Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A jognak asztalánál

A négy napja életbe lépett új polgári kódexet valakinek nem kellene „államilag" elmagyarázni a népnek?

Tudja, mi a különbség az adóazonosító jel és az adóazonosító szám között? Ki az alperes, az adatvédelmi biztos, az állami vezető? Mitől abszolút a többség? Mikor vét akarat- vagy alaki hibát szerződéskötéskor? Mi az alanyi jog és az anyagi jogerő? Mik az ön állampolgári jogai?

Hogy mire föl a kíváncsiskodásom? Március 15-én nemcsak forradalmi ünnepre, de új polgári törvénykönyvre is ébredt az ország. Kétszer annyi paragrafust kellene tudni, mint eddig, de ettől a legtöbben még kiválóan alszunk. A bevezetőben feltett kérdések messze nem merítik ki a jogi szótár szószedetét, az ábécé első betűjéből csemegéztem és nem is a legnehezebb kifejezések közül.

Most jöhetnék a demagóg érveléssel, hogy az iskola nem az életre tanít: mert bezzeg a citromsavciklus, Kis Pipin, a másodfokú egyenlet megoldóképlete és a szapphói strófa – megannyi elméből kihulló ismeret, aminek a számadásáról tábla előtt izzadtunk. Aztán elhagytuk az iskolát, nagykorúvá váltunk és a törvény betűi ránk is vonatkoznak. Éretten, de jogilag tudatlanul röpítik ki diákjaikat az életbe az iskolák.

Az élet kapuján átlépve hányszor izzadtunk már le a postaláda előtt, mikor kivettünk egy hivatalos értesítést arról, hogy valamilyen igazgatási szerv szeretne bizalmasan, ajánlottan közölni valamit? A törvények és paragrafusok fojtogató szószedetei között kevesen cikáznak biztonsággal. A legtöbben jogi analfabéták vagyunk, amitől kihasználhatóvá, félrevezethetővé, becsaphatóvá válunk.

Érvel a rendszer, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól, ezért a legtöbben a struccok biztonságát keressük, mikor homokba dugjuk a fejünket, hogy ne kelljen szembenézni a törvénnyel.

A négy napja életbe lépett új polgári kódexet valakinek nem kellene „államilag" elmagyarázni a népnek? A postaládát eltömítő kéretlen kampány- és propagandalapok helyett miért nem jön levél senkitől, aki érthetően elmagyarázná, hogy mi változott, mire érdemes figyelni, miben írták újra választottjaink eddigi életünket születéstől a halálig, cégalapítástól a válásig?

Ez is jogos lehetne. A mi jogunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap nyertese

Érdemes elgondolkodni, mekkora az esélyünk az egyéni játékban, ha heteken át több száz embernek… Tovább olvasom