Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A Cozma-ügyről

Nem pályázom népszerűségre: én már meghallgattam mindenkit a Cozma-ügyben, Kálomistától Helmeczyig, Morvaitól Orbánig, s most itt az ideje, hogy mást is halljon az olvasó azonkívül, amit hallani szeret.
Mert az nem is volt kérdés, hogy mit szeretne hallani: a társadalom ítélete nem most, hanem 2009 februárjában megszületett. Bármelyik bíróság, amelyik nem életfogytiglant ad, az a magyar nép ellensége, számítani lehetett hát a reakcióra április 27-én, bár azt azért bevallom, nem gondoltam, hogy több mint két hét múlva is napi téma lesz a másodfokú ítélet. Mégis feleekkora sem lenne a felháborodás, ha mindjárt Veszprém adott volna 18 évet Cozma gyilkosának, s nem azt olvassuk a döntésről, hogy „jelentősen enyhítettek". Így viszont kezd olyan érzésem lenni, mintha már az alaptörvényben is állna valami a győri ítélet törvénysértő voltáról, s aki mást mond, az megőrült, legjobb, ha befogja a száját. Márpedig szabad kell hogy legyen ebben az országban azt mondani: a veszprémi ítélet volt igen-igen súlyos, ezért tűnik enyhének a győri.

Először is: Raffaelt és Némethet nem felmentették, hanem majdnem a Koszi fivérek büntetését szabták ki rájuk, akiket nem sokkal ezelőtt többek közt kettős gyilkosságért, olajlopásért ítélt el a Győri Ítélőtábla, 18 és fél évre, ami a kutyát nem érdekelte. Márpedig itt most nem egy előre kitervelt cselekményről volt szó, hanem egy vérig menő verekedésről. Olyanról, amilyennel sajnos a bíróságok évente talán százzal is találkoznak, s az, hogy azoknak nem Marian Cozma a sértettje, ugyanúgy nem kapott szerepet azoknak a büntetésében, mint az a tény, hogy ennek a gyilkosságnak ő volt.

Arról van szó, hogy egy igen veszélyes társaság berontott a diszkóba, s kétségkívül, tökéletes egyetértésben voltak arra vonatkozóan, hogy itt verekedés lesz. Rövid időn belül abban sem különböztek egymástól, hogy a célpont a kétméteresnél magasabb, lányok által körülrajongott férfi, akiről egyébként talán fogalmuk nem volt az enyingieknek, hogy kicsoda. Ez a dolog egyik része, s az meg a másik része – ezt kéne már megérteni –, hogy a késszúrásoknál is bizonyítható-e az akarategység. Mert ha ez a szó nem is fér rá a tiltakozó szurkolók transzparensére, a bíróság akkor sem ítélhet el valakit azért, amit a másik ember követett el, függetlenül attól, hogy esetleg az az érzésünk: bármelyikük elkövethette volna, s a társadalom jobban jár, ha mind a rács mögött öregszenek meg. De én végigolvastam a veszprémi indoklást, és nem jöttem rá, hogy pontosan mi alapján terjesztette ki az elsőfokú bíróság a verésre vonatkozó szándékegység tényét az ölésére.

Szerintem az igazán nehéz ügy nem is Raffael vagy Németh, hanem Sztojka Iván esete, mivel itt az a fő kérdés – de jó is volna erről higgadtan vitatkozni –, hogy Sztojka a jelenlétével legalább pszichikai bűnsegéddé vált-e vagy sem. Igen kemény börtönévek állnak vagy buknak ezen, s nem venném a bátorságot, hogy ítélkezzek a bíróság helyett.

Még akkor sem, ha ezt maga a miniszterelnök is megteszi, igaz, „magánemberként", ami persze lehetetlen, hiszen egy kormányfő, főleg a parlamentben, minden, csak nem magánember. Nem szeretném megérni, hogy a bíró is megszólaljon a tárgyaláson – esetleg egyszer majd az én ügyemben – magánemberként, egyébként lehet, hogy kiderülne: nagyon is szeretné ezeket a bűnözőket életfogytig bevarrni. De sajnos a törvény miatt két dologgal nem törődhet érdemben: az egyik a sértett népszerűsége, a másik a vádlottak származása. S jól gondoljuk végig, hogy mi marad a tiltakozók számára, ha ezt a két dolgot kivesszük a történetből.

Olvasóink írták

  • 3. kekec 2012. május 16. 15:12
    „Meddő próbálkozás. Hiába próbálsz az agyatlan, elvakult acsarkodás ellen észérvekkel operálni.”
  • 2. Dwatson 2012. május 15. 21:15
    „Azért elég szakszerű volt a vesén-,és a szívenszúrás,és a kés sem véletlenül volt ott,mert anélkül alulmaradtak volna!”
  • 1. targis 2012. május 15. 17:27
    „azért annál többről volt szó, hogy "itt ma verekedés lesz". ugyanis véletlenül volt valaki(k)nél kés, nem is akár milyen. nem a kínai gyártmányú, svájci, 6centis, hanem emberölésre alkalmas! azért ez sem enyhítő körülmény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfestett kép

Két éve a dél-afrikai labdarúgó-vb kezdete előtt a hírek másról sem szóltak, mint a Nelson Mandela… Tovább olvasom