Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tél: a pénteki kemény idő nem fenyegeti a megyét

Győr-Moson-Sopron megye az előrejelzések szerint kimarad a pénteki havazásból, hófúvásból.


Csütörtök
Csütörtök éjfélig főként a Zalai-dombságban várható nagyobb mennyiségű (5 cm körüli) friss hó. Pénteken a havazás határa egyre inkább kiterjed a Dél-Dunántúlon, további friss hóréteget eredményezve (addig viszont több helyen lehet még esőre és havas esőre is számítani!). A Mura és a Dráva mentén akár 10 cm feletti friss hó (vizes, tapadó hó) is hullhat.

Péntek hajnalban Pécs-Szolnok tengelyben néhol valószínű átmeneti ónos eső.

Csütörtök késő estétől délnyugaton a megerősödő (45-60 km/h) északi, északkeleti szél már hordhatja a havat. Pénteken a gyakran erős szél Somogy és Zala megyékben okozhat húfúvást (a bizonytalanság mértéke viszonylag nagy a halmazállapotváltás miatt). Pénteken az ország keleti felén nagy területen várhatók viharos (~70 km/h) lökések.


Előzmények:

Szerda

12.01 - Győrben szerda délben szállingózik a hó.

Az Időkép élő térképe szerint ez a helyzet országszerte:

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép


Korábban írtuk:

„ Az időjárási helyzet összetettsége miatt azonban az előrejelzések ezúttal rövidebb távon bizonytalanok. Ami biztos, hogy nagyon sok csapadék hull majd, a kérdés csak az, hogy hányadrésze érkezik hó formájában, és abból mennyi marad meg" – nyilatkozta Üveges Zoltán meteorológus a Kisalföldnek kedden.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat győri munkatársa elmondta: csütörtökig csak kevés csapadék várható, péntekre virradó éjszakától azonban 24–36 órán át is eshet folyamatosan. „Nyugat-Dunántúlon – különösen az Alpokalján – nagyobb eséllyel havazni fog. A legnagyobb hóréteg Sopron, Szombathely térségében gyűlhet össze, amit a megerősödő északias szél hordhat is. Az idő szombattól nyugszik meg fokozatosan" – fejtette ki a meteorológus.

Vihar elötti csend Sopronban. Szerdától jön a hó - írta soproni olvasónk, aki fotót küldött Schneebergről.
Vihar előtti csend Sopronban. Szerdától jön a hó - írta soproni olvasónk Adorján Attila, aki fotót küldött Schneebergről.

Üveges Zoltán hozzátette: az időjárási helyzet szokottnál nagyobb bizonytalansága két tényezőből következik. Az egyik, hogy a csapadék egy mediterrán ciklonnak lesz köszönhető, s egy térség időjárásában nagy változást jelenthet, ha a ciklon középpontja néhány tíz vagy száz kilométerrel keletebbre vonul el a vártnál. A másik, hogy ez a légörvény északról fagypont körüli hőmérsékletű levegőt szippant a Kárpát-medencébe, ami szintén kérdésessé teszi a halmazállapotot, illetve a hóréteg kialakulását.

Még egy fotó a  Schneebergről
Még egy fotó a Schneebergről

Az Aigner Szilárd és Pártai Lucia meteorológusok által fémjelzett Eumet prognózisában csütörtökre és péntekre gyakori, néha kiadós havazás, viharos – néha akár 100 kilométer/órás – szél és hófúvás szerepel. Szerintük szombaton borongós, szárazabb, vasárnap egész nap fagypont körüli hideg idő lesz, majd hétfőn újra havazás valószínű.

Előzmények:

A sopronmet.hu tájékoztatása szerint kedden sok lesz felettünk a felhő, a reggeli órákban a szélvédett völgyekben foltokban köd képződik. A déli óráktól többször kialakulhat kisebb havazás, hózápor, de a pozitív hőmérséklet miatt hótakaró nem alakul ki. A délnyugati szél mérsékelt marad. A hőmérséklet a hajnali -1, -4 fokról nappal 1, 3 fokig emelkedik, este 0, -2 fokra készülhetünk.

A hét további napjaiban igazi téli idő ígérkezik, jelentős havazással.

Szerdán reggel még változóan felhős lesz az ég, majd délutánra beborul az ég és estétől havazás kezdődik.

Csütörtökön ismétlődő havazás várható, a régió keleti részén azonban havas eső is hullhat. Az Alpokalján 5-10 cm friss hótakaró kalakulására számíthatunk.

Pénteken is további havazás várható, a szél megerősödik és Sopron környékén hófúvás is kialakul.

Szombaton aztán fokozatosan megszűnik a csapadék, majd vasárnap már a Nap is kisüt.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Reggelig a Tiszántúlon is felszakadozik a felhőzet, egyre inkább csak az északkeleti határvidéken lehet havazás, másutt a változó felhőzetből néhol lehet hózápor. Kedden napközben több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd délutántól délnyugat felől beborul az ég. Az északkeleti határvidéken és délutántól a Dunántúlon is előfordulhat kisebb havazás, utóbbi tájakon havas eső, eső is lehet. Hétfőn az északnyugati, kedden a délies szél helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -7 fok között alakul, de a hosszabb ideig derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 1, 5 fok között valószínű.

Korábban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hétfő napközben nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén hosszabb napos időszakokra számíthatunk, de a Tiszántúlon és északkeleten lesznek tartósan felhős területek is. Az ország nyugati és középső részén lassan megszűnik a havazás, a Tiszántúlon viszont még kiadósabb havas esőre, havazásra számíthatunk. Késő délután, este északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, emiatt a Kisalföldön futó hózáporok ismét előfordulhatnak. Az északi, északnyugati szél napközben megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1 és 5 fok között valószínű. Késő este 0, -5 fokra számíthatunk.

Kedden borult, párás, és kevésbé felhős helyek egyaránt lesznek, északon, északkeleten van a legkisebb esélye a napsütésnek. A déli, délnyugati szél délkeletire fordul, többfelé lesz élénk, a Dél-Alföldön erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7, -2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Szerdán délnyugat, nyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható csapadék. Északnyugaton, nyugaton, illetve az Északi-középhegységben inkább havazás, a középős és délkeleti országrészben eső, havas eső lesz a jellemző csapadéktípus, de hajnalban átmenetileg ónos eső is előfordulhat. A csapadék mennyisége és a hó-eső határvonala nagyon bizonytalan. A délkeleti szél északira, északkeletire fordul, és többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7, -1 fok között, de a kevésbé felhős, hóval borított tájakon -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, legfeljebb északon lehet kezdetben szakadozott a felhőzet. Vegyes halmazállapotú csapadék várható, a mennyisége és a típusa nagyon bizonytalan. A több csapadék délnyugaton, a legkevesebb északkeleten valószínű. A Dunántúl északi felén inkább a havazás lesz a jellemző, délkelet felé haladva havas eső, eső is várható. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, helyenként hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan borult idő lesz, sokfelé várható havazás, havas eső, délkeleten eső is. Az északi, északkeleti szél többfelé erős, helyenként viharos lesz, hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú telet jósoltak a medvék a budapesti állatkertben

Az állatok délelőtt jöttek ki a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóra, így a napsütésben… Tovább olvasom