Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

43. 01. 12.

Emlékezünk. Fertőszentmiklóstól Ikrényig emlékünnepségek sorát rendezik, ahol a XX. századi történelmünk egyik legnagyobb tragédiájára emlékeznek, a Don-kanyarban elesett katonákra.

A megye rengeteg településén rendeznek megemlékezéseket annak a 100-120 ezer katonának az emlékére, akik 68 évvel ezelőtt, az akkori Szovjetúnió (ma Oroszország) területén, a Don melletti Uriv falu környékén harcoltak és haltak meg.

1943. január 12-én a szovjet hadsereg megindította a Osztrogrozsg-Roszos hadműveletet, megindultak nyugatra. Az Uriv közelében állomásozó katonák ellen komoly harckocsitámogatással indult meg a szovjet támadás.

Az első roham eredményéről egymásnak ellentmondó jelentéseket lehet olvasni, amiben azonban a források egyetértenek, az az, hogy embertelen időjárás uralkodott ekkor a Don ezen vidékén. Mínusz 30 Celsius-fokos hideg, rengeteg hó, metsző szél: aki nem halt meg a harcokban, de megsebesült, szinte esélye sem volt a túlélésre.

Egy ideig tartotta magát a hadsereg a szovjetekkel szemben, azonban a németek támogatás helyett parancsot adtak: "az utolsó emberig kitartani a Donon".

Csak parancsot kapott a magyar hadsereg a németektől, utánpótlást, ellátást és segítséget azonban nem. Jány Gusztáv parancsnok viszont a racionalitással és egyes német katonai vezetők tanácsaival szemben betű szerint ragaszkodott a német felső hadvezetés parancsához.

Öt nappal később a 2. magyar hadseregből alig maradt valami. Volt, aki a harcokban esett el, volt, aki menekülés közben halálra fagyott. Naponta sokezren haltak meg, estek fogságba.

100-120 ezer magyar katona veszett oda ebben az egy hétben. A miértekre nem térnék ki, egyrészt azért, mert még 68 évvel később is megoszlanak a vélemények az eseményekről, másrészt azért, mert most nem ennek van az ideje, hanem az emlékezésnek és a főhajtásnak.

Akik a Donnál meghaltak, nem csak katonák voltak. Őket a családjuk is haza várta, gyermekek, testvérek, apák voltak. Ma már csak testvéreik, gyermekeik élnek - ha még élnek -, akik 68 év távlatából nem emlékezhetnek már tisztán az áldozatokra.

Unokáik, dédunokáik pedig soha nem is ismerhették őket.

A 2. magyar hadsereg áldozataira emlékszünk Fertőszentmiklóstól - Ikrényig.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. január 14. 18:20
  „Nem az egyenruhába bujtatott parasztgyerekek emlékét akarom elszürkíteni nem. De hallom, hogy azt az embert aki ezeket a szerencsétleneket megrótta annak idején azt az embert akarják tisztára mosni egyesek. Nekem ez a törekvés sérti az áldozatok, az egyszerű bakák és a hómezőkön velük együtt menetelő, elpusztult harctéri tisztek is tisztesek emlékét.”
 • 4. Patriot 2011. január 14. 09:37
  „" másrészt azért, mert most nem ennek van az ideje, hanem az emlékezésnek és a főhajtásnak."

  Ennyit kellett volna csak megértened pancser, ez sem sikerült.”
 • 3. pancser 2011. január 13. 23:31
  „Aki ismeri a magyar hadsereg történetét, az nem kerülheti meg az akkori vezetők felelőtlenségét. Jány Gusztáv nem volt hős sőt, volt egy hadparancsa már az átttörés után. azt felrótták neki, szerintem jogosan. Aki ilyesmiket ir azt nem kell utólag sem visszemelni katonai rangba. Ha valaki felrótta a honvédeknek a magatartásukat az ő volt. 40 éves Mauser puskákkal a tankok ellen. Saját apámtól tudom, hogy a magyar hadsereg annyira alulképzett volt, ha kilőtték a sofőrt nem volt aki a helyére üljön. a parasztlegények féltek a géppuskától, ha a kezükbe kellett venni, mi több a munkaszolgálatra rendelteknek még egy szál fegyverük sem volt, az oroszok vidáman, veszély nélkül lelövöldözhették őket.”
 • 2. Patriot 2011. január 13. 20:04
  „.ez korrekt írás!
  Gratula.”
 • 1. Abrafax 2011. január 12. 22:33
  „...emlékEZünk, nem emlékszünk...
  Nyugodjanak békében!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen szép a napod!

Nekem akkor lesz ˝szép˝, ha erőltetett gesztusok és lenéző sóhajok nélkül egyszerűen meg tudom venni, amiért betérek a boltba. Tovább olvasom