Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Zivatar: Csornán egy házat öntött el a víz - Ma már napsütés

Szombaton már napos időre van kilátás. Házakat rongoált meg a vihar.


Győr megyében egy embert kellett kiköltöztetni

Győr-Moson-Sopronban egy embert ki kellett költöztetni otthonából a heves zivatarok miatt – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel szombaton. Dobos Viktória hadnagy elmondta: Csornán péntek éjjel elöntötte a víz egy idős asszony lakását, a tűzoltóknak ezért áramtalanítaniuk kellett a lakást. Az asszonyt rokonainál helyezték el. Hozzáétette, ezen kívül mintegy féltucatnyi elöntött pincéből kellett vizet szivattyúzniuk egységeiknek.
 

A lezúduló eső és kidőlt fák okoznak gondot Veszprém megyében

A viharos erejű szél és nagy mennyiségű csapadék miatt a péntek esti és éjszakai órákban 20 esetben érkezett jelzés a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére; szombaton még a kidőlt fák okoznak problémát - tájékoztatta a katasztrófavédelem szombaton az MTI-t.
Révész András, Veszprém megyei szóvivő azt írta: a tűzoltóknak a megye minden területén, de főként Ajka, Veszprém térségében adott munkát az időjárás. Legtöbb esetben az erős szél és a széllökések miatt kidőlt, megdőlt fák, forgalmi akadályt képező, lehulló faágak okoztak problémát; több esetben fordult elő, hogy nagyfeszültségű vezetékekre hullottak faágak, amely ideiglenes áramkimaradást okozott - tette hozzá. Tájékoztatása szerint két helyen rögtönzött, 20-30 homokzsákból emelt kisebb gáttal kellett megvédeni ingatlanokat a bezúduló esővíztől.

Miskey Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombaton további bejelentéseket kaptak kidőlt fák miatt.

A met.hu szombati előrejelzése: eleinte északkeleten, a főváros térségében és a Tiszántúlon lesznek erősen felhős területek, de mindenütt csökken a felhőzet, és napos időre van kilátás. Számottevő csapadék már nem valószínű, csak a Tiszántúlon alakulhatnak ki kisebb záporok. A délnyugati szél többfelé megélénkül, főleg a Dunántúlon és az Észak-Alföldön időnként meg is erősödik. A hőmérséklet délután 25 fok körül alakul, késő este 15, 18 fok között valószínű.

Szombat - Mintegy száz riasztást kaptak a tűzoltók

Az országon pénteken végigsöprő zivatarral összefüggésben mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szombat reggel az MTI-vel. Hajdu Márton azt mondta: a legtöbb esetben a viharos szél által leszakított faágak, kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, de sok helyen okozott problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is.

A Baranya megyei Babarcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szentistvánon kitelepítésre is szükség volt. Az utóbbi településen volt a legkritikusabb a helyzet, ahol összesen 17 házban keletkezett kár a vihar következtében.

Számos helyen jelenleg is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei - tette hozzá az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint szombaton mindenütt csökken a felhőzet, napos időre van kilátás. Számottevő csapadék már nem valószínű, csak a Tiszántúlon alakulhatnak ki kisebb záporok

A délnyugati szél többfelé megélénkülhet, elsősorban a Dunántúlon és az Észak-Alföldön időnként meg is erősödhet. A hőmérséklet délután 25, késő este 15-18 Celsius-fok körül alakul.

Péntek, 22. 15 - Győr környékén is sok eső esett, e miatt Abdán a szivattyúkat is bevetették

 Mint a katasztrófavédelmi sajtóreferens Dobos Viktória tűzoltó hadnagy elmondta: kilenc óra előtt az Ifjúság utca egyik lakóházának pincéjébe 50 négyzetméteren 30 centi eső folyt be, amelyet 
ki kellett szívni.

Az esti órákban pedig még egy favágás is lekötötte  a katasztrófavédőket Nyúlon, amit biztonsági okokból végeztek el a  pannonhalmi egységek, közösen az E.ON szakembereivel.

A fa villanyvezetéket veszélyeztetett a Szurdik utcában, amit a műszaki 
mentés idejére le is zártak.

Este narancs riasztás volt érvényben a pannonhalmi kistérségben, és 
citromsárga a győri, csornai és téti kistérségben.

21.40 - Eső áztatta Mosonmagyaróvárt

Mosonmagyaróváron 37,1 mm csapadékot regisztráltak, mely félhavi mennyiségnek felel meg - tudatta Kiss Márton, a soproni Kuruc dombi meteorológiai állomás vezetője.

Észlelés beküldése a Meteorológiai Szolgálat számára >>

Folyamatosan frissülő veszélyjelzés >>

21. 30 - A hőmérséklet napközben eléri a 23-25 fokot

Jelenleg narancs riasztás van érvényben a pannonhalmi kistérségben, és citromsárga a győri, csornai és téti kiistérségben. Ezeken a területeken rövid idő alatt kiadós csapadék kísérheti a zivatarokat.

Országos villámtérkép 21:00-kor (Forrás: OMSZ)
Országos villámtérkép 21:00-kor (Forrás: OMSZ)A megye többi kistérségére jelenleg nincs érvényben riasztás.

A 21 óráig lehullott csapadék az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai közül Mosonmagyaróváron elérte a 25,8 mm-t, mely az átlagos májusi csapadékösszeg mintegy harmadának felel meg. Kapuváron 13,5 mm-t, Győrben 4,0 mm-t rögzítettek, míg Sopronban csupán 0,6 mm-t.

Északnyugati radarkép 21:00-kor (Forrás: OMSZ)
Északnyugati radarkép 21:00-kor (Forrás: OMSZ)A záporok, zivatarok az éjszaka folyamán lassan keletre, északkeletre vonulnak, reggelre felszakadozik a felhőzet, holnap sok napsütésre, kora nyárias időre van kilátás. A hőmérséklet napközben eléri a 23-25 fokot - tájékoztatta portálunkatKiss Márton, a soproni Kuruc dombi meteorológiai állomás vezetője.

21. 05 - Három embert mentettek ki a viharban Balatonőszödnél

Felborult egy vitorlás a Balatonon, a hajóról három férfit mentettek ki a vízimentők - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (VMSZ) szóvivője az MTI-vel pénteken este.

Tar Mihály elmondta: a Somogy megyei Balatonőszöd térségéből érkezett a riasztás a VMSZ zánkai központjába azzal, hogy egy 22 láb hosszú vitorlás már részben elmerült, a rajta utazó három ember a vízben van.

A bajba került vitorlást és utasait egy másik hajóról vették észre, de a viharos időjárás miatt ők nem tudtak rajtuk segíteni, ezért riasztották a vízi mentőket. A három fiatalember Keszthelyről tartott Balatonföldvárra.

A szombaton rajtoló Pünkösd Regattán szerettek volna elindulni - mondta a szóvivő.


20. 37 - Erre jár a zivatarrendszer

A Dunántúlon jár a zivatarrendszer, mely folyamatosan halad kelet-északkelet felé. Este fél 9 előtt ért a Paks-Győr vonalra a viharok hada, miközben délkeleten is intenzív vihargócok alakultak ki - olvasható az idokep.hu-n.

20. 20 - Zivatar - Több térségre másodfokú riasztást adott ki a  meteorológia

A heves zivatarok és felhőszakadások miatt az ország tíz megyéjének több térségére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

A riasztásban érintett megyék: Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint ezen kívül az ország nagy részén, köztük Budapesten és környékén is elsőfokú riasztás van érvényben, mind a várható felhőszakadás, mind a heves zivatarok miatt.

Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az ország bármely részén számítani lehet veszélyes időjárási jelenségekre.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy eleinte a Dunántúlon és az Alföld déli, középső részén, majd este, éjszaka északon, északkeleten is előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Mint írták: "a zivatarok vonalba rendeződve haladhatnak" északkelet felé, főként ehhez a vonalhoz kapcsolódva alakulhatnak ki intenzív, kis eséllyel heves zivatarok.

Intenzív zivatarokhoz kísérőjelenségként kapcsolódhat jégeső, viharos, akár 80 kilométer per órás erősségű szél, illetve felhőszakadás, amelyben 25-35 milliméternyi csapadék hullhat.

Szombaton napközben nem várható a kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény - írta a meteorológiai szolgálat.

19. 12 - Felhőszakadás Mosonmagyaróváron

Pénteken este nyugaton, délnyugaton viharok vonulnak, a határon jég is esett. Korábban Szegednél és Kiskunságnál alakult ki zivatar. A Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben, tilos fürdeni - olvasható az idokep.hu-n. Itt arról is beszámoltak, hogy például Nagyatádon jég is esett.

Ajka, Beled, Csorna, Fonyód, Kadarkút, Kapuvár, Marcali, Nagyatád, Nagybajom, Pápa, Szeged, Sándorfalva, Zirc települések térségében zivatar alakult ki.

Mosonmagyaróváron felhőszakadás volt. Erre a vízterhelésre nem lehet rendszert méretezni - írta levelében olvasó tudósítónk, aki fotót is küldött az Erzsébet térről.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Korábban:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nyugati része fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Az ehhez tartozó frontálzóna mentén - a Skandináv-félszigettől Németországon át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig - többnyire erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, záporeső. A frontálzóna mögött hűvös levegő árasztotta el Európa nyugati felét, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 13, 18 fok között alakul. Kontinensünk keleti területeinek időjárását jobbára anticiklonális hatások alakítják, emiatt Kelet-Európa nagy részén csak időnként növekszik meg erősebben a felhőzet, emellett sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Errefelé nyáriasan meleg van, a délutáni órákra általában 22, 30 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedves, labilis légállapotú, majd egyre szárazabb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területére szombat estig

Pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek, többfelé várható zápor, zivatar, főként késő délután, este heves zivatarok is kialakulhatnak. Éjszaka délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen alakul ki zápor, zivatar. Szombaton túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb reggel északkeleten lehet még néhol zápor. Kezdetben a délkeleti, éjszakától a délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 fok körül alakul.

Korábban

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre: péntek késő délutántól, estétől a déli, délnyugati megyékben - először valószínűleg a Dél-Dunántúlon - kialakulhatnak intenzív zivatarok. Ezek várhatóan az este, késő este folyamán - akár rendszert alkotva - észak, északkelet felé helyeződnek - tették hozzá.

A zivatarokat viharos szél, felhőszakadás és jégeső kísérheti. Mindezek során néhol óránként 80-90 kilométer körüli széllökések is lehetnek, rövid idő alatt 25-35 milliméternyi eső is hullhat, s akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is kísérhetik.

Szombat hajnalra az északkeleti megyéket leszámítva várhatóan megnyugszik a zivatartevékenység - írta a meteorológiai szolgálat.

Pénteken a hőmérséklet napközben 22 és 28, késő este 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. A napsütéses időben pedig az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti.

Olvasóink írták

 • 7. Mankapunka 2013. május 18. 16:55
  „Szép volt az este. Ilyenből kellene több, meg kevesebb mazsolából az utakra.”
 • 6. pancser 2013. május 17. 21:24
  „34 mm”
 • 5. pancser 2013. május 17. 21:01
  „Eddig a percig 25 mm eső esett Mosonmagyaróváron most is esik és elég gorombán dörög villámlik. Lehet, hogy egyes városrészekben ettől sokkal több vagy esett. A református templom melletti utcában jöttem kocsival az első zuhé idején, és ott szinte éjszakai sötétség volt a fáktól meg a sűrű esőtől, szemben a Kisalföld áruházzal.”
 • 4. soproni 2013. május 17. 18:43
  „Kerti partiztunk mi már szakadó esőben is.Igaz,hogy csúszkáltunk a sárban és a frissen festett hajamból folyt a vörös festék a sárga pólómra,de így is élveztük :)”
 • 3. Mankapunka 2013. május 17. 18:17
  „Akkor faház, és ott is lehet főzöcskézni, iszogatni. Aki rosszul van, énekel az esőben, és kifekszik a fa alá.”
 • 2. ATX 2013. május 17. 17:50
  „Akár, esetleg, netalántán... Egyébként úgy néz ki, hogy Győrben egy délelőtti csendes esővel megúsztuk.”
 • 1. oxana 2013. május 17. 17:12
  „Grillezni még télen is lehet, szilveszterkor, forralt borral a kézben körül állni a grillt, szól a rockzene, nincs annál jobb! Még a szomszédok is átjönnek a kolbász illatára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt az ég: narancssárga riasztás 10 megyében

Az intenzív zivatarokhoz kísérőjelenségként kapcsolódhat jégeső, viharos, akár 80 km/órás erősségű… Tovább olvasom