Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Vihar - 230 riasztás a tűzoltóknak, nagy mennyiségű eső

Szerdán már túlnyomóan napos időre számíthatunk, csak időnként növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet. Addig még lehet cudar világ.Szerda 7.10 - Vihar - A hirtelen lezúduló eső okozta a legnagyobb gondot

Országszerte 230, ebből a fővárosban 160 alkalommal riasztották a tűzoltókat a keddi vihar okozta károk elhárítására, a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vízelvezetők nem tudtak megbirkózni a hirtelen lezúduló esővel, ezért a víz, jellemzően a fővárosban, elöntötte a pincéket, aluljárókat és az alacsonyabban fekvő útszakaszokat - tájékoztatta a katasztrófavédelem szerdán az MTI-t.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a vihar leginkább a fővárost, illetve Pest- és Komárom-Esztergom megyéket érintette. Sok jelzőlámpa meghibásodott, ami közlekedési nehézségeket okozott a fővárosban, illetve a viharos szél gallyakat tört le, fákat döntött ki. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést - tette hozzá. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók. A várban egy időre például szünetelt az áramszolgáltatás, mert befolyt a víz egy trafóházba, ám a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, így még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe villám csapott, illetve a XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje, amelyet tűzoltók eloltottak. A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Ugyancsak aluljárót árasztott el az esővíz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a Lövölde téren pedig parkoló autókra zuhantak faágak. A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág villamos felsővezetékre zuhant, emiatt a műszaki mentés idejére a villamos forgalmát le kellett állítani. Ugyanakkor a Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét - sorolta a károkat Kisdi Máté.


19. 35 - Tűzoltók segítenek majd a Pécelnél veszteglő vonaton rekedteknek

Több száz utas, közöttük körülbelül hetven gyerek rekedt Pécelnél a Miskolc-Hatvan-Budapest vonalon közlekedő vonaton a hirtelen lezúduló nagy eső miatt.

Az utasok leszállításhoz a tűzoltók segítségét kérte a vasúttársaság – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, hogy a Gödöllő felé haladó vonat Pécel után állt meg, mert a lezúduló eső szinte elmosta a vasúti pálya környékét. A szerelvény nem tudott tovább haladni.

A vasúti szakemberek a katasztrófavédelem segítségét kérték a fülkékben rekedt több száz utas, közöttük mintegy hetven gyerek leszállításához. A gödöllői és a fővárosi tűzoltók már megérkeztek a helyszínre. Amíg megszületik a megnyugtató technikai megoldás, vizet osztanak a vonaton tartózkodóknak, majd segítenek az utasoknak eljutni legalább Pécelig - közölte.

A Mávinform korábban közleményben tudatta, hogy a biztosítóberendezés hibája miatt szünetel a vasúti közlekedés az érintett vonalon. Egyebek mellett azt írták: a folyamatos esőzés miatt a szakemberek nem tudják elkezdeni a hibaelhárítást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Keleti pályaudvarról Gödöllőre, valamint Gödöllőről Budapestre vasúti menetjeggyel és bérlettel igénybe vehetők a BKK bizonyos járatai: az M2-es metró a Keleti pályaudvar és az Örs vezér tere között, valamint a gödöllői (H8-as) HÉV az Örs vezér tere és Gödöllő között. Rákos és Pécel között vonatpótló autóbuszok is járnak.

18. 30 - Vihar - Száznál több bejelentés érkezett a fővárosi katasztrófavédelemhez

Eddig több mint száz bejelentést kapott a fővárosi katasztrófavédelem a vihar miatt - tájékoztatta Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden kora este az MTI-t.

Jégeső és felhőszakadás Budapesten. Fotó: MTI


Kisdi Máté elmondta, hogy főként az aluljárókat és a pincéket elöntő víz miatt kellett kivonulniuk. A XI. kerületi Péterhegyi úton egy járművet kellett kimenteniük a tűzoltóknak az egy méter mély vízből. A XVI. kerületben pedig két házba is villám csapott; a házak teteje kigyulladt, de a tűzoltók eloltották a lángokat - tette hozzá.

A XXII. kerületben szintén egy autót kellett kimenteni a Jácint utcai aluljáróból, míg a VI. kerületben egy társasházat öntött el a víz - mondta. Hozzátette, hogy a katasztrófavédelem megerősített ügyelettel várja a bejelentéseket, minden esethez kimennek.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.06.10. szerda éjfélig - Forrás: OMSZ

Elsősorban a Közép- és a Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, továbbá a Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat, amelyhez lokálisan felhőszakadás (30-50 mm csapadék), jégeső (2-3 cm-es átmérővel) és 80-100 km/h-s szélroham társulhat. Az éjszakai órákban elszórtan, szerdán főként a középső és az északkeleti megyékben pedig csak helyenként valószínű zivatar, de egy-egy intenzívebb zivatar még előfordulhat.

Fotó: OMSZ
Fotó: OMSZ


Kedden a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, többfelé alakul ki zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is lehet. Éjszaka szórványosan zápor, zivatar még előfordulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A hőmérséklet délután 27 és 32, késő este 19 és 24 fok között várható.

Szerdán túlnyomóan napos időre számíthatunk, csak időnként növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámokkal jött a felfrissülés Győrben - Lecsapott a zivatar -fotók

A frissítő záporok, zivatarok eloszlása nagyon szeszélyes lesz: több terület száraz marad, míg… Tovább olvasom