Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

A kígyó meg a farka

A kormányfő újra feltalálta a polgárt, mint célt és normát.
A társadalompolitika tengeri kígyója a héten enfarkába harapott. Orbán Viktor tizennegyedik évértékelőjében -melyekből korábban hármon-négyen nekem is alkalmam volt résztvenni - a középosztály megerősítését nevezte a nemzeti felemelkedés és a gazdaság felpörgetése zálogának. Ezzel magyarázta, hogy az egykulcsos adóhoz miért is kell körömszakadtáig ragaszkodni.

Nos, a Fidesz társadalompolitikájának első alapfogalma még a kilencvenes évek közepén a „polgár„ volt. Azután a két választási pofon kijózanító hatására született meg az értéksemleges kommunikációs találmány, „a zemberek„. Most meg eljutottunk a „középosztály„-hoz. Vagyis a kormányfő újra feltalálta a polgárt, mint célt és normát. A középosztály és a polgárság ugyanis szinonímák.

A közkeletű megfogalmazás szerint a középosztály (polgárság) a társadalom gerince. Akkor egészséges egy társadalom, ha a közepe szélés és teherbíró (derekas, ugyebár), míg a szélek (elitek és leszakadottak) felső és alsó sávja minél keskenyebb. Ez utóbbi Magyarországon koránt sincs így. Az ország méretéhez képest - szemre legalább- túl sok a hivakodóan gazdag és elfogadhatatlanul sok az elesett ma is a három millió koldus országában. A közép meg ösztövér, gyönge és erőtlen. Nélkülük pedig nem megy. Ők lennének a gazdaságilag és szellemileg autonómok, akik nincsenek rászorulva az államra. Sőt ők tartanák fenn azt. Magyarán munkájuk után képesek maguk és családjuk eltartásra, az öngondokodásra, fizetik az adót, a számláikat, sőt megtakarítanak. Iskoláztatják gyerekeiket, képesek gondoskodni szüleikről. Könyvet, mozi- és színházjegyet vesznek, s ezzel eltartják a kultúrát. Általában szereplői a civil világnak is. Munkakultúrát, viselkedési normát, társadalmi felelősséget, céltudatosságot ... csupa olyan magatartásmintát követnek és sugallnak - legalábbis is elvben - melyek az egészséges társadalom, a harmónikus lokális és nemzeti közösségi lét alapfeltételei lennének.

Mivel mostanában zajlott vagy éppen zajlik a közép remélt nyugdíj megtakarításainak elkonfiskálása, bére egykulcsosítás utáni karcsúsítása, gyerekei diplomáztatásának elrekesztése, csak üdvözölni tudom a kormányfő másfél évtized után újra felismert középosztály teremtő célkitűzését. Röviden így: hajrá Magyarország, hajrá polgárok!

Olvasóink írták

 • 3. Losba 2012. február 14. 16:27
  „Tisztelt Vida István

  A legjobb helyzetelemzés amit olvastam...Köszönjük.”
 • 2. dsj 2012. február 13. 21:33
  „Nehéz orbánviktor és a fidesz ügyeihez hozzászólni. Már az összes szó és fogalom elfogyott, csak támogatottságuk nem. Ameddig ez így van, addig megérdemeljük.”
 • 1. Dödölle 2012. február 13. 17:42
  „To Vida István
  Barátom !
  "...nyugdíj-megtakarításainak elkonfliskálása,..."
  Igen, ez is benne van. A konflisló szerszáma, amiben sem csont, sem fém nincs... Az is csak lószerszám...
  "Lófilé" mondotta volt áldott emlékű Hofi Gézánk...
  Igen, AZT kapják / kapták a magánnyugdíj-pénztári tagok, a Csutitörp lopásának eredményeként.
  Gondolom, a címben szereplő "...meg a farka..." kifejezés ösztönzött eme asszociációra.
  De az igazi mégis:
  konfiskál, azaz: elkoboz , lefoglal.
  Bocsika!...
  ORBÁN, TE MEG TAKARODJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Gyula fázott

Ne azzal foglalkozzanak, hol tudnak teát és egyebeket osztogatni, mert a tea és a takaró mínusz 15… Tovább olvasom