Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Szakadt az eső - Pusztító villámok, 59 mm Sopronban - fotók

Olvasónk fotója szerint Mosonmagyaróváron megteltek az árokok vízzel. Figyelmeztetés csütörtökre is.

13.25 - Még több villámcsapás

Valószínűleg villámcsapás okozott tüzet egy házban szerdán Örvényesen, a nádfedeles épület teljes tetőszerkezete és padlástere kiégett - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.
Kővári László tájékoztatása szerint az Öreghegyen lévő, 60 négyzetméteres épületből két gázpalackot hoztak ki a tűzoltók; a tűz által okozott anyagi kár az elsődleges becslések szerint 25 millió forint.

A megyében az elmúlt órákban esővízelöntések és tűzesetek miatt riasztották a Veszprém megyei tűzoltókat. Az ügyeletes hozzátette: 16 esetben kértek lakóházaknál vízszivattyúzást, főként Ajka és Veszprém térségéből.

Villámcsapás miatt keletkezett tűz szerdán egy budapesti, XVI. kerületi családi házban - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kisdi Máté közölte: a Vidámvásár utcai épületben lángra kaptak a pincében tárolt bútorok és egyéb használati tárgyak, de személyi sérülés nem történt.

Arról is beszámolt, hogy a szerda délelőtti vihar idején egy XVII. kerületi iskolaépülethez is villámcsapás miatt riasztották a tűzoltókat. A helyszínen füstszagot éreztek azt követően, hogy a villám becsapott az épületbe. A felderítésnél azonban kiderült, hogy nem gyulladt ki semmi, csupán egy korábbi avarégetés füstjének a szagát lehetett érezni a termekben.


12.20 - olvasóink írák a kisalfold.hu facebook oldalán

Dániel Döbör: "Sopronba éjjel volt finom kis vihar Most (...) barátságtalan ködös csöpögős idő van."

Böbe Sysy: "Békés megyében nagyon jó idő van."

Káldi Etelka Babi: "A spejzom is úszik, beázott a tető alatt."

11.15 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig - írta a met.hu

Szerdán délnyugatról északkelet felé helyeződve több hullámban várható zivatar az országban, amelyek legjellemzőbb kísérőjelensége a jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék lesz.

A nap első felében főként a középső és keleti országrészben, délutántól dél, délnyugat felől újra egyre több helyen várható zivatar. Az éjszaka második felében és holnap napközben inkább már csak keleten lehet dörgéssel, villámlással kísért záporeső.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm) kíséri. Kis valószínűséggel egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet jégeső (jégméret: 1-2 cm), és viharos széllökés (> 60 km/h) kísérhet.

Villámok a Dunántúlon

Főként Zalaegerszeg térségéből riasztották Zala megyében szerda hajnalban a tűzoltókat, akik villámcsapás miatti tüzet oltottak, valamint vízbetöréseknél segítettek.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjának szerdai tájékoztatása szerint Zalaboldogfán egy családi ház tetőszerkezetébe csapott bele a villám, ami miatt teljes terjedelmében égett a száz négyzetméteres tető. A tüzet a zalaegerszegi és a körmendi tűzoltók fékezték meg.

Zalaegerszegen az éjszakai felhőszakadás miatt hat családi házhoz kértek segítséget, mert lakóépületekbe, valamint azok pincéibe vagy garázsaiba tört be a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A nem egyszer elektromos berendezéseket és bent tárolt terményeket is veszélyeztető vizet kiszivattyúzták.

Szintén vízbetörés miatt kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak Zalacsányban, ahol a Batthyány kúria pincéjébe is betört a víz, amely ugyancsak veszélyeztette az elektromos berendezéseket.

Villám csapott egy karádi családi házba szerda reggel, a lakók nem sérültek meg - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Török Sándor tájékoztatása szerint mire a tűzoltók kiérkeztek, a mintegy 150 négyzetméter alapterületű háromszintes ház tetőszerkezete és a felső szint is égett. A lakók addigra áramtalanították az épületet és elhagyták a házat - tette hozzá.

A tűz oltásához Balatonboglárról, Siófokról és Kaposvárról vonultak a tűzoltók, munkájukat helyi önkéntes tűzoltók is segítették.


9.45 - Késnek a vonatok a vihar miatt

A szombathelyi és a nagykanizsai vasútvonalon is késéssel közlekednek a vonatok amiatt, hogy - valószínűsíthetően a vihar miatt - két helyen is elromlott a biztosítóberendezés - közölte a Mávinform.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Hajmáskér és Pétfürdő állomások között romlott el a biztosítóberendezés. A vonatok a biztonsági előírások betartásával, felváltva tudnak csak közlekedni. Ezen a vonalon 20-30 perces késések várhatók a délelőtti órákban.

Emellett valószínűleg ugyancsak a vihar okozott műszaki problémát Zamárdi-felső és Szántód-Kőröshegy között a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon. Az erre utazóknak a délelőtti órákban 25-30 perces késésekre kell készülniük - közölték.

A MÁV Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a hibák kijavítását, a berendezések megjavítását mindkét helyen 10 óra körüli időre ígérik - olvasható a Mávinform közleményében.

9.40 - 52 mm Sopronban

Szeszélyes területi eloszlásban hullott kedden és szerda éjjel csapadék a megyében, a záporok, zivataroknak köszönhetően. Azt elmondhatjuk, hogy megyénkben minden mérőállomáson számottevő, azaz 5 mm-t meghaladó mennyiségeket mértek - tájékoztatta portálunkat Kiss márton, a soproni meterorológiai állomás vezetője.

A legkiadósabb csapadék a Soproni-hegység környékén esett, azon belül is a legtöbb 59,7 mm Sopron-Kurucdomb állomáson esett, itt a havi csapadékösszeg szerda reggelig már elérte a 112,4 mm-t.

Sopronhorpácson 25,5, Győrben 28,3, Péren 14,3, Mosonmagyaróváron 26,3 mm esett. A legkevesebb csapadékot Himodon regisztrálták, ott mindössze 13,3 mm-t mértek.

Bár megyénkben is szélsőséges volt a csapadék eloszlása, érdekesség, hogy Vas megyében Szombathelyen csupán 2,6 mm esett szerda reggelig és a havi csapadék is csupán 37,1 mm-nél tart, így Szombathely környékén az 50 cm-nél mélyebb talajrétegekben szinte szemmit sem enyhült az aszály.

9.25 - Esik az eső a megyében - olvasóink fotói

Olvasóink fotói


9.20 - Győr-Gyárváros Munkás utca eső után

Olvasónk fotója
Olvasónk fotójaSzerda 8.25 - "Mosonmagyaróváron az éjjel leszakadt az ég! Az árkok csurig vannak vízzel részint még utcák is el volt öntve szerda reggel 8 órakor" - írta olvasónk.

Szakad az eső

Az Ön településén mi a helyzet? Írja meg és küldjön fotót: tudosito@kisalfold.hu


Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

Szerdán eleinte a Dunántúl nyugati felében, napközben főként a Dunántúlon és a déli országrészben, estétől pedig a Tiszántúl északi részén is több alkalommal számíthatunk intenzív záporokra, zivatarokra. Ismétlődő záporokból, zivatarokból helyenként jelentősebb, lokálisan akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, és főként a Dunántúlon helyenként 50 mm felett lehet a csapadékösszeg - írta a met.hu.Zivatart 50-60 km/h feletti széllökés is kísérhet. Az ország nyugati, déli, délkeleti részein kis valószínűséggel egy-egy intenzív zivatar is kialakulhat jégesővel (1-2 cm-es átmérővel) és 70-80 km/h feletti széllökéssel.

Olvasóink írták

 • 3. oxana 2013. augusztus 28. 19:35
  „1. Dödölle

  Igazad van.”
 • 2. Mankapunka 2013. augusztus 28. 18:07
  „"Háááááááá, akkora villámok csapkodoltak ott fent az égen, hogy emberemlékezet óta ilyet nem láttunk itt a mosoni medence kőnyékén, teccik érteni kedves? Mink is meglepőttünk rajta, hogy a jóslósós műsor elhallgatott a krimóban"

  Egy ember, akit életében először megkérdezett egy riporter egy magnetofonnal”
 • 1. Dödölle 2013. augusztus 28. 16:42
  „"...Olvasónk fotója szerint Mosonmagyaróváron megteltek az árokok vízzel. Figyelmeztetés csütörtökre is...."
  Ez is egy eljárásmód, de jobb helyeken ilyenkor ( sőt, még jóval korábban ) kapát-lapátot ragad az ember és nem fényképezőgépet, és kimélyíti / kitisztítja az árkot, hogy az a barom víz el tudjon folyni... De van olyan is, aki lefényképezi az égi áldás hatásait, és hívja a tűzoltókat.... Mert Ő betemette a vízelvezető árkot... Mert köll a hely... A ház előtt...
  Hát, van ilyen is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdára 4 megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Tovább olvasom