Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

1956, 2015

1956-ban a magyar menekülteket befogadták,
mi ma a legtöbb kérelmet elutasítjuk.

Meghalt egy koszovói kislány a vámosszabadi menekülttáborban. Nyilvánvalóan senki nem hibázott. Természetesen nem kellett volna kórházban kezelni a vírusos tüdőgyulladástól legyengült pici gyereket. Egyértelmű, hogy a haláleset után más menekült gyerekeket is fölösleges volt kórházba szállítani. És az is kézenfekvő, hogy egyetlen magyar kormánytagnak sem kellene most meglátogatni a gyászoló családot. Mint ahogy az is maximálisan megérthető, hogy minket, újságírókat most sem engednek be a táborba.

Tényleg, miért is akarnánk megkérdezni a szülőket, hogy segíthetünk-e nekik valamiben?

Miért is akarnánk, amikor tudjuk jól, hogy Magyarországon a gazdasági bevándorlók nemkívánatosak. És ezt minden lehetséges módon éreztetni is kell velük. Emlékeznek rá, hogyan nyilatkozott szombati, müncheni riportunkban az egyik koszovói menekült? Úgy bántak velük Magyarországon, mintha nem is emberek volnának. Háromszázan szorongtak egy hodályban, az ételt úgy dobták eléjük. Pedig sokan jól járnak a menekülthullámmal.

Tudom, nem lehet párhuzamot vonni ötvenhattal, hiszen más történelmi helyzet volt, mégis le kell írnom: miközben a magyar menekülteket befogadták a nyugati országok, ma Magyarország a legtöbb menedékkérelmet elutasítja. Holott nagyon sokan háborús övezetekből érkeznek.

Az ENSZ menekültügyi szervezete tegnap közleményben együttérzését fejezte ki a pici lányukat elvesztő koszovói családnak. Megtesszük innen a szerkesztőségből mi is, ha már a táborba lépéshez megint nem kaphattunk engedélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tétre, helyre

Azt se higgyük, hogy Kósa Lajosnak van igaza. Tovább olvasom