Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

A francia válasz

Harcolni fogok azért, hogy mondhasd.

Megtehették volna a franciák, hogy elfordulnak a Charlie Hebdótól. Bezárásra ítélhették volna már akkor, amikor a hetilap először hozta le a vihart kavart karikatúrákat. Nem így történt. Az olvasók életben tartották.
És megtehették volna tegnap is, pusztán azáltal, hogy nem veszik meg a túlélők lapszámát. De most sem így történt. Az első körben kiszállított félmillió példány percek alatt elfogyott. Sokan a vasárnapi, terrorizmus elleni kiállás folytatásának érezték, hogy sorba álljanak a lapért.

„Hihetetlen, már hatvanan várakoztak a boltom előtt, amikor kinyitottam. Az emberek ennyire támogatják a sajtószabadságot" – mondta az egyik újságárus. A francia államfő, Francois Hollande pedig a vérengzés után, a helyszínre sietve azt hangsúlyozta, hogy „egy újság szerkesztősége a szabadság székhelye".

És miközben tegnap Párizsban sorban álltak a hetilapért, itthon, a terrorellenes fellépésről tartott budapesti ötpárti egyeztetés után azt taglalta az egyik frakcióvezető, hogy mire nem terjedhet ki sem a sajtó-, sem a szólásszabadság. Ugyanakkor sokan idézik most szerte a nagyvilágban Voltaire mondatát: „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

A terrortámadás után a médián keresztül több milliárd emberhez jutottak el a korábban jóval szűkebb körben terjedő karikatúrák. A Charlie Hebdo legújabb címlapja is órák alatt bejárta a fél világot. A terroristák el akarták pusztítani, a földdel egyenlővé tenni a gyűlölt újságot. Mégis, valójában miattuk nőhetett tegnap óriássá. A világ legnagyobb példányszámú szatirikus hetilapjává. A szólásszabadság és a megbocsátás vérben ázó szimbólumává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pirézek

Nem Szent István intelmei hatnak. Tovább olvasom