Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A Grál-lovag

Tulajdonképpen csak az orrát akarta megvakarni, de rájött, hogy a parlamentben ilyet mégsem illik, ezért félbehagyta a mozdulatot?
Hogy stílszerűek legyünk: Kövér László házelnök rendesen a középső ujjára lépett Szanyi Tibor szocialista képviselőnek, amikor a lehető legmagasabb büntetést sózta a Jobbiknak bemutató honatya nyakába. Szanyinak nincs jó hírem: középső ujja az én olvasatomban is megért 131 ezer forintot, amit a további turnézásai miatt (amelyeket a kereskedelmi tévékben folytatott) még meg is fejeltem volna.

Ha esetleg valaki lemaradt a hétfői parlamenti ülés legvidámabb pillanatáról, a tudósítás így szól: a havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára büntette az Országgyűlés – a házelnök javaslatára – a szocialista Szanyi Tibort, amiért egy héttel ezelőtt, parlamenti interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. A Ház először élt a büntetéskiszabás lehetőségével a jogszabály január 1-jei hatálybalépése óta; az előterjesztést 267 igen szavazattal, 47 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Ezt a békát le kell most már nyelnie a jól nevelt politikusnak, akit még az a tény sem karcol meg, hogy a büntetési tétel egy pedagógus egyhavi munkájának felel meg, vagy egy egészségügyis három műszakos fizetésével egyenértékű. Nem az a legfőbb baj, hogy a valóságtól ennyire elrugaszkodtak a politikusok (Szanyi mellé még jó néhány káromkodó kollégáját felsorolhatnám, jobbról, balról, középről egyaránt); hanem hogy mindezt normálisnak tekintjük. Ugyan kit zavar, hogy lassan a csehók világa is úribb és – ne is használjunk ekkora szavakat – vállalhatóbb lett, mint a T. Házé?

Szanyi sorsüldözöttsége teljes tudatában tovább feszíti a húrt, amikor Facebook-oldalára kiírja: „Így működik a magyar parlament. Engem meg se hallgattak, viszont született egy elnöki indítvány!"

Hadd kérdezzem meg csendben, mégis mit mondott volna a már hallott rasszizmus elleni harcon kívül? Beszakadt a körme a kifogásolt ujjpercén, s épp azt nézte, hogy a mögötte ülő Szűcs Erikától elkérje-e az ollóját? Tulajdonképpen csak az orrát akarta megvakarni, de rájött, hogy a parlamentben ilyet mégsem illik, ezért félbehagyta a mozdulatot? Vagy csak figyelmeztetni akarta a negyvenes éveihez közelítő jobbikos képviselőtársait, hogy ma ingyenes urológiai szűrés lesz, s ha nem sietnek, lekésnek róla?

A végén még Szanyinak lesz igaza: ez méltó befejezése lett volna az ő harcának a rasszizmus ellen; mi pedig végérvényesen törölhetnénk az illúziót a fejünkből, hogy az Ország Háza különleges valami.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minek nevezzelek?

A grófi unokahúg hivatkozik a gyerekszobából hozott tisztességre, ami azt diktálja, hogy a névadás … Tovább olvasom