket írhattak annak idején a tótokról, oláhokról? – gondoltam, s máris jobban érthetővé váltak azok az ellentétek, amelyek feszítették, majd 1918-ra szétfeszítették Nagy-Magyarországot.

Hétfőn volt 100. jubileuma annak, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia hadüzenetével kitört az első világháború, amit utóbb – nem tudván még, hogy lesz egy sokkal szörnyűbb második is – egyszerűen a nagy háborúnak neveztek. Olyan világégés vette kezdetét, amelyet előtte sem a laikusok, sem a katonák nem tudtak elképzelni, s amelynek lángjai között elporladt a régi világ; nem csak a legyőzötteké. Nálunk az évforduló szótlanul telt, pedig alkalmat teremthetett volna ingerültség nélkül elgondolkodni azon, mit rontottak el a régiek, mai hazánk (és problémáink nem kis része) ugyanis onnan datálható. Nem tettük, errefelé ez nincs szokásban.

Angliában más történt. Ott például Niall Ferguson történészprofesszor nyomán nagy vita bontakozott ki arról, érdemes volt-e belépni a háborúba. A tudós szerint ez volt a modern kori brit történelemben a legnagyobb hiba, amely katasztrofális költségekkel és a birodalom megroggyanásával járt. Sok más mellett a XIX. század elején történtekkel érvelt, amikor London a napóleoni győzelmek ellenére sem küldött hirtelen, előkészítetlenül csapatokat a kontinensre.

Nálunk nemcsak azt a kérdést kellene feltenni, hogy muszáj volt-e harcba indulni 1914-ben, hanem azt is, hogy a történelmi Magyarország miért nem tudott otthona lenni minden polgárának, s volt-e esély arra, hogy másként legyen. A válasz ma sem volna tanulság nélküli.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfinők

Felcserélődnek a nemi szerepek is ebben az új évezredben? Tovább olvasom