Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Tomboló viharos szél - Fák dőltek az utakra a megye több településén - fotók

Tomboló viharos szél - Fák dőltek az utakra a megye több településén - fotók
A megyei tűzoltókat már kilencszer riasztották. Fa dőlt ki Sopronban, Ikrénynél, Darnózselin.
Érdekes időjárási jelenséget látott? Lefotózta? Küldje el: tudosito@kisalfold.hu

11.30 - A viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit csütörtök délutántól eddig 9-szer riasztották

- Csütörtökön délután a kapuvári hivatásos tűzoltókat a 8613-as számú útra Hövej közelébe riasztották, ahol egy fa dőlt az útra. A tűzoltók feldarabolták és eltávolították.

- Péntek hajnalban a 84-es számú főút 127-es kilométer szelvényénél Sopron határában dőlt egy fa az útra, amit a soproni tűzoltók feldaraboltak és eltávolították,

- később a IV. László király úton egy óriásplakátot rongált meg a szél, amely a járda fölé lógott. A tűzoltók eltávolították, így megszűnt a veszély.
Tomboló viharos szél - Fák dőltek az utakra a megyében- Ma reggel Sopronban a Hársfa soron egy nagy hársfa dőlt egy kerítésre és a légkábelre. A tűzoltók a fát kivágták és értesítették a telefonszolgáltatót a lelógó vezeték miatt.

- A 84-es főúton Nagycenk határában két fa is az útra dőlt, ide a soproni tűzoltókon kívül a nagycenki önkéntesek is vonultak, s mindkét fát feldarabolták és eltávolították az útról, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt.

 - Darnózselin az Arany János utcába riasztották a mosonmagyaróvári hivatásos és a darnózseli önkéntes tűzoltókat. Egy akácfa dőlt az útra, amit egy arra haladó autós későn észlelt és az autójával nekiütközött. A sofőr nem sérült meg. A tűzoltók feldarabolták és elvitték az úttestről a forgalmi akadályt okozó fát.

- Darnózseli és Lipót között az 1404-es számú útra egy gesztenyefa dőlt, akadályozva a forgalmat. A darnózseli önkéntes és a lébényi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fát az útból.

- Mosonmagyaróváron a Rév utcába riasztották ezután a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat, ahol egy nagy faág egy kerti kiülő tetejére zuhant, amit megrongált, egy másik faág pedig 15 méter magasan lógott, veszélyeztette az alatta haladókat. A tűzoltók létraszer igénybevételével levágták a lelógó faágat.

- A győri hivatásos tűzoltókat a 85-ös főútra riasztották, ahol az Ikrényi lehajtó közelében dőlt az útra egy nagy méretű nyárfa, akadályozva a forgalmat. A tűzoltók a fát eltávolították az útról. (Erről olvasónk fotó is küldött.)

 A beavatkozások során személyi sérülés nem történt.
 
Péntek 11.00 - A viharos szél miatt  hajnal óta országszerte mintegy százötven helyszínre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek délelőtt az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta, elsősorban leszakadt faágakhoz, villanyvezetékekhez, kidőlt villanyoszlopokhoz, útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat, akik jelenleg is mintegy száz helyszínen dolgoznak. A helyettes szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki leszakadt villanyvezetéket lát, semmiképp se közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy hajnali három óra óta több mint hatvan helyszínre vonultak ki a fővárosi tűzoltók, többnyire fák dőltek az úttestre, személyautókat rongáltak meg a faágak és távvezetékek szakadtak le. A XIII. kerületi Szent István parkban egy hétemeletes épület tetejét bontotta meg a szél. A XII. kerületi Németvölgyi úton fa dőlt az úttestre, ezt a fővárosi katasztrófavédelem és a rózsadombi önkéntesek közösen távolították el. A Panoráma úton egy  villanyoszlop dőlt ki, amely gázvezetéket is megrongált, a károk felszámolását a solymári önkéntesek végezték el. Budapesten jelenleg is tizenegy helyszínen vannak kint a  tűzoltók.

Péntek 10.45 - Előrejelzés Magyarország területére szombat éjfélig

Pénteken a délután második feléig a délnyugati tájak kivételével mind nagyobb területen kísérhetik 70-85 km/h-s, de egy-egy helyen akár 85-95 km/h-s széllökések az északnyugati szelet. Szintén a délután második feléig elszórtan előforduló záporok vagy hózáporok környezetében helyenként 90-110 km/h körüli széllökések is kialakulhatnak síkvidéken. Késő délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél, késő estétől már sehol sem kell viharos széllökésre számítani.

Szombaton az alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható.

Péntek 10.30 - Fa dőlt a 85-ös főútra

Olvasónk a 85-ös főúton készítette a felvételt Győr és Csorna között.
 

Olvasónk fotója a 85-ös főútonPéntek 9.20 - Itt tombol a legnagyobb vihar
 


Péntek 9.00 - Riasztás

Budapestre, valamint Pest és Fejér megye több járására is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai
A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a fővároson kívül Pest megyében a budakeszi, érdi, gyáli, pilisvörösvári, szigetszentmiklósi és vecsési, Fejér megyében pedig a bicskei és martonvásári járás területére adtak ki másodfokú, narancssárga riasztást. Ezeken a területeken 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések várhatóak.   

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hajnal óta folyamatosan érkeznek a jelzések a műveletirányításhoz, eddig több tucat eseménynél kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, főleg kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak gondot, amelyek több esetben magukkal rántották a  villanyvezetékeket, illetve fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelzés, a tűzoltók folyamatosan vonulnak a helyszínekre - tette hozzá Csámpai Attila.

Péntek 8.20 - 135 km/h

Közép-Európa térségében jelentős légnyomás-különbség alakult ki. A Brit-szigetek fölött található masszív anticiklon, és a pénteken észak felől érkező ciklon együttesen elegendő légnyomás-különbséget teremtett ahhoz, hogy a maximális szélsebesség hazánk északi tájain síkvidéken is elérje a 90 km/h-t, de a péntekre virradó éjszaka folyamán a János-hegyen tartósan 120 km/h-nál erősebb széllökéseket regisztráltak az OMSZ mérőműszerei. A legerősebb széllökés azonban elérte a 37,5 m/s-t, vagyis a 135 km/h-t is.

A szél mérséklődésére a délutáni óráktól számíthatunk.

Péntek 7.45 - Már ötször vonultak a tűzoltók

A viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói péntek reggelig ötször avatkoztak be. Csütörtökön délután a kapuvári hivatásos tűzoltókat a 8613-as számú útra, Hövej közelébe riasztották, ahol egy fa dőlt az útra. A tűzoltók feldarabolták és eltávolították.

Péntek hajnalban a 84-es számú főút 127-es kilométer szelvényénél Sopron határában dőlt egy fa az útra, amit a soproni tűzoltók feldaraboltak és eltávolították, később a IV. László király úton egy óriásplakátot rongált meg a szél, amely a járda fölé lógott. A tűzoltók eltávolították, így megszűnt a veszély.

Péntek reggel Sopronban a Hársfa soron egy nagy hársfa dőlt  egy kerítésre és a légkábelre. A tűzoltók a fát kivágták és értesítették a telefonszálgáltatót a lelógó vezeték miatt.

A 84-es főúton Nagycenk határában két fa is az útra dőlt, ide a soproni tűzoltókon kívül a nagycenki önkéntesek is vonultak, s mindkét fát feldarabolták és eltávolították az útról, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt. A beavatkozások során nem sérült meg senki.
A hajnali 3 óra óta tartó szélvihar miatt több mint harminc helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés - mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek pénteken, kevéssel 8 óra előtt.
Tájékoztatása szerint jelenleg tíz helyen dolgoznak a tűzoltók, többnyire fakidőlések okozta anyagi káros eseteknél.
A XV. kerületben egy 10 méternél magasabb fa a Szántóföld utca mindkét sávját elzárja, Hűvösvölgyben, a Dámvad utcában egy ház oldalának dőlt egy fa, a X. kerületben, a Bolgár utcában pedig három autót rongáltak meg a nagyobb leszakadó faágak.
A tűzoltók munkáját a rózsadombi, csömöri és solymári önkéntes tűzoltók is segítik.


Péntek 7.20 - Riasztás kistérségenként

Kistérség
Csornai  - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Győri - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Kapuvári - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.    
Mosonmagyaróvári A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.    
Pannonhalmi - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Soproni - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Téti - A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Péntek 7.10 - Győr-Moson-Sopron megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az Etyeket Herceghalommal összekötő utat (8108-as számú út), teljes hosszában lezárta a rendőrség, mert több fa kidőlt, letört faágak és rengeteg törmelék veszélyeztetik a közlekedést. A viharkárok elhárítását napfelkeltétől folytatják.

A viharos erejű szél miatt vezessenek nagyon óvatosan, szélvédett helyekről kihajtva, hidakon, felüljárókon áthajtva jelentősen csökkentsék a sebességet!

Péntek 7.00 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig

A reggeli órákig az ország északnyugati, északi megyéiben 70-85 km/h, de egy-egy helyen már 85-95 km/h-s széllökések kísérhetik az északnyugati szelet síkvidéken. A kora délelőtti óráktól a kora esti óráktól már országszerte számítani lehet 70-85 km/h körüli széllökésekre, legritkábban a délnyugati területeken. Délelőtt, illetve déli órákban az északnyugati, illetve középső országrészben elsősorban zápor vagy hózápor környezetében helyenként 90-110 km/h körüli széllökés is kialakulhat síkvidéken.
 

Forrás: met.hu


Csütörtök - Erős, több helyen viharos széllel kezdődik az első decemberi hétvége.

Eleinte hózápor is várható, aztán száraz és napsütéses lesz az időjárás. A szél mérséklődik, de többfelé a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli, míg napközben is csak plusz 1 fok körüli értékek várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
Nagycenk felett felhőkavalkád


A meteorológiai szolgálat csütörtök délutáni figyelmeztetésében azt írta: kezdetben a Dunántúl északi, északkeleti részén főként a magasabban fekvő területeken, majd helyenként az Északi-középhegység nyugati részén viharossá fokozódik a szél. Péntekre virradó éjszaka tovább erősödik a légmozgás, így pénteken napközben az Észak-Dunántúlon a legerősebb lökések síkvidéken is meghaladhatják a 90-95 kilométer/órát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre a fővárosra és Pest, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél veszélye miatt. Péntek estétől mérséklődik a szél - tették hozzá.

Az előrejelzésben azt írták: pénteken délelőtt és a déli órákban szórványosan előfordulhat zápor, majd egyre inkább havaseső-zápor, hózápor valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 5 fok között várható, délnyugaton az alacsonyabb értékekkel. Napközben 5-9 fokig melegszik a levegő, de már a déli, délutáni időszakban csökkeni kezd a hőmérséklet. Szombaton napos idő várható, csapadék nem valószínű.

A középső területeken lehet még néhol erős a szél. A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok többnyire plusz 2-5 fok között alakulnak. Vasárnap is többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás.

A minimumhőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 2 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben akár mínusz 10 fok is lehet. Napközben plusz 1-5 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Korábban


Nagy szelet jósolnak péntekre - részletek >>

Győr-Moson-Sopron megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
 
Szerdán késő estétől elszórtan hószállingózás, kisebb havazás, a Kisalföldön helyenként havas eső várható, délnyugaton kicsi a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet késő este -2 és +2 fok között alakul.

Csütörtökön általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, délután délnyugaton lehet szakadozottabb a felhőzet. Délnyugaton a csapadék esélye csekély, másutt elszórtan valószínű gyenge eső, az északkeleti határ közelében még havas eső, esetleg hó. A nyugati, északnyugati szél napközben többfelé erős, késő délutántól az Észak-Dunántúl magasabban fekvő részein viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul, északnyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű, északkeleten várható a hidegebb idő - olvasható az OMSZ előrejelzésében.

A héten már kaptunk egy kis ízelítőt a havazásból, akkor a sopronmet.hu az érkező hózáporról egy szuper animációt is készített:
Animáció: Sopronmet.hu
Animáció: Sopronmet.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos szél, hó, hideg: -10 fok is jöhet a hétvégén

Viharos szél, hó, hideg: -10 fok is jöhet a hétvégén
Erős, több helyen viharos széllel kezdődik az első decemberi hétvége. Eleinte hózápor is várható,… Tovább olvasom