Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A legkisebb rizikó

Hallgassunk végre a doktorra és menjünk el azokra a szűrésekre, amíg nem késő...

Van nekünk egy doktorunk, aki hétről hétre hátba vág. Persze csak képletesen. Az Érgondnok azt sulykolja az újság hasábjain, az internetes blogjában és ahol csak teheti, hogy kapjunk a fejünkhöz! Ráadásul időben kapjunk oda, mert különben megjárjuk. Nyers a stílusa, de értem az okát.

Legutóbb egy autóhoz hasonlított bennünket. Azt írta: „Amikor az autónk forgalmi engedélye lejár, elvisszük a szervizbe, átnézik, kijavítják, és kap egy pecsétes papírt, hogy mehet tovább. Akkor is el kell vinnünk az autót, ha mi magunk úgy látjuk, semmi baja. Miért? Mert forgalmi nélkül megbüntet a rendőr? Azért is, de a lényeg, hogy ezzel lehet a leginkább biztosítani, hogy a kocsi üzembiztos maradjon. Így a legkisebb a rizikó!"
A doktorunk ezután párhuzamot von a gépszerkezet és az emberi szervezet között: „Valamirevaló egészségbiztosítási rendszerben megkövetelik, hogy időről időre elmenjünk az orvoshoz. El kell végeztetnünk az esedékes vizsgálatokat, kontrollt." Itt is magyarázatot ad a miértre. „Mert így a legjobb az esélyünk, hogy üzembiztosak maradjunk."

Mennyire igaza van! Kézenfekvő az analógia. Mégsem hallgatunk rá. És sajnos az egészségbiztosítási rendszerünk sem „valamirevaló". Nem követeli meg a rendszeres ellenőrzést.

A kocsinkra vigyázunk, magunkra nem. Az autót rendszeresen visszük műszakiztatni, minél öregebb, annál sűrűbben. Tudjuk, hogy az évek alatt annyiféle nyűg, baj előjön, megkopnak, töredeznek az alkatrészek. De hát mi magunk is megkopunk! Nem kellene nekünk is időről időre kontrollra menni? Megnézetni a vérnyomást, a koleszterint, a vércukorszintet és egy sor mást, amiből megtudhatjuk, mire kell vigyáznunk. Mikor kell visszább venni a tempót, hogy ne élesen visítson az a motor, hanem békésen doromboljon.

Az átlagéletkor szerencsére Magyarországon is növekszik, de az időskori életminőség messze alulmarad a nyugati országokéhoz képest. Hallgassunk végre a doktorra és menjünk el azokra a szűrésekre, amíg nem késő... „Mert így a legjobb az esélyünk, hogy üzembiztosak maradjunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hány éves a kapitány?

Pintér Attila új utat keres az összetartásokkal, a bő kerettel, egy másfajta játékmóddal. Kérdés,… Tovább olvasom