Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vihar: dió nagyságú jég, leszakította a sportcsarnok tetejét a szél

Leszakította a vihar a helyi sportcsarnok tetejét a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon szombaton délután.
12:20 - Szolnok térségében két tömegrendezvényt kellett félbeszakítani szombaton

Két tömegrendezvényt is félbe kellett szakítani a szombat esti vihar miatt Szolnok térségében, az időben történt riasztásnak köszönhetően személyi sérülés nem történt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap az MTI-vel.

S. Tóth Anikó elmondta: Szolnokon a Tiszavirág fesztivál zárónapján, egy koncert közben érkezett a vihar. A programot megszakították, s mivel a főszervező még a viharos széltől kísért zivatar kitörése előtt a színpadról tájékoztatta a mintegy 2000 fesztiválozót az időjárási veszélyhelyzetről és befogadóhelyekről, a résztvevők tudták, hol kereshetnek menedéket.

A megyeszékhelyre a vihar óránként 100 kilométert megközelítő erősségű széllökésekkel és borsó nagyságú jéggel csapott le, személyi sérülés azonban a jól működő riasztórendszernek köszönhetően nem történt, és pánik sem tört ki a tömegrendezvényen - tudatta a szóvivő.
Közölte: ugyancsak időben jelezték a közelgő zivatart a Besenyszögön, a helyi falunap mintegy 1500 résztvevőjének is, így a Szolnok közeli községben sem okozott sérülést a vihar.

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből szombat este óta több mint 60 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, többnyire a hirtelen lezúduló víz és letört faágak okoztak gondot - tette hozzá S. Tóth Anikó.

08:58 - OKF: mintegy 200 esethez riasztották a tűzoltókat

A szombati viharok miatt országszerte mintegy 200 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta, hogy elsősorban az erős szél és a jégeső okozott gondot. Több mint 110 esetben kidőlt fa, épületkárok miatt riasztották a tűzoltókat, több helyen a nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítására volt szükség.

A viharban középületek mellett több lakóépület is megrongálódott. Emiatt több embernek kellett elhagynia otthonát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 19 embernek, Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy embernek kellett elhagynia lakhatatlanná vált otthonát - mondta a helyettes szóvivő.

Vas megyében Ikervár, Pecöl és Megyehíd településeket érte leginkább a vihar, elsősorban lakóházak károsodtak. Hajdú-Bihar megyében Körösszakál településen okozta a legnagyobb kárt a vihar, a szél leszakította a sportcsarnok tetejét. Körösszakálon a meteorológiai szolgálat már délután óránként 123 kilométeres erősségű széllökést is regisztrált.

Pest megyében Cegléden az intenzív jégeső 19 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetése a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt több megyében is érvényben van vasárnap.

22:30 - Letépte egy családi ház tetejét a szél Dabason

Letépte egy családi ház tetejét a szombat esti vihar Dabason – közölte az MTI-vel a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Spitz Alexandra elmondta, hogy a kétszintes családi ház hétszer nyolc méteres lemeztetejét tépte le a szél, a tetőszerkezet a szomszédos telekre, illetve az utcára esett. A helyszínre a dabasi tűzoltók vonultak ki.

21:40 - Több megyét is érintett a viharos szél és a jégeső

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyét is érintette a szombat délutáni, kora esti vihar, amely az érintett településeken viharos széllel, felhőszakadással és jégesővel járt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén személyautókra, házakra dőltek fák, személyi sérülés nem történt. Tiszavasváriban a viharos széllel kísért hatalmas felhőszakadás és 20 percen át tartó cseresznye nagyságú jégeső miatt a Múzeumok éjszakája szombatra hirdetett szabadtéri programjai biztonsági okokból elmaradtak.

A Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon a vihar leszakította a helyi sportcsarnok tetejét, valamint az iskola tetőszerkezetének felét is. Több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant.

A törökszentmiklósi vasútállomáson egy fa dőlt a vágányok fölé, ezért egy ideig szünetelt a vasúti közlekedés. A forgalom este negyed nyolckor indult újra, a menetrend szerinti közlekedés az éjszakai órákban állhat helyre.

Szombathelyen és környékén dió méretű jég esett szombaton, nem sokkal este hét óra előtt. A vihar hirtelen jött és csupán 10-15 percig tartott, de valószínűleg károkat is okozott autókban, veteményekben, volt ahol a házak redőnyét is leszaggatta a jég.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az esti, éjszakai órákban is heves zivatarok várhatók, kiemelten eleinte a közép-dunántúli régióban, majd a Duna-Tisza közén. A zivatarokhoz szélroham (80-100, néhol orkán erejű 120 kilométer per óra feletti lökések), nagy méretű, 3-4 centiméter átmérőjű jég és felhőszakadás, 20-50, néhol akár 50 milliméter feletti csapadék is társul helyenként. Éjszaka a zivatarrendszer tovább fejlődik kelet felé, majd hajnaltól várhatóan fokozatosan veszít erejéből.

Vasárnap napközben a keleti, északkeleti országrészben várhatóak intenzívebb zivatarok, helyenként 80 kilométer per óra feletti szélroham, akár felhőszakadás (30 milliméter feletti csapadék) és nagyobb méretű jég is előfordulhat.

20:50 - Dió nagyságú jég esett Szombathelyen és környékén

Dió méretű jég esett szombaton, nem sokkal este hét óra előtt Szombathelyen és környékén.

A vihar hirtelen jött és csupán 10-15 percig tartott, de valószínűleg károkat is okozott autókban, veteményekben, volt ahol a házak redőnyét is leszaggatta a jég.

A Vas Megyei Katasztrófavédelemhez eddig csak kevés bejelentés érkezett, egy villanyvezetékre esett gallyat kellett eltávolítaniuk - értesült a jégverés után néhány perccel az MTI tudósítója.

20:20 - Leszakította a szél a sportcsarnok tetejét Körösszakálon

Komádi, berettyóújfalui, szeghalmi és hajdúszoboszlói tűzoltók, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveleti szolgálatának munkatársai dolgoznak Körösszakálon a vihar okozta károk elhárításán - közölte Madai Petra, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Korábban Samók Gyula, a település független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar leszakította a helyi sportcsarnok tetejét, és az iskola tetőszerkezetének felét is.

Tájékoztatása szerint több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant.

Mindenütt áll a víz, a munkákat nehezíti a folyamatosan szakadó eső - mondta el Samók Gyula.

A polgármester hozzátette: berendelte a hivatal dolgozóit, akik előkészítik a biztosítási dokumentumokat, hogy mielőbb értesíthessék a biztosítótársaságokat a károkról.

Ugyanakkor a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak nincs pénze a helyreállításra, ezért a vis maior alaphoz fordulnak segítségért - mondta.

Madai Petra tájékoztatása szerint 19 tűzoltó 5 gépjárművel dolgozik a kárenyhítésen.

A helyi nemzetiségi iskola konyhájára dőlt 12 méteres fát motoros láncfűrésszel vágják szét, s eltávolítják azt a fát is, amelyik a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét szakította be - tette hozzá.

Elmondta: a sportcsarnok 1000 négyzetméteres tetejét teljes egészében leszakította a vihar, ott a balesetet okozható, éles lemezdarab-maradványokat távolítják el a tűzoltók.

Az iskola tetőszerkezetét mintegy 50 négyzetméteren bontotta meg a vihar, ott a tűzoltók a sérült cserepeket távolítják el és segítenek a sérült tetőrész fóliázásában - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

18:25 - Leszakította a vihar a helyi sportcsarnok tetejét a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon szombaton délután - közölte Samók Gyula (független) polgármester az MTI-vel.

A heves esővel érkezett szélvihar leszakította az iskola tetőszerkezetének felét is - tette hozzá a település vezetője.

Tájékoztatása szerint több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant.

Mindenütt áll a víz, s bár a katasztrófavédelem, a tűzoltók a helyszínen vannak, a munkákat nehezíti a folyamatosan szakadó eső - mondta el Samók Gyula.

A polgármester hozzátette: berendelte a hivatal dolgozóit, akik előkészítik a biztosítási dokumentumokat, hogy mielőbb értesíthessék a biztosítótársaságokat a károkról.

Ugyanakkor a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak nincs pénze a helyreállításra, ezért a vis maior alaphoz fordulnak segítségért - tette hozzá.

16:15 - Személyautókra, házakra dőltek fák a szombat délutáni viharban Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Hudák Andrea elmondta, a viharos erejű szél Mezőkövesden, Kazincbarcikán és Miskolcon okozott károkat. A meteorológiai szolgálat több északkeleti térségre szombaton kora délután már narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki heves zivatarok miatt.

Korábban:

Több északkeleti térségre szombaton kora délután már narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a heves zivatarok miatt. Másodfokú riasztást egyelőre Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes térségeire adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott, szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a kánikula mellett már országszerte heves zivatarokra is készülni kell. Emiatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú, az ország összes többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Tizennégy megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében -, valamint a fővárosban a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig nagyobb eséllyel az északi, északkeleti országrészben (Észak-Magyarország, Észak-Alföld) várható elszórtan zivatar, amelyeket felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső és viharos szél kísérhet.

A kora esti, esti órákban a Dunántúlon, majd később a középső országrészben lehet zivatarokra számítani, amelyek nyomán nagyobb eséllyel alakulhat ki szélroham is, 80-100 kilométer/órát meghaladó lökésekkel, néhol 2-3 centimétert meghaladó jéggel, felhőszakadással.

A hőség miatt szombatra három megyében első-, nyolcban másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A hőmérséklet délután 28 és 36, késő este 23 és 29 Celsius-fok között valószínű. Az UV-B sugárzás maximuma szombaton is elérheti a nagyon erős szintet.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2013. június 23. 21:38
    „Híradó: Az időjárás okozta az 5 személyes Ladás család balesetét. Rendőrségi szóvivő: Még tisztázatlan, hogy miért történt a baleset.

    Ezek a balgaságok minden nap mennek a TV-ben, és erre ad az állam segítséget, hogy a sok borgyúságot nézzék az emberek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombatra tizennégy megyére és a fővárosra adtak ki figyelmeztetést

Szombatra tizenegy megyére és a fővárosra továbbra is első- vagy másodfokú figyelmeztetést adott ki… Tovább olvasom