Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szivárvány volt Győrben, országos esőt kapunk - fotó

A megye több településén már esett az eső vasárnap. Bárhol számítani lehet még egy-egy záporra, zivatarra.
21.00 - Hétfőn csaknem az egész országban eső várható

Két északkeleti megye kivételével hétfőre az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Hét megyében és Budapesten heves zivatarra is figyelmeztetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható felhőszakadás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország egész területére kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Ezeken a területeken rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több eső eshet.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra a várható heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ezeken a helyeken kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 12-18, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 Celsius-fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzése szerint a következő napokban többfelé lehet zápor, zivatar, de emellett egyre több lesz a napsütés. Néhol a leghidegebb órákban sem csökken 19 Celsius-fok alá a hőmérséklet, nappal 30 fok körüli maximumok várhatók.

18.00 - Zivatar után dupla szivárvány Győr-Adyvárosban és Szabadhegyen. Olvasóink fotója.

Zivatar után szivárvány Győr felett - olvasónk fotói


17.05 - Kapuváron esik az eső - jelezte olvasónk.

Ön mit tapasztal? Írja meg és küldjön fotót ide: tudosito@kisalfold.hu


Az idokep.hu szerint több településen is esik. Térkép itt >>16.00 - Hétfőtől visszatér a nyárias időjárás

Várható időjárás az ország területén hétfő estig: a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, akár több helyen is kialakuló záporral, zivatarral. A szél csak zivatar idején erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 30 fok között valószínű.

A jövő héten is többfelé lehet zápor, zivatar, de emellett egyre több lesz a napsütés. Néhol a leghidegebb órákban sem csökken 19 Celsius-fok alá a hőmérséklet, nappal 30 fok körüli maximumok várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap. Emellett viszont akár többfelé - legkisebb eséllyel északkeleten - is kialakulhatnak helyi záporok, zivatarok. A szél csak zivatar idején erősödik meg. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-18, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között valószínű.

Kedden főként a nyugati és a középső területeken valószínű zápor, zivatar. A szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatar idején viharossá is fokozódhat. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. Nappal 27-31 fokig melegszik a levegő.

Szerdán, csütörtökön és pénteken a sok napsütés mellett szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé megerősödik, zivatarkor viharos is lehet. A leghidegebb órákban mindhárom napon 14-19 fok várható, a nappali maximumok 27-31 fok között alakulnak. Szombaton és vasárnap is sok napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 28-31 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

9.00 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

A déli óráktól a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén elszórtan várható zivatar. Zivatarban rövid idő alatt 20-30 mm csapadék jó eséllyel kialakul, de viharos 60 km/h-t meghaladó szél és kisebb méretű jég is előfordulhat néhol. Késő délutántól délnyugat felől esetleg intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak a Dél-Dunántúlon, illetve az Alföld délkeleti határvidékén. Leginkább ezekhez a zivatarokhoz néhol 70-80 km/h-t meghaladó szélroham és 1-2 cm átmérőjű jég is esetleg előfordulhat.

Vasárnap 8.55 - Felhőszakadás várható a megyébe. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

met.hu
met.huVasárnap bárhol lehet felhőszakadás

Vasárnapra a várható felhőszakadás miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Bárhol számítani lehet egy-egy intenzív záporra, zivatarra, az érintett területeken rövid idő alatt akár 30 millimétert is meghaladó eső eshet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat este nyugaton, délnyugaton fordulhat elő egy-egy mérsékelt zivatar. Hajnalban főként a keleti országrészben ködfoltok képződnek, amelyek a napfelkeltét követően gyorsan feloszlanak. Vasárnap délután és este az országban bárhol kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan felhőszakadás, átmeneti szélerősödés (55-75 kilométer/órás), esetleg kisméretű jég társulhat.

Várható időjárás vasárnap estig

Kezdetben északkeleten erősen felhős idő lesz, több helyen esővel, záporral, majd estére csökken a felhőzet legkésőbb a Beregben áll el az eső. Másutt a napsütés hatására gomolyfelhők képződnek, amelyekből a Dunántúlon helyenként zápor, zivatar alakul ki. Éjszakára már túlnyomóan derült idő várható fátyolfelhőkkel, mindenütt megszűnik a csapadék.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, és elszórtan várható zápor, zivatar, leghamarabb a nyugati országrészben.

Az északnyugati nyugati szél szombaton még időnként megerősödik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a szél délire fordul, de csak zivatarok környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11, 16 fok között, északkeleten néhol 10 fok alatt alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25, 29 fok között valószínű.

Korábban - Győr-Moson-sopron megyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: az időjárási helyzet Európában

Lappföld felett anticiklon helyezkedik el, amely egész Skandinávia és Észak-Oroszország időjárását meghatározza. Errefelé többnyire kissé felhős vagy derült az ég, főleg a Finn-öböl környékén és az Ural előterében fordulnak elő felhősebb területek. Az anticiklon előoldalán meleg légtömeg található, emiatt Svédországban még a sarkkör környékén is 30 fokot mérnek. Ugyancsak anticiklon nyúlik be az Azori-szigetek felől a kontinens nyugati része fölé. Arrafelé nem teljesen felhőtlen az ég, főleg az óceánhoz közeli helyeken felhős az ég, de jelentős mennyiségű csapadék sincs. Dél-Spanyolországban viszont már igazi nyári idő van 35 fok feletti kánikulával. Ezzel szemben Izland felett ciklon örvénylik, amely ott változékony, szeles időt eredményez, sokfelé az eső is esik. Ugyancsak ciklon található a Kárpát-medence keleti része felett, amely egész Közép-Európa, Ukrajna és a Balkán-félsziget időjárására is hatással van. Errefelé erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé esik az eső, csak a ciklon középpontjától távolabb van szakadozottabb felhőzet. Helyenként felhőszakadások is előfordulnak, amelyekben lokálisan 50 mm-t meghaladó csapadék is előfordul. A felhős, esős idő ellenére 20 fokig fel tud melegedni a levegő, csak a tartósan csapadékos területeken van ennél pár fokkal hűvösebb. Vasárnap estig ez a ciklon északkelet felé mozdul el, csapadéka elhagyja a Kárpát-medencét, összefüggő esőre ezért egyre kevesebb helyen számíthatunk, inkább helyi kialakulású zivatarokból lesz csapadék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozatosan jön a nyárias idő!

A jövő héten is többfelé lehet zápor, zivatar, de emellett egyre több lesz a napsütés. Tovább olvasom