Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

A legrövidebb út

Abban végképp nincs vita, hogy az önfegyelem a legfontosabb.

Döbbenetes tragédia történt a múlt hét közepén Sopronban. Egy végzős egyetemistát gázolt halálra a vonat. A kollégista fiú egy buliból ment volna haza társával éjszaka a legrövidebb úton, a síneken keresztül. Későn vette észre az érkező vonatot...

Előbb a fájdalom hasított belém, majd a tehetetlen düh: miért kellett így végeznie egy okos, jóravaló fiatalembernek? Közrejátszhatott a figyelmetlenség, a sötétség, esetleg az ital is, de leginkább a felelőtlenség. Az övé, és a miénk is.

Igen, a miénk. Mindenkié, aki szó nélkül hagyja, hogy emberek tucatjai rövidítik le az útjukat nap mint nap a síneken keresztül. Kockára teszik az életüket pár perc előnyért. Amikor a tragédia napján kimentem a vasúti felüljáróhoz, döbbenten láttam, hogy idősek és fiatalok, sőt, gyerekek ugyanolyan természetességgel használják a kitaposott ösvényt, mintha nem fizetett volna pár órája ugyanezért valaki durva árat. Az emberi ösztönt nehéz észérvekkel kordában tartani. Talán lehetetlen is. Belénk vésték, hogy két pont között legrövidebb út az egyenes és ehhez makacsul ragaszkodunk. Jó látási viszonyok között, frissen, éberen általában nincs is baj. De van, hogy fáradtabbak vagyunk, egy pillanatra elkalandozik a figyelmünk és megtörténik a tragédia.

Szerencsére sokan gondolják úgy, hogy a történteken nem léphetünk egyszerűen tovább. Nyilvánvalóan nincs egyetlen üdvözítő megoldás, de néhány ötletet érdemes körüljárni. Épp a baleset napjaiban olvastam, hogy milliárdos nagyságrendben írtak ki uniós pályázatot a vasútbiztonság növelésére. Talán jutna belőle arra is, hogy legalább a kritikus átkelési pontok környékén kerítéssel vagy árokkal szeparálják el a vasúti pályát a gyalogosforgalomtól. Másrészt, az Erzsébet-kert felújítása is napirenden van. Éppen tervezési szakaszban. Remek alkalom, hogy a kert Rák-patak felőli oldalát is rendbe tegyék és akár ott kiépítsenek egy gyalogutat a Kossuth utca felé. Nemcsak az egyetemisták használhatnák, hanem a Bánfalváról a Deák tér felé igyekvők is. Hasznosabb lenne, mint a szökőkutat vagy az egykori zenepavilont újraálmodni.

És persze kell a felvilágosítás, mert abban végképp nincs vita, hogy az önfegyelem a legfontosabb. Nem akkor hibázunk, amikor az utolsó pillanatban nem sikerül félreugrani, hanem amikor a biztonságos helyett a legrövidebb utat véssük az ösztöneinkbe.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2013. február 16. 06:00
    „Az ésszerű és célszerű megoldások hiánya sajnos mindig áldozatokat követel és az illetékesek csak későn döbbennek rá, hogy megoldásokat kellene találni, mert ez az eset sem az első volt itt, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti dohány

A kapkodásban van valami ijesztő. Tovább olvasom