Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

A magyar igazság

Az igazság a valóság és a tudat megfelelése egymásnak. Az egyik legvitatottabb filozófiai fogalom.

A tandíjról is vitáztak, anno és most:
A Kereszténydemokrata Néppárt erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. Erre kötelez bennünket a szociális igazságosság iránti elkötelezettségünk, amely a KDNP története során végig meghatározta közéleti látásmódunkat. Egyetértünk a hallgatói tiltakozásokkal, mert: a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, miáltal sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől. (A sajtóközleményt pártja nevében kiadta Hoffmann Rózsa 2006 szeptemberében.)

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a kormány magas színvonalú, versenyképes felsőoktatást szeretne, amelyben a részt vevő hallgatók nem vissza nem térítendő ajándékként tekintenek tanulmányaikra, hanem olyan befektetésként, amiben ők is felelősséget vállalnak. (2012. december)
Hiller István szocialista oktatási miniszter hangsúlyozta: a fejlesztési részhozzájárulás igazságosabbá teszi a rendszert, mert jutalmazza a teljesítményt, minden diák hozzájárul a saját képzéséhez, és nő az iskolák szabadsága is. A diákhitel felvehető összege 2008-tól növekszik majd. (2006. június)

Az MSZP a felsőoktatásnak és a fiataloknak címzett hadüzenetként értékeli a kormány terveit az állami finanszírozású képzési helyek csökkentéséről. A szocialisták a részösztöndíjas képzést értelmetlennek tartják, az erre szánt pénzből az ingyenes felsőoktatási helyek számát növelnék. (2012. december)

Orbán Viktor szerint a költségvetés rácsapja az ajtót a szegény gyerekekre, mert a tandíj bevezetésével elzárja az utat a tanuláson keresztül vezető személyes felemelkedés lehetősége elől. (2006. november)
A tandíj az a fizetendő összeg, amelyet ha a diák nem tud letenni, nem járhat iskolába. Ezzel szemben a diákhitel olyan rendszer, amellyel mindenki járhat iskolába, a tanításának költségeit az állam előre kifizeti, a visszafizetést pedig halasztottan, nagyon alacsony kamattal teszi lehetővé. (Orbán Viktor 2012 októberében.)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint álvita folyik a tandíjról Magyarországon – ez pedig eltakarja a lényeget: azt, hogy Magyarországon a kiemelkedés lehetősége sokaktól el van zárva. (2006. május)
Az államtitkár asszony szerint ez nem tandíj... A megszorítás meg egyszerűen egyenlegjavítás. Az egykulcsos adó szerintük mindenkinek jó, az Egyesült Államokban meg a republikánusok fognak győzni. Szegény Orwell forog a sírjában... (Gyurcsány Ferenc bejegyzése 2012 decemberében.)
Az igazság a valóság és a tudat megfelelése egymásnak. Nálunk, Magyarországon ilyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puzsér böfögésének margójára: biztosan okosabb-e az orvostanhallgató a postásnál?

A két világháború között a magyarországi választások során egy tanár voksa többet ért mint egy lakatosé - valóban ezt kívánja újra Puzsér Róbert? Tovább olvasom