Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

A labda is tudja

A közbeszerzés Magyarországon olyan, mint a foci. Tudjuk a végét.

A közbeszerzés az államigazgatási és egyéb költségvetési szervek közszolgáltató tevékenységével közvetlenül összefüggő árubeszerzéseinek, építési beruházásainak és szolgáltatási megrendeléseinek külön törvényben meghatározott köre, amelynek értékhatárát Magyarországon az éves költségvetési törvény állapítja meg. (A Wikipédia szerint.)

Nem kérem, hogy ezt a mondatot most mondják vissza. Minek, hisz nálunk közel sem ilyen bonyolult és szofisztikált ez a kérdés. A közbeszerzés Magyarországon olyan, mint a foci – az a játék, amit huszonketten játszanak, s a végén mindig a németek nyerik. Legfeljebb a négyévente esedékes választás bonyolíthatja meg a dolgot, de az is csak akkor, ha fordul a politikai szélirány, s egy másik németet illik szeretnie a közbeszerzésre kötelezett államigazgatási és egyéb költségvetési szervnek.

Ha már a focis hasonlatnál tartunk: a közbeszerzésekkel kapcsolatban a népítélet nagyjából a magyar labdarúgás megítélésének magasságába helyezi ezt az intézményrendszert. Mert pontosan azt csináljuk (és bocsásson meg a kivétel), mint a válogatott az írek ellen: úgy teszünk, mintha a szabályok szerint kergetnénk a labdát, aztán meglepődünk, hogy a szélen elfut valaki, aki jó labdát kapott – olyat, aminek „szeme is volt" –, fogja és belövi.

Mit szeressünk a közbeszerzésekben, amikor csak azt látjuk, hogy addig varrják hol szűkebbre, hol bővebbre a nadrágot, míg arra az egyre, amelyre passzolnia kell, passzolni is fog? Az idő meg folyton-folyvást megy, nincs meg időre sem az út, sem a sugárkészülék, sem az óvoda. A bírót meg kicsit sem zavarja, hogy még a kilencvenhetedik percben is hosszabbít, mert nincs meg a győztes gól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenkedők

Majd hatezren vesztek oda a náci halálgyárakban Győrből és környékéről. Tovább olvasom