Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A lelkiismeret új hangja

Sokan érzik úgy, amit hangoztat: „Nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak."

A tisztségébe márciusban beiktatott Ferenc pápát az év emberének választotta a Time magazin. Kilenc hónap nem nagy idő. Bár kivételes embereknek ennyi is elég arra, hogy így vagy úgy, de nevüket, szavukat hallva felkapja fejét a világ.

A jelek szerint komolyan gondolta, amit beiktatása után egy diáknak mondott: „Ferenc pápa vagyok, tegeződjünk." Azóta tegeződik a világgal, ha tetszik az a világnak, ha nem. „Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után. Haszontalan egy súlyos sebesülttől a koleszterin- és vércukorszintje után érdeklődni. Előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról" – mondta egy helyütt.
Majd nem ment vakációzni, mert az emberek többsége sem engedheti meg magának, nagycsütörtökön rabok lábát mosta egy börtönben, hajléktalant hívott meg vacsorázni. Ford Focusszal jár, pápai főalamizsnásával eddig egymillió eurót osztatott szét a rászorulóknak, közben felfüggesztette tisztségéből Limburg püspökét, aki 40 millió eurót költött rezidenciája bővítésére. Igazságtalannak tartja a nemzetközi gazdasági rendszert, mert az többre tartja a profitot, mint az embert. „Az ilyen gazdaság öl. Miért nem az a hír, hogy egy idős hajléktalan meghalt a hidegben, ahelyett, hogy két pontot esett a tőzsde?" – tette fel a kérdést. Felszámolná a Vatikánban a feltételezett pénzmosást, korrupciót és elfogadhatatlannak nevezte annak társadalmi igazolását, miszerint „mindenki így tesz". Az egyik legismertebb olasz ügyész szerint, akik eddig az egyháztól származó pénzekkel gyarapították vagyonukat, most „eléggé idegesek", s az intézkedések nyomán Ferenc pápa a hírhedt kalabriai maffia célkeresztjébe került.

A hívők körében ugyanakkor régen látott rokonszenv övezi. Sokan találnak vissza a templomokba, mert megérintette őket Ferenc tanítása az irgalomról és a megbocsátásról; mert sokan érzik úgy, amit hangoztat: „nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak". Apostoli buzdításában azt írta: jobban szereti azt az egyházat, amely „megsebzett és koszos", mert az azt jelenti, hogy „kint dolgozott az utcán", mintsem hogy „beteges elzárkózottságban" próbálja óvni saját biztonságát. S közben szinte naponta üzen a Twitteren több mint tízmillió követőjének, például ilyeneket: „A szentek nem voltak emberfelettiek. Olyan emberek voltak, akik szívből szerették Istent, és ezt az örömöt másokkal is megosztották."

A Time – mely a lelkiismeret új hangjának nevezte – értékítéletét már ismerjük. Népszerűsége, a felé irányuló szeretet és szimpátia láttán híveiét is. Arra viszont még nincs válasz, mit gondol róla a klérus missziójára gyanakvó szemmel néző része, vagy a világ intelmeivel rendre megtalált fele. Mint ahogyan arra sincs válasz így advent idején, karácsony közeledtén sem, vajon felismernék-e az emberek Jézust, ha újra eljönne a Földre, vagy ahogyan kétezer éve, ma is megfeszítenék?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatér

Miben, kiben bízhat még a szigetközi ember? Tovább olvasom