Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A hatalom pere

Az tényleg fontos kérdés, hogy visszaél-e hatalmával Handó Tünde.
 
Precedensértékű per jön, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezetője beperelte az OBH elnökét. A közvélemény számára persze érdektelen a vége, úgyis megrendezettnek gondolja, vagy ezért, vagy azért. Pedig a bírák utolsókként bizonyítják még függetlenségüket, de vajon függetlenek-e saját igazgatási vezérüktől is? Talán a kívülállónak mindez pusztán érdekesség, puffan egyet a blöffgyártás korában, s közel sem akkorát, mint egy jobbikos plakát. Pedig az tényleg fontos kérdés, hogy visszaél-e hatalmával Handó Tünde.

Én nem tudom. De számomra régóta nem ott kezdődik a bűn, hogy valaki visszaél valamivel, hanem azzal, hogy a fék nélküli hatalmat a kezébe adják, hiszen ez jelenti azt, hogy „élj vissza vele". Máskülönben minek kellett baltával szétverni 2011-ben egy rendszert, egyszemélyes hatalmat adni egyetlen ember kezébe, aki nyilván nem 27-szer okosabb a többieknél. Mégis eredménytelenné nyilvánítja a bírói és szakági támogatottságot élvező bírák pályázatait, döntését meg se kell indokolnia. Nemrég Győrben történt: itt állt az ítélőtábla elnökhelyettes és kollégiumvezetők nélkül, mert az egy időben kiírt pályázaton indulók visszapattantak az OBH-ról, nem tudni, miért. Volt ilyen a fővárosi ítélőtáblán is 2015-ben, s aki dönt, az a bírói tanács jelöltjeinek rangsorát is egy tollvonással megfordítja, ha úgy látja jónak.

Nem fogja ez a per bizonyítani, hogy visszaél a hatalmával Handó Tünde, de máris feltette a kérdést, amit rég fel kellett volna tenni. Hogy ahol az annyit emlegetett állampolgár leginkább elvárhatja a tiszta játszmát, s azt, hogy „tisztának is látszódjanak", megengedhető-e a rendszerrel szemben egy ilyen eleve belekódolt, nem eléggé nyilvános és emiatt mindig rossz látszatot keltő mechanizmus. Aminek a lehetőségével élni eleve rossz. Visszaélni már csak hab a tortán.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lenne, ha?

Felnőttkorra tudjak bánni a testemmel és a pszichémmel is. Tovább olvasom