Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A mi Takácsunk

Takács a sanghaji vizes világbajnokságon a hatodik helyen végzett az 50 méteres gyorsúszás döntőjében.

Férfiasan bevallom, az elmúlt kínai vizes világbajnokságig nem nagyon tudtam, hogy a Cseh, Gyurta, Verrasztó által fémjelzett jelenlegi magyar úszógenerációban létezik egy Takács Krisztián nevű dunaújvárosi fiatalember is, aki sprinterként ráadásul a világ legjobbjai közé tartozik. És önhibáján kívül talán soha nem lesz a legjobb. Pedig a tehetsége megvan hozzá.

Az említett Takács a sanghaji vizes világbajnokságon a hatodik helyen végzett az 50 méteres gyorsúszás döntőjében. A verseny annyira szoros volt, hogy a magyar úszó csupán hét századdal maradt el a bronzérmes francia Alain Bernardtól. Ha csak egy tizeddel jobb eredményt ért volna el, akkor viszont megelőzte volna az ezüstérmes olasz Dottót is.

A történetben eddig látszólag semmi különös nincs, hiszen ahhoz már hozzászoktunk, hogy úszásban, atlétikában ilyen rövid távokon századok döntenek a helyezésekről, az érmekről. Ráadásul először fordult elő, hogy magyar úszó bejutott az 50 méteres gyorsúszás vb-döntőjébe, és akár örülhetnénk is, hogy van egy tehetséges versenyzőnk, aki pariban van a világ élvonalával, ahol – mint tudjuk – századok, esetleg tizedek...

Takács viszont az egyik közelmúltbeli interjúban elmondta: a hosszú évek alatt kialakult rossz rajtja miatt magával „cipelt" hátrányát akár le is faraghatná, ha a dunaújvárosi uszodában nem olyan rajtkövek lennének, amelyek csempéje némely fürdőszobáéhoz hasonló és éppen annyira csúszik is. A vb-felkészülés előtt ugyan már egy jobbon gyakorolhatott, de még mindig nem olyan kőről rajtol el, amilyenről Londonban az olimpián fog majd.

„Ilyen csúcsszuper Omega kövek egyébként vannak itthon is, egy raktárban porosodnak, miután leszedték a budapesti EB után a medence széléről. Szívesen vennénk belőle egyet, mert félmillióba kerül, de mind a tizenhatot együtt akarják értékesíteni, ezért egyhez nem juthatok hozzá. A helyzet magyarosan abszurd, hiszen a használt kinek kellene a világban, spórolni egy létesítmény átadásakor nem ezen fognak. Abban reménykedem, egyszer – haladó gondolkodással – csak rájön valaki, hogy pár tized kell nekem ahhoz, hogy esetleg az érmekért legyek harcban az olimpián, ehhez a pár tizedhez pedig közelebb juttathat a rajtkő" – nyilatkozta az említett interjúban.

Az abszurditás azonban nem merül ki a rossz rajtkőben, ugyanis az is baj, hogy Takács teljesen egészséges. Ha lenne némi kis asztmája, akkor ugyanis társaihoz hasonlóan még gyorsabban repeszthetne a vízben.
„Tudtommal az összlakosság két százaléka asztmás, a döntőben viszont, ha jól számoltam, mindenki az volt, csak én nem. A mi távunkon óriási segítség, ha használhatod azt a spray-t, mert annyira megkönnyíti a légzést, hogy az ászok levegőt sem vesznek, amíg elérik a falat. Optimális esetben én kétszer veszek, tehát kétszer törik meg a mozgásom, vagyis egy tizedet a legszerényebb számítások szerint is otthagyok a vízben. Egyszer egyébként kipróbáltam, hogyan hat a szer, bámulatos, eszméletlen volt a javulás. Bemelegítés nélkül is hasítottam a vízben, talán még a savasodás is később jött el. Nekem a rosszullétet, hányást előidéző edzéseken kell szó szerint gyötrődnöm, így tudtam a három levegővételt kettőre leszorítani. Ők pedig csak befújják, nem szenvednek, mert semmi mellékhatása nincs, a tüdő oxigénfelvevő képessége ugyanakkor a másfélszeresére megnövekszik. De én a becsületes utat választom, nem az orvosi engedélyt, a hamisítást."
Ezentúl még jobban fogok szurkolni Takács Krisztiánnak.

Olvasóink írták

  • 1. maripen 2011. augusztus 07. 16:34
    „A Kisalföld Papp Gyözöjétől "ez" ismét zseniális volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nonszensz

Érdemes megvizsgálni a képviselő-testületek tagjainak felelősségét is, többek között a szavazások… Tovább olvasom