Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A láng füstje

Itt azért egy meglehetősen régi és közismert tilalomról van szó, aminek végtére semmi köze sincs a trafiktörvényhez.

A múltkor azt mondtam, hogy álszent a trafiktörvény, na de az ellenőrzések okozta felzúdulás sem kevésbé az. Az MSZP szerint „elfogadhatatlan, erkölcstelen és jogsértő, hogy a hatóság munkatársai kiskorúakat küldenek be a trafikokba", ezzel „veszélyeztetve" őket. Vajon következő lépésként majd gyermekekkel ellenőrzik a gyermekprostitúciót? – szegezte a hatóságnak Simon Gábor a kérdést, amire a válasz egyébként eléggé nyilvánvalóan: nem.

De ha egyszer az a szabály, hogy a fiatalt ne szolgálják ki dohányáruval, akkor hogyan másként lehessen azt tesztelni, mint hús-vér tinédzserrel? Esetleg küldjenek be egy kopaszodó színészt, aki a nyolcvanas évekből itt felejtett bermudanadrágjában játssza el a tinit? De hiszen az sem jó, mert akkor hol a törvénysértés, amikor kiszolgálják? A törvénysértéshez, nincs mese, fiatal kell, méghozzá olyan, aki kétséget kizáróan dohányárut vesz át, s nem olyan – mert az MSZP szerint így lett volna erkölcsös az akció –, aki dohányáruval lép ki a boltból, s a hatóság ezt látva csap le a kereskedőre.

Na de ugyan már! A politikusok körében jó pár jogász akad, aki pontosan tudja, hogy cigarettával kilépni egy boltból a bíróság előtt később annyi tesz, mint a szomszéd Béla bácsi által korábban vásárolt cigarettát szórakozott tulajdonosa után vinni, hanyagul magunk elé tartva.

S ne feledjük, hogy itt azért egy meglehetősen régi és közismert tilalomról van szó, aminek végtére semmi köze sincs a trafiktörvényhez. Azt, aki ma még mindig fiatalt szolgál ki dohánytermékkel, ráadásul egy előre beharangozott, nyilvánvalóan szigorú dömping idején, amikor a fogyasztóvédelem már rég beikszelte őt a nemzeti piros karikás térkép állomásaként, azt büntessék is meg, méghozzá keményen.

Mert minden körítő színjáték, kisgyermekes apukát diszkrimináló álszenteskedés, amatőrparádé és mutyibotrány ellenére az első számú cél, hogy minél kevesebb fiatal gyújtson rá, hiszen hosszú távon az a veszélyes, s nem a célt szolgáló ellenőrzés a diákcsalival.

Mindezzel egyáltalán nem mentem azt az ellenőrt, aki a másikban nem látja az embert, s arra vár, hogy a tinédzser csupán belépjen a boltba, s ő már fel is villanthassa az igazolványt, mint a Janus-arcú BKV-s, aki bajsza rezdülésénél is gyorsabban öltötte fel karszalagját az induló villamoson. De hát a kicsinyes rosszindulat sem most, s nem a trafiktörvénnyel született. Sok ellenőrzést belengett már, mint a dohányfüst, s nem tartotta meg az ötméteres távolságot a bejárattól.

Olvasóink írták

  • 1. Dödölle 2013. augusztus 07. 16:54
    „Törvénysértő, ha egy fiatalkorút valaki beküld a trafikba ? Igen. Akkor meg mit ugatsz ?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályosan

Ahogy körbenézek, azt kell megállapítanom, inkább szaporodnak, mint gyérülnek az eszetlen regulák. Tovább olvasom