Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A kor falára

Pontosan ilyen képem van a közmédia felső szintjének kulisszatitkairól, s a nagy részét tudni sem szeretném.


Olvasáskor az elme a szavak elejére és végére fókuszál, ezért először „főszerkesztőnek" olvastam az MTI „fotószerkesztőjét", amikor a lemondásáról hírt adtak. Aztán sajnos nekifuthattam a mondatnak újra.
De a fotószerkesztők ugyanúgy nem szoktak az MTI-nél lemondani, mint a főszerkesztők, hiszen ez valakinek a pálya csúcsa. S ha mégis voltak a közmédia történetében felmondást benyújtó középvezetők, újabban nem politikai okból mondtak fel, s ezért nem lett belőle botrány. Persze miről beszélek: most hol a botrány? Kit érdekel ez a miniszterelnök-fotózás?

Mint tudjuk, Orbán Viktor volt az egyetlen vezető politikus, akinek szavazását az állami hírügynökség nem örökítette meg az urnánál, mivel az MTI főszerkesztője az utolsó pillanatban felhívta telefonon a fotóriportert, hogy hagyja ott a helyszínt. Kiszivárgott: a legmagasabb szinten fontosnak tartott képről az a döntés született, hogy a miniszterelnök saját fotósa készíti el, végül példátlan módon csak este 11-kor közöltek képet, s amellett – az okokról nem nyilatkoznak – a Magyar Nemzet munkatársának neve állt.

S az egész azért nem érdekel senkit, mert mindez már tökéletesen beleilleszkedik az eddigi folyamatba, pontosan ilyen képem van a közmédia felső szintjének kulisszatitkairól, s a nagy részét tudni sem szeretném. Mégis megemlékezést azért érdemel a fotószerkesztő lemondása, hiszen egyetlen sajtótörténeti pillanatra jelzi: azért voltak még nem is olyan rég hagyományai és szakmai szabályai a mindannyiunk adójából fenntartott hírügynökségnek.

Közben őszintén mondhatom, hogy mi itt a régióban nem elfogult, ide-oda tologatott közsajtómunkásokat látunk, hanem dolgos, függetlenül viselkedő, mindegyik oldal sajtótájékoztatóján felbukkanó riportereket, tehát valahogy az érzés eredőjét – ami miatt már a külföldi sajtó is szócsőnek nevezi a közmédiát – csakis fent kell keresni. Ott siklanak el a dolgok, s hogy mennyire, arról az Index kimutatása a legbeszédesebb. A kampány során Simon Gábor vagyonával kapcsolatban az MTI 43 hírt és tudósítást közölt, a Rogán Antal lakásügyéről tartott ellenzéki tájékoztatókról és közleményekről meg nullát, azaz nullát.

S mindeközben a külföldi sajtó is elismeri, hogy az egyenlőtlen feltételekkel együtt is nagyon komoly az újra kétharmados győzelem. S ha azzal kezdjük most az új ciklust, hogy aggódunk a média miatt, akkor legalább keretbe foglaltuk a négy évet: így kezdődött, médiatörvénnyel.
De aztán mostanra alábbhagytak a felsőbb szintű aggodalmak. Kiegyensúlyozott lett a média.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jellemző tárgyak

Szerezzenek be néhány kultikus tárgyat, melyek jól jellemzik hazánk 1990 utáni küzdelmét. Tovább olvasom