Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska
Itt vagyok: Nyitólap > Ilyennek szeretlek > Szállingózott a hó Sopronban - Péntektől jön a jelentős enyhülés

Szállingózott a hó Sopronban - Péntektől jön a jelentős enyhülés

Pénteken napközben változó idő lesz, majd este eső kezdődik. Szombaton sok lesz a felhő, többször várható eső, záporeső.
Ön mit tapasztalt?
Milyen a közlekedés? Az ön településén is havazott? Küldjön fotót! tudosito@kisalfold.hu

Csütörtök 13. 40

Pénteken erős, gyakran  viharos szél várható, a legerősebb széllökések elérhetik a 80 km/h-t. Napközben változó idő lesz, majd este eső kezdődik. Szombaton sok lesz a felhő, többször várható eső, záporeső. A hőmérséklet 10 fok fölé emelkedik.

Vasárnap aztán zuhanórepülésben a hőmérséklet ismét visszatér 5 fok alá és a záporok mellett este már hózáporok is megjelennek. 

Hétfőn és kedden változóan felhős idő lesz, a szél lassan mérséklődik, de marad az átlagnál kissé enyhébb idő. Lehűlés ismét 17-én érkezik - olvasható a sopronmet.hu-n.

 12. 20

Reggel óta, kisebb nagyobb megszakításokkal szállingózik a hó Sopronban. Jelentős mennyiség nem esett ugyan. Az utak és a járdák is mindenütt tiszták - jelezte olvasónk, akik fotókat is küldött.

Szerda 20.50 - Az autó szélvédőjén fotózta ezt a csodálatos hópelyhet olvasónk:19. 00 - Bogyoszlón és nagy pelyhekben havazik - jelezte olvasónk.

A sopronmet.hu előrejelzése szerint szerdán este már kisebb havazás és hózápor is kialakulhat. A lehulló friss hó mennyisége lepel-2 cm között alakul. A déli, délkeleti szél mérsékelt marad, legfeljebb délután lehet egy-egy élénk széllökés. A hőmérséklet nappal -1, -3 fokig emelkedik, este -3, -5 fok várható.

Az idokep.hu térképén jól látszik, hogy megyeszerte havazik.
Az idokep.hu térképén jól látszik, hogy megyeszerte havazik.

 
Csütörtökön a változóan felhős ég mellett már nem lesz csapadék és a hőmérséklet is kissé emelkedik, napközben a legtöbb helyen már olvadni fog. A péntekre virradó hajnalon markáns enyhülés érkezik erős, gyakran viharos északnyugati szél kíséretében.

Pénteken és szombaton változékony, szeles idő lesz, többször záporokkal. Vasárnap egy hidegfront érkezik, kissé visszaesik a hőmérséklet, de még így is enyhe marad az idő.

Kedd 13.00 - Az autópályák és főutak burkolata Dunántúlon még többnyire nedves, sónedves, a keleti országrészen már száraz vagy felszáradó. A mellékutak is nagyrészt vizesek, só nedvesek, jégbordás, letaposott havas szakaszokkal Dunántúlon a Bakonyban valamint Tiszántúlon Csongrád, Békés és Szabolcs-Szatmár megye térségében lehet találkozni. A látótávolság mindenhol jó - közölte az útinform.

Kedd 6.45 - Az útinform hajnali tájékoztatása szerint az autópályák burkolata többnyire a kiszórt sótól nedves, az M3-as északkeleti szakaszán már száraz a burkolat. A főutak burkolata általában a kiszórt sótól nedves, az északkeleti megyékben már inkább száraz. Keszthely tájékán, illetve Heves térségében még deres, a Balaton-felvidéken még jeges szakaszokra is számítani kell.

A mellékutak is többnyire vizesek, nedvesek, de a Bakonyban latyakos, Veszprém tájékán hókásás, Pápa, Sárvár, Tapolca, és Nagykanizsa környékén jeges, Vasvár, Keszthely, Kápolnásnyék és Harkány térségében deres, a Tiszántúlon Nyíregyháza, Debrecen és Orosháza környékén letaposott havas, hókásás, Gyomaendrőd környékén deres, Szentes tájékán pedig jeges az alsóbbrendű utak többsége.

A hőmérséklet -12 és 2 °C között változik. A Mátrában és a Tiszántúlon mérték a hidegebbet.

Általában gyenge a légmozgás, csak Keszthely, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Szekszárd és Szentlőrinc környékén élénk.

21.55 - Az útinform legfrissebb adatai szerint Fertőszentmiklós, Zalaegerszeg, Nagyatád és Pécs, az ország középső részén Kiskőrös térségében havas eső esik. Sárvár, Keszthely, Nagykanizsa és Mohács környékén esik, Marcali és Szentlőrinc tájékán szemerkél az eső.

Az autópályák és a főutak a csapadékos területeken vizesek, másutt a kiszórt sótól nedvesek sőt az északkeleti megyékben már inkább szárazak. A mellékutak is többnyire vizesek, nedvesek, de Veszprém megyében Pápa és Ajka környékén, valamint Nyíregyháza és Gyomaendrőd térségében latyakos, Veszprém körül pedig hókásás alsóbbrendű útszakaszokra még számítani kell.

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Fejér, Tolna megyében, élénk szél fúj időnként, helyenként erős széllökésekre is számítani kell.


A sopronmet.hu hétfői este 8 órai tájékoztatása szerint az elmúlt napok enyhe, változékony időjárása után ismét hideg levegő érkezik, mely csak rövid időre jut nyugalomba. Kedden a hajnali órákban még lehet kisebb havazás, majd mindenütt megszűnik a csapadék és már délelőtt felszakadozik a felhőzet és néhány órára kisüt a Nap. Az északnyugati szél eleinte élénk, gyakran erős lesz, hajnalig a legerősebb széllökések elérhetik a 60 km/h-t, majd napközben lassan mérséklődik, estére egyes helyeken már szélcsend lesz. A hőmérséklet a hajnali 1, -2 fokról nappal 1, 3 fokig emelkedik, estére -2, -4 fokig csökken, de a szélvédett, havas helyeken már hamar -5 fok alá süllyed.

A folytatás is izgalmas időt ígér, a hideget ismét jelentős enyhülés követi!

Szerdán felhős, kissé párás idő lesz, kevés napsütéssel, hajnalban a szélvédett helyeken -7, -8 fokig csökken a hőmérséklet!  Csütörtökön  többnyire felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Pénteken jelentős enyhülés érkezik, az északnyugati, nyugati szél estétől viharossá fokozódik. Szombaton eleinte borult lesz az ég, délelőtt eső várható, majd felszakadozik a felhőzet. Vasárnap és hétfőn változékony idő lesz, futó záporokkal majd hózáporokkal.

19.30 - Sopronban havazik és 2 fok van

forrás: idokep.hu
forrás: idokep.hu18.50 - Feloldotta a rendőrség a havazás miatti forgalomkorlátozást a Veszprém megyei 82-es főúton - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője hétfőn az MTI-t. Frankó Marianna közölte, hogy délután a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek behajtására rendeltek el korlátozást Veszprém megyében a 82-es úton Zirc és Győr-Moson-Sopron megye határa között.
Időközben a katasztrófavédelem munkatársai segítettek elindulni a jeges úton elakadt tehergépkocsiknak, a közútkezelő pedig megtisztította az útszakaszt, így ismét járhatnak a teherautók is a 82-es úton.

Olvasónk beszámolója szerint hétfőn este nem sokkal 7 óra előtt "Bogyoszlón és a környező településeken rettenetes, vihar erősségű szél tombol. A fákat nagyon erősen mozgatja. Esik is."


Az útinform legfrissebb adatai szerint a Dunántúlon elszórtan, továbbá az ország középső és déli részén szállingózik a hó vagy havas eső esik. Havazást jelentettek Veszprém, Mohács, Szeged, Hódmezővásárhely, Makó és Gyomaendrőd környezetéből. A gyorsforgalmi úthálózat jellemzően sónedves. A főutak havasak Veszprém és Gyomaendrőd környékén, a Tisza vonalától keletre sónedvesek, nyugatra szárazak vagy felszáradóban vannak.

Az alsóbbrendű úthálózat havas Pápa térségében is, latyakos Sárvár, Győr, Kápolnásnyék, Kiskunhalas, Nyíregyháza és Mátészalka környékén.

Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, továbbá Veszprém térségében közepes erősségű a légmozgás.

17.35 - Újra zavartalan a forgalom a 82-es főúton

A heves havazás miatt január 5-én 15 órától a 82-es számú főút,
Győr felől Veszprém megye irányába közlekedő 7,5 tonnát meghaladó
járművek előtt lezárták.

Az útlezárást 16 óra 50 perctől feloldották, így újra
zavartalan a forgalom a 82-es számú főúton, Veszprémvarsány térségében.

17.15 - Szünetel a kompközlekedés a Balatonon Szántód és Tihany között. A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint nem közlekedik a komp január 5-én 13 órától.


15.53 - Több kamion is elakadt a 82-es úton, Veszprém megyében, a cseszneki szerpentinen. A hét és fél tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak be a 82-es útra a Zirc és Győr-Moson-Sopron megye határa közötti szakaszon.

A jeges úton elakadt kamionok akadályozzák a 82-es út forgalmát Veszprém megyében, a Csesznek közelében húzódó szerpentinen. A néhány centiméteres hóval borított és lefagyott úton a zirci önkormányzati tűzoltók segítenek a nyolc elakadt teherautónak.

A közlekedési nehézségek miatt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt a hatóságok lezárták az 82-es utat Zirc és a Győr-Moson-Sopron megye határa közötti szakaszon.

Időjárás-jelentés

A késő esti órákig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén még több  helyen várható havazás, havas eső, majd megszűnik a csapadék, és  észak felől csökken a felhőzet, reggelre az ország nagy részén már  kiderül az ég. Kedden napközben jobbára derült vagy gyengén felhős,  napos időre számíthatunk, legfeljebb a Tiszántúlon lehetnek  felhősebb tájak, de csapadék ott sem várható. Az északnyugati szél a  Tiszántúl és a nyugati, délnyugati megyék kivételével hétfőn még  többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, kedden már  csak a Tiszántúlon és északkeleten fordulhatnak elő erős széllökések.  
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -8 fok  között alakul, de a havas, derült, szélcsendes tájakon -10 foknál is  hidegebb lehet.  
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2, +3 fok között  valószínű. 15.50 - LEZÁRÁS!

A megváltozott időjárási körülmények és erős havazás miattjanuár 5-én 15 órától lezárták a 82-es számú főútat, Veszprémvarsány térségében, a Győr felől közlekedő 7, 5 tonnát meghaladó járműszerelvények részére.

A 82-es számú főút és a 8218-as számú út kereszteződésében a kamionok forgalmi irányítását és útbaigazítását egyenruhások segítik.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az érintett útszakaszon közlekedők figyelmét, türelmét!

15.38 - A havazás miatt 15 órától lezárták az utat a 7,5 tonnát meghaladó járművek számára a 82-es számú főút 21-es kilométerszelvényétől a megyehatárig (Bakonyszentkirály). A forgalmat rendőrök irányítják.

13.20 - „A GYŐR-SZOL Zrt. városüzemeltetési igazgatóságának síkosságmentesítésben és hóeltakarításban résztvevő, ügyeletben lévő dolgozói  és gépei a havazás kezdetével egy időpontban megkezdték a városban a szükséges munkálatokat.

Hétfőn délelőtt Győrben a hidakon, a felüljárókon, a tömegközlekedési és főbb közlekedési útvonalakon, a buszmegállókban és a közterületi járdákon történt meg a síkosságmentesítés. A tevékenységben 21 gép és  mintegy negyven fő dolgozó vett részt, a belvárosban több kisgép, valamint húsz fő végezte a gyalogátkelőhelyek, terek, járdák síkosságmentesítését.

A munka addig tart, amíg az időjárási viszonyok azt indokolttá teszik˝ - tájékoztatott Ozsvárt Tamás, vállalati kommunikációs csoportvezető.

Síkosságmentesítés Győrben.
Síkosságmentesítés Győrben.

12.42 - Az Útinform jelentése szerint a Dunántúl középső és északi részén, továbbá Baranya megye keleti területein havazik vagy szállingózik a hó. Győr-Moson-Sopron megyéből szemerkélő esőt jeleztek.

A gyorsforgalmi úthálózat burkolata jellemzően sónedves. A főutak a Dunántúlon, továbbá az Északi-középhegységben, továbbá az ország keleti felében is sónedvesek, egyébként szárazak vagy felszáradóban vannak.

A mellékutak Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, továbbá Polgár, Nyíregyháza és Mátészalka környezetében latyakosak, hóbordásak vagy letaposott havasak.

A hőmérséklet 0 és 6 °C között változik.

A látótávolság mindenhol jó.

Az országban általában közepes erősségű vagy gyenge szél fúj.

11.33 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.01.06. kedd éjfélig

A délelőtti óráktól a Dunántúlon egyre nagyobb területen, délután, este a középső országrész egyes területein, illetve a délkeleti országrészben is kialakulhat időszakos havazás, havaseső.

A csapadék nagy területen jellemzően 0 fok feletti hőmérsékleten hullhat, így síkvidéken általában számottevő megmaradó hó nem valószínű (lepel-3 cm), de egyes körzetekben (nagyobb valószínűséggel a Tisza vonalában) főként az esti órákban akár 3-5 cm feletti hó is hullhat.

Az esti órákig az északnyugati szelet a Dunántúlon 55-65 km/h-s széllökések kísérhetik.

10.51 - Kimentünk az udvarra, lefotóztuk a havat:10.41 - Havazik Győrben

Fotó: D. Ákos
Fotó: D. Ákos10.16 - Győrbe hamarabb megérkezett a hó, mint dél - már nagy pelyhekben havazik. De így van ez többfelé a megyében:

Fotó: Időkép.hu
Fotó: Időkép.hu


Balesetek Győr környékén

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt 2015. január 5-én a 82-es számú főút 66+258-as kilométer szelvényében Győrújbarát külterületén.

A baleset helyszínelésének adatai alapján egy Mitsubishi típusú személygépkocsi vezetője közlekedett járművével Győr felől Nyúl irányába. Haladásakor gépjárműve sebességét nem az időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg, melynek következtében a jeges, csúszós aszfalton megcsúszott, majd a bal oldali fogalmi sávba sodródva a vele ellentétes irányból, szabályosan haladó Peugeot típusú tehergépkocsi bal első részének ütközött.

A baleset okozója nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az egyenruhások a fenti helyszínelést követően pár méter távolságra egy újabb balesethez vonultak. A baleset okozója 2015. január 5-én 6 óra 32 perckor Citroen típusú személygépkocsijával közlekedett a 82-es számú főúton Győrújbarát felől Nyúl irányába. Közlekedésekor a 66+976-os kilométer szelvényhez érve az általa vezetett gépjármű sebesség nem az időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg, melynek következtében a jeges, csúszós útszakaszon a bal oldali útpadkára sodródva járművével felborult, majd a tetejére borulva állt meg.
A balesetben a gépkocsi jobb oldali első ülésén helyet foglaló utas nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A 8418-as számú út 1-es kilométer szelvényében, a Koroncói út bekötő szakaszán, 2015. január 5-én 9 óra 22 perckor egy BMW típusú személygépkocsi vezetője nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét és a nyálkás úttestről az árokba hajtott, ahol tetejére borult. A jármű vezetője biztonsági övét nem használta, a gépkocsiból kiesett azonban személyi sérülései nem keletkeztek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megváltozott időjárási körülmények figyelembe vételével fokozott óvatossággal közlekedjenek!
9.50 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.01.05. hétfő éjfélig

A déli óráktól a Dunántúlon nagy területen várható havazás, havas eső, eső egyaránt, de 5 cm feletti friss hóréteg csupán a Bakonyban alakulhat ki - írja a met.hu.

Az útinform reggel 7 órai jelentése szerint csapadékmentes az idő. Az autópályák és autóutak sónedvesek. A főúthálózat burkolata jellemzően sónedves, de Szentlőrinc térségében jeges, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa környékén letaposott havas, latyakos.A mellékutakon rosszabb a helyzet: a Dunántúl nyugati részén és a Duna vonalától keletre az északi területeken latyakos, hóbordás, letaposott havas az alsóbbrendű utak burkolata. Veszprém, Kisújszállás és Orosháza környezetéből deresedés szakaszokat jeleztek.

100 és 300 m közötti a látótávolság Makó környékén. Erős a szél Veszprém megyében, Komárom és Újhartyán térségében. A Duna-Tisza közén és a Dunántúlon, továbbá Mátészalka környezetében jellemzően közepes erősségű a légmozgás.

Frontális karambol Nyúlnál a lefagyott úton


6.45 - Nyúl térségében a lefagyott úton megcsúszott egy autó és frontálisan ütközött egy jármúvel. Teljes az útzár. Részletek itt >>

A Rábaközben havazott az éjjel

6.30 - Kapuvári olvasónk ezt írta: "Kapuváron hajnali 5 órakor ismét behavazott, körülbelül 1 centis hó esett a térségben. Az utak havasak, jegesek, csúsznak. A 85-ös főút a városban nedves, latyakos. A Győrbe induló 5.15-ös busz nem késett.

Videón a 85-ös főút Kapuváron hétfőn hajnali 5-kor:
Hózivatarok dörgéssel, villámlással Sopronban

Vasárnap este észak felől kiterjedt csapadéktömbök érkeztek, melyekben a hózáporokat a nyári időszakra jellemző dörgés, villámlás kísérte. Sopronban 19.37-kor dörrent meg az ég. A hőmérséklet 3,6 fokról 0.8 fokra csökkent. A januári zivatar szokatlan, de nem példa nélküli jelenség.

Sopronban az elmúlt 44 évben 6 alkalommal dörrent meg januárban az ég. Legutóbb 15-éve, 2000-ben. Ekkor két zivataros nap is volt. Azelőtt 1-1 napot regisztráltunk 1994-ben, 1993-ban, 1986-ban és 1977-ben - írta a sopronmet.hu.
Az útinform reggel 5 órai jelentése
- Csapadékmentes az idő. Szinte mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Emőd környékéről jelentették, itt -5 és -1 °C közötti értékeket mértek.

Az autópályák burkolata sónedves.

A főutak is sónedvesek az ország nagy részén, Pest megyében száraz a burkolat. A Dunántúlon latyakos a burkolat Fertőszentmiklós és Zalaegerszeg térségében, havas Körmendnél, hókásás Nagykanizsa környezetében. Deres szakaszokra kell számítani Veszprém és Tamási környékén, jeges a burkolat Szentlőrincnél. A keleti országrészben Polgár és Debrecen térségében latyakos szakaszokra számítsanak.

Az alsóbbrendű úthálózaton téliesebbek az útviszonyok. Az Alpok-alján mindenhol latyakos, havas, Keszthely és Nagykanizsa térségében hókásás a mellékutak burkolata. Veszprémnél jeges, Tamási környékén deres szakaszokra kell számítani. Az észak-keleti országrészben mindenhol latyakos, hókásás vagy hóbordás a mellékutak burkolata. Berettyóújfalu és Békéscsaba környezetében deres a burkolat.

Mindenhol jó a látótávolság, az M43-as autópálya makói szakaszán párás a levegő, 100–300 m a belátható útszakasz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...