Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sopronban tíz centiméteres volt a hó csütörtökön - fotók, videó

Az ország más részein alig volt csapadék, a sopronihoz hasonló havazást sehol sem észleltek.

15.50 - Várható időjárás péntek estig

Csütörtökön a Dunántúl nagy részén erősen felhős lesz az ég, csak eleinte délen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Keleten hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Főként a Dunántúlon és délen lehet kisebb csapadék, északon, északnyugaton havazás, havas eső, másutt ónos eső, eső valószínű. Éjszaka mindenütt megvastagszik a felhőzet, szórványosan alakul ki vegyes halmazállapotú csapadék.

Pénteken eleinte erősen felhős idő lesz, majd szakadozik a felhőzet, és néhány órás szűrt napsütés is lehet. Elsősorban nyugaton valószínű ki kisebb havazás, ónos eső, eső. A délkeleti szél főként a középső országrészben többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 fok körül alakul.

15. 49 - A várt enyhülés megérkezett. A hőmérséklet megyénkben -2 és +1 fok között alakul, Győrben van a legenyhébb idő.

Az enyhülés egyik eredményeként várt ónos csapadék Soproban hóban érkezett. 16 óráig Sopronban 9 cm friss hó esett, mellyel 13 cm-re hízott a hótakaró, ezzel elérve az idei tél legvastagabb hórétegét. Az ország más részein alig volt csapadék, a sopronihoz hasonló havazást sehol sem észleltek.

Videó: Németh Tamás

Jelenleg sárga riasztás van érvényben az ország déli megyéiben ónos esőre, de a lehulló csapadék mennyisége nem jelentős.

A következő órákban Sopron térségében is megszűnik a csapadék, kisebb havazás, ónos szitálás, fagyott eső még kialakulhat. A déli szél eleinte gyenge marad, majd estétől már időnként megélénkül.

Pénteken nem várható csapadék, szombaton viszont ismét hullhat néhány cm friss hó - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni Kuruc dombi meteorológiai állomás vezetője.

15. 40 - Csütörtökön a Dunántúl nagy részén erősen felhős lesz az ég,  csak eleinte délen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet.

Keleten  hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Főként a Dunántúlon és délen lehet kisebb csapadék, északon, északnyugaton havazás, havas eső, másutt ónos eső, eső valószínű.

Éjszaka mindenütt megvastagszik a  felhőzet, szórványosan alakul ki vegyes halmazállapotú csapadék. 

Pénteken eleinte erősen felhős idő lesz, majd szakadozik a felhőzet, és néhány órás szűrt napsütés is lehet. Elsősorban nyugaton valószínű ki kisebb havazás, ónos eső, eső. A délkeleti szél főként a középső országrészben többfelé megerősödik.   

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas tájakon  hidegebb is lehet.   

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 fok körül alakul. 

12. 52 - Eső, ónos eső váltja a havazást

A kisalfold.hu által megkérdezett szakember elmondta, a nagy pelyhekben hulló hó azt is jelenti, hogy jön az enyhülés. A nap folyamán a havazást, eső, ónos eső válthatja fel Sopronban.

Brennbergbányán a lehullott hó vastagsága meghaladja a tíz centimétert, a síkvidéken öt centiméter körüli.

A csütörtöki havazás az Alpokalja térségét érte el.

12. 35 - Már Csorna és Kapuvár térségében is havazik. A 85-ös főút hónedves, de jól járható - jelezte tudósítónk.

Sopronban csütörtök reggel óta intenzíven havazik A lehullott hó mennyisége már jelentős, elérheti a tíz centimétert is.

 Fotózzon hóesést! Várjuk felvételeit a tudosito@kisalfold.hu címre12. 33 - Út- és látási viszonyok 2014. január 30-án a 12 óráig beérkezett jelentések alapján:

Vas és Zala megyében havazás kezdődött, Szentlőrincről ónos esőt jelentettek.

A hőmérséklet, mínusz három - plusz öt °C.

Az autópályák általában sónedvesek, de az M1-esen és az M7-esen már vannak száraz szakaszok is.

A főutak burkolata a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves, csak Zalaegerszeg környékén hókásásak kissé.

A havazásban érintett Vas és Zala megyei alsóbbrendű utak havasak.

A mellékutak a korábbi havazás nyomán a Tiszántúl keleti felén szinte mindenütt, továbbá Solt, Baja, Kiskunhalas, Szentes és Hódmezővásárhely térségében, a Dunántúl déli részén Kaposvár és Tamási környékén, északabbra pedig Veszprém tájékán téli útviszonyok a jellemzők letaposott havas, jégbordás vagy hókásás szakaszokra kell számítani.

A látási viszonyok jók, csak Sárvár és Mosonmagyaróvár környékén közepesek (látótávolság 100-300 méter).

Gyenge a légmozgás, de Tatabánya, Szántód és Baja környékén közepes erejű (30–39 km/h) széllökéseket mértek.

11.35 - Forgalomkorlátozás

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel Szlovénia korlátozta gépjárműforgalmat. A 7,5 tonna feletti tehergépjárművek nem léphetik át a határt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai már a 8-as és a 86-os számú főútvonalak kereszteződésében nem engedik a rédicsi határátkelőhely felé a kamionforgalmat. A tehergépjárművek a 8-as számú főúton haladva Rábafüzesnél, Ausztria irányába hagyhatják el az országot.

11. 11 - Csütörtökön reggel óta havazik Sopronban és a város környékén.

Sopronban behavazott - 2014 január

9.20 - Útállapot, időjárás január 30-án a 9 óráig beérkezett jelentések alapján

Sárbogárd környékén hódara hull, Lenti térségében szállingózik a hó.

A hőmérséklet, 0 - 6 °C.

Az autópályák mindenütt sónedvesek. A főutak burkolata Vas és Győr-Moson-Sopron megyében száraz, másutt a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves.

A mellékutakon a Tiszántúlon még sokfelé, továbbá Gyöngyös, Solt és Kiskunhalas térségében, a Dunántúl déli részén Kaposvár, Tamási és Szekszárd környékén, északabbra pedig Zalaegerszeg és Veszprém tájékán téli útviszonyok a jellemzők, havas, letaposott havas, jégbordás vagy hókásás szakaszokra kell számítani.

A látási viszonyok a Dunántúlon jók.

Az ország keleti részén ködös, párás a levegő.

A sűrű ködben Békéscsaba környékén 100 méternél messzebbre nem lehet ellátni.

Közepesek a látási viszonyok (látótávolság 100-300 m) Cegléd, Szentes, Orosháza, Putnok, Miskolc, Polgár és Nyírbátor térségében.
Ködfoltok zavarják a közlekedést Szikszó és Vásárosnamény tájékán.

Gyenge a légmozgás, de Szántód és Tatabánya környékén közepes erejű (30–39 km/h) széllökéseket mértek.

9.15 - Egyre csak fokozódik a havazás Sopronban. Az utak mindenütt havasak. A szél is felerősödött, így átfúvásokra is számítani lehet a városban és térségében.

Sopronban behavazott
Sopronban behavazott8. 55 - Akárcsak szerdán, csütörtökön reggel is intenzív havazás kezdődött Sopronban és a város térségében. A meteorológiai adatok szerint az egész nyugati határszélen esik a hó. A hőmérséklet fagypont alatti.

Forrás: idokep.hu
Forrás: idokep.hu


Figyelmeztetés az ónos eső miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este az MTI-hez  eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Fejér,  Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém,  Zala és Pest megyére valamint Budapestre adtak ki figyelmeztetést az  ónos eső miatt.  

Az előrejelzés szerint csütörtökön az Alföldön hosszabb időre  kisüthet a nap, ott nem várható csapadék.

Másutt több lesz a felhő,  kezdetben az Északi-Középhegységben néhol előfordulhat  hószállingózás, elsősorban a Dunántúlon pedig több helyen fagyott  esőre, ónos esőre, esőre lehet számítani. Többfelé megélénkül a  szél, hozzávetőleg a Tata-Szeged sávban olykor meg is erősödik.

A  legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 9 és mínusz 3  Celsius-fok között alakul, de délnyugaton, délen helyenként mínusz  10, mínusz 13 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet nagyrészt  mínusz 2 és plusz 2 fok között várható.

Szerdán tötrént:

12.33  - Az Útinform 12 órai összesítése alapján a déli, délnyugati, valamint az északkeleti térséget leszámítva továbbra is az ország nagy részén változó intenzitással esik vagy szállingózik a hó. A Magyar Közút reggel óta több mint 300 munkagéppel dolgozik a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, így a főutak már a havazásban érintett területeken is túlnyomórészt nedvesek, vizesek, de hókásás és latyakos szakaszok még elszórtan előfordulhatnak.

Havazás Sopronban - 2014 január (III)


A folyamatos takarításnak köszönhetően az autópályákon is sokat javult a helyzet, jellemzően nedves burkolatra lehet számítani. Az alsóbbrendű utak még latyakosak, hókásásak, helyenként havasak, de a téli viszonyoknak megfelelően járhatóak, közúton elérhetetlen település vagy járhatatlan út nincs az országban.
 
Továbbra is arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról! Az Útinform szolgálat munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalakon továbbra is folyamatosan osztanak meg útállapotokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu honlapon is informálódhatnak a közlekedők.

12.20 -  Az enyhülés hatására Pannonhalmán reggeltől 2-3 cm hó esett. Bár szerda délelőtt kisebb szünetet tartott a hóesés, déltől újult erővel havazik. Az utak jól járhatóak - írta olvasó-tudósítónk, Kovács István ˝Vegyiszaki˝.

Havazás Pannonhalmán - január 29.

Fotózzon hóesést! Várjuk felvételeit a tudosito@kisalfold.hu címre11.40 - Amellett, hogy továbbra is havazik szinte az egész országban, az OMSZ csütörtökre figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert főként délután és este a Dunántúl nyugati, délnyugati részén helyenként kialakulhat ónos eső.


Forrás: met.hu
Forrás: met.hu10.35 - Öt autó ütközött a 85-ösön, az ikrényi elágazónál >>

Óvatosan közlekedjenek, az utak burkolata havas, hókásás, latyakos a havazással érintett területeken.

10.03. - Győrben is havazik

Havazik Győrben január 29-én. Fotók: Cseh Róbert9.43 - Sózzák az utakat Győrben

A szerda reggeli havazás erősödésével a Győr-Szol Zrt. munkagépei elindultak a teljes síkosságmentesítési program végrehajtására Győrben, a társaság kezelésben lévő útvonalakon - tájékoztatott Ozsvárt Tamás szóvivő.

"A hidakon, a felüljárókon és a tömegközlekedési útvonalakon hat nagy teljesítményű sószóró alásózás jelleggel végzi a síkosságmentesítést. A belvárosban egy nagy gép, és négy kisebb, a szűkebb utcák takarítására alkalmas jármű dolgozik a reggeli óráktól, melyek a belvárosi utak síkosságmentesítését követően a lakóövezetekben folytatják a munkát. További három, speciális kisgép végzi a járdák és kerékpárutak sózását, takarítását.

Megkezdődött a kézi takarítás is a buszmegállókban, a szolgáltató 18 munkatárssal végzi ezt a tevékenységet.

A Győr-Szol munkatársai ezekben a napokban folyamatos ügyeleti készültséggel figyelik az időjárás változását, ha szükséges azonnal megkezdik a beavatkozást. Korábban, a hét első napjaiban a reggeli lefagyások elkerülése érdekében megtörtént a hidak, felüljárók és a tömegközlekedési útvonalak alásózása" - közölte a szóvivő.

9.00 - Szerda reggel is erőteljesen havazik Sopronban, és a város térségében. Az utak havasak, csúszósak, de jól járhatók. Sopron szerte a hó vastagsága már több centiméteres.

A főútak is jól járhatók, de az alsóbb rendűek havasak, csúszósak. A szél nem fúj, így jelentősebb hóátfúvásokra egyelőre nem kell számítani.

A várostól délebbre, Szombathely térségében jelentősebb a lehullott hó mennyisége.

Havazás Sopronban - 2014 január (III)Fotózzon hóesést! Várjuk felvételeit a tudosito@kisalfold.hu címre8.58 - A koroncói bekötő út jeges, az előbb csapódott egy autó fának, egy órával előtte egy pedig az árokban landolt - írta a kisalfold.hu facebook oldalára olvasónk, hozzátéve, hogy jó lenne, ha mielőbb sóznák az utat, megelőzve a további baleseteket.

8.23 - Az Útinform reggeli összesítése alapján változó intenzitással havazik a Dunántúlon.
 
A fő- és az alsóbbrendű utak burkolata a havazással érintett területeken latyakos, hókásás, néhol havas, de a téli viszonyoknak megfelelően járható. Az autópályák közül az M6-os és az M60-as Baranya és Tolna megyei szakaszán havas - ezek az autópálya szakaszok koncessziós kezelésben vannak, nem társaságunk üzemelteti -, az M7-esen pedig a Balaton melletti szakaszon latyakos, hókásás a burkolat. A Magyar Közút munkatársai ezeken a területeken több mint 300 munkagéppel dolgoznak a hóeltakarítási és síkosságmentesítási munkákon - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.
 
Sok helyről jeleztek párásságot útellenőreink, de 100-300 méter közötti látótávolságot csak Vasvár, Lenti, Ajka, Mohács és Cegléd környékén észleltek. A gyorsforgalmi utak közül az M6-os bátaszéki szakaszán csökkent 100-300 méter közé a belátható útszakasz hossza.
 
8.10 - A szerda reggeli havazás miatt több megyében 1 és 4 cm friss hó esett. A közútkezelő gépei dolgoznak az utakon. Több helyen számítsanak csúszós útburkolatra.

7.45 - Havazik, latyakosak az utak

Változó intenzitással havazik a Dunántúlon
– Mosonmagyaróvár, Tamási és Esztergom kivételével - és az Alföld déli megyéiben valamint a Pest, Jász-Nagykun és Heves megye déli részén - írta az útinform.

A fő- és az alsóbbrendű utak burkolata a havazással érintett területeken havas, hókásás, latyakos.

Az autópályák közül az M6-os és az M60-as Baranya és Tolna megyei szakaszán hó, az M7-esen pedig a Balaton melletti szakaszon hókásás, latyakos a burkolat.

Sok helyről jeleztek párásságot, de 100-300 m közötti látótávolságot csak Vasvár, Lenti, Ajka, Mohács és Cegléd környékén észleltek.

A gyorsforgalmi utak közül az M6-oson a bátaszéki szakaszon csökkent 100-300 m közé a belátható útszakasz hossza.

Az országos közúthálózaton jelenleg 307 gép végez preventív szórást és hó eltakarítást.

7.40
- A met.hu szerdai előrejelzése

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható hószállingózás, kisebb havazás. Este délnyugaton elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet és megszűnik a csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire +1 és -3 fok, a késő esti -1, -6 fok között várható.

Fotózzon hóesést! Várjuk felvételeit a tudosito@kisalfold.hu címre


Szerda 7.30 - Havazik szinte az egész megyében


Forrás
Forrás: idokep.hu
20.24 - Szerda reggeltől hármas fokozatú készültségben a főváros

Szerda reggel hat órától fokozott készenlétben állnak a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkagépei, hogy haladéktalanul megkezdhessék a síkosságmentesítést havazás esetén - közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint hármas fokozatú készültséget rendeltek el, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az elkövetkező néhány napban Budapesten több hullámban is havazás várható, a csapadék mennyisége, intenzitása, valamint területi megoszlása még bizonytalan. Az FKF Zrt. munkagépei első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést - közölték.

Elsőként a hidakat, a felüljárókat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető utat, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as és az M5-ös autópálya, illetve a 2-es, a 6-os, a 10-es, és a 11-es főközlekedési út fővárosi bevezető szakaszait, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszait, az autóbusz- és főközlekedési útvonalakat, a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utakat tisztítják meg.

A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés - írták a közleményben.

Korábban - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: az időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képe változatlan; alapvetően két nagyméretű légköri képződmény hatása a meghatározó. Izlandtól Nyugat-Európán át egészen a Földközi-tenger délkeleti medencéjéig többközéppontú ciklonális rendszer húzódik. Területén bár sok a felhő, enyhe az idő; a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 6 és 12 fok között változik, de a Pireneusi-félsziget keleti partvidékén 16, 20 fokot is mérnek. Ugyanakkor a Dél-Skandináviától a Fekete-tenger nyugati medencéjéig húzódó képzeletbeli vonaltól északkeletre magasnyomás helyezkedik el, amelyet hideg levegő tölt ki. Továbbra is nagy területen - Ukrajna, Oroszország - napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hőmérséklet. A Kárpát-medence a két eltérő tulajdonságokkal rendelkező levegő határán helyezkedik el. Szerda estig még döntően a hideg levegő hatása érvényesül.

Várható időjárás szerda estig

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Kedden hószállingózás bárhol lehet. Szerdán több helyen számíthatunk havazásra, legkisebb eséllyel északkeleten. A változó irányú szél mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire +1 és -3 fok között várható.   

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ónos eső váltja a havazást csütörtökön?

A téli csapadékok legveszélyesebb formájával, az ónos esővel is találkozhatunk a hét második… Tovább olvasom