Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

RIASZTÁS, vihar - Több helyen is pusztított a jég, villámcsapás - fotó, videó

Riasztás szombaton: a jég pusztított Sopron környékén. Kisebb károk a megyében.


17.15 - Újabb megyékre adott ki narancssárga riasztást a meteorológiai szolgálat

Újabb két megye, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes járásaira is narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szombat délután a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye számos járásában továbbra is érvényben van a korábban kiadott riasztás. Emellett több megyében citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatarok, a felhőszakadás és az erős szél miatt.

16.15 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk keleti részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, emiatt arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Ott még tart a hőség, a csúcshőmérséklet többnyire 29, 35 fok között alakul, sőt a Balkán-félszigeten 37, 41 fok is előfordul. Ugyanakkor Európa északi tájai fölött több ciklon is örvénylik, és az ezekhez tartózó hullámzó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18, 26 fok között változik. Ennél hűvösebb van a Skandináv-félsziget északi vidékein, ahol 14, 16 fokot mérnek, Pireneusi-félszigeten viszont melegebb van, ott a délutáni órákra 33, 37 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd egyre szárazabb, hűvösebb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Reggelig a Dunától keletre várható szórványosan zápor, zivatar, eleinte helyenként heves zivatar is kialakulhat. Vasárnap az ország nagy részén többnyire derült, napos időre számíthatunk, csak a Duna-Tisza közén lesz eleinte több felhő, néhol záporral, majd ott is egyre hosszabb időre kisüt a nap.

A Dunántúlon, a középső területeken eleinte többfelé viharos lesz az északi, északnyugati szél, majd estétől kissé mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében keleten is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25, 30 fok között alakul.

14.00 - Narancssárga riasztás Borsod és Heves egyes járásaiban

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye egyes járásaira szombat délután már narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt.

Borsodban az edelényi, az encsi, a kazincbarcikai, a miskolci, az ózdi, a putnoki és a szikszói, Hevesben pedig a bélapátfalvai járás területén a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos széllökés és felhőszakadás kísérhet, és nagyobb jégdarabok is hullhatnak. Emellett több megyében citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatarok, a felhőszakadás és az erős szél miatt.

Ezzel együtt a tartós hőség miatt négy megyében - Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - továbbra is a legmagasabb fokú, piros, míg több más megyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

11.00 - Jég pusztított görbehalom is- olvasónk fotója

Még több olvasói fotó a jégverésről és a villámlásról itt >>


10.10 - Olvasónk fotói a villámokról

Villámlátogatás a megyében - Olvasóink fotói


10.05 - Olvasónk fotója: 20 perc villámai Mihályiban péntek késő este
10.00 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának MET-ÉSZ észlelői oldalán lévő információ szerint péntek este Sopron-Brennbergbányán 3,5-4 centiméter átmérőjű jég esett, ami mindent elvert.

9.50 - Országszerte összesen 22 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szombatra virradóra, főként fakidőlések és ágleszakadások miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szombat délelőtt az MTI-nek

Hajdu Márton beszámolója szerint elsősorban a fővárosban, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében kellett kisebb káresemények miatt kivonulniuk, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés.

Hozzátette: a szakemberek számolnak azzal, hogy a nap folyamán még érkeznek hozzájuk bejelentések az éjszakai erős szél által okozott kisebb károkról. Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Budapesten 9 esetben riasztották munkatársaikat. Ezek közül kiemelte, hogy a Budakeszi úton egy fa kidőlt, és egy órán keresztül eltorlaszolta az út mindkét sávját


9.35 - Négy megyében hőség, másutt zivatarok miatt van érvényben figyelmeztetés

A hőség miatt négy megyében továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés, míg több helyen a várható heves zivatarok, felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú, a Tisza-tónál elsőfokú viharjelzést adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez szombat reggel eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az ország nagy részén - egy északnyugat felől átvonuló hidegfront hatására - az átlaghőmérséklet már 25 fok alatt várható, de a Tiszántúlon még 27 Celsius-fok körül alakul.

A hőség miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére piros, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére pedig citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton már csak 25, keleten még 33 fok körül várható. Késő este 19 és 24 fok között lesz a hőmérséklet. A déli, kora délutáni órákig az országban szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket szélerősödés és néhol felhőszakadás kísérhet. Délutántól a szórványos zivatarok már döntően a Dunától keletre várhatók, helyenként viharos (óránkénti 60-80 kilométeres erősségű) széllel, néhol felhőszakadással, jégesővel.

Főként az északkeleti országrészben néhol akár óránkénti 80 kilométeresnél erősebb szél és intenzívebb felhőszakadás is lehet, amelynek során 40 milliméternél is több eső hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás miatt Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. A heves zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ország keleti felében, Pest megyében és Budapesten.

A zivataroktól függetlenül is erős lehet a szél, ezért ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra.

8.00 - Pusztított a jég Fertőrákoson - Részletek itt >>7.30 - Szombaton egy hidegfrontnak köszönhetően országszerte záporokra, zivatarokra kell számítani: kezdetben a Dunántúlon és északon, majd a keleti területeken, itt heves zivatarok is kialakulhatnak. Megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél. Hajnalban 15-22°C délután 25-35°C várható.

Vasárnap
még kezdetben keleten alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok, közben nyugat felől már felszakadozik a felhőzet. Mérséklődik a hőség mindenhol, 26-30°C között alakul a hőmérséklet. Helyenként még élénk lesz az északias szél.

Hétfőn a napsütésé lesz a főszerep, gyenge, mérsékelt légmozgás mellett kellemes nyári időre van kilátás, 28 és 32°C közé melegszik a levegő. Az ország nagy részén erős lesz az UV-sugárzás!

Szombat - 7-15 - Citromsárga riasztás

Erős lesz a szél, és további záporok, zivatarok lehetnek.

23. 35.

Feltehetően villámcsapás miatt gyulladt ki egy faház tetőcsúcsa, egy négyzetméteres területen este Darnózselin - tudtuk meg Dobos Viktóriától, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivőjétől.

A jégeső maradványai Győrszentivánon
A jégeső maradványai Győrszentivánon


 A szerkezet izzott, amikor a tűzoltók kiértek, de addigra már a gázt is, a villanyt is gondosan kikapcsolták. Szintén a viharos idővel függ össze, hogy Sopronban este tíz előtt két pincébe is befolyt a víz, ezért a tűzoltóknak szivattyúzni is kellett.Villámok Marcalváros felett 2013.08.09


21. 29

Heves zivatarokkal érkezett meg a hidegfront péntek este az ország északnyugati részébe.

Mosonmagyaróváron több mint 13 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet a napközbeni maximumhoz viszonyítva, Sopronban és Győrben pedig 10-11 fokkal mérséklődött a meleg. Villámlás és dörgés kísérte a záport. A hidegfront a vártnál lassabban halad nyugat felől - mondta Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Intézet soproni meteorológiai állomásának vezetője az MTI-nek.

Videó: Tudósító


Tájékoztatása szerint eddig mindössze egy-egy széllökés érte el Sopronnál az 55 kilométeres óránkénti sebességet. Várhatóan az éjszaka válik viharossá a szél - jegyezte meg. Több járásra narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat péntek este a várható heves zivatarok miatt.

Ezeken a területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által elsőként a körmendi, a lenti, a szentgotthárdi, a szombathelyi és a zalaegerszegi járásra adott ki narancssárga riasztást, de az éjfélig szóló figyelmeztetés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében erre többfelé is esély van. Az egész Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van.

17.21

Nyugat felől közelít a hidegfront

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu


Rekordmeleg: 40,6 fok volt Győrben - Riasztás péntekre a zivatarok miatt

9.35 - Rekordok

Péntekre virradóra is megdőltek a fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Borbély Ferenc elmondta, hogy a fővárosban ezen a napon mostanáig 1992-ben volt a legmelegebb a hajnal, akkor 22,3 Celsius-fok volt. Most Lágymányoson 2 fokkal magasabb hőmérsékletet, 24,3 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Országosan augusztus 9-re virradóra 1948-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet Baján, ahol 24,6 fok volt. Most ennél fél fokkal volt melegebb Pécs Árpádtetőn, így az új országos rekord 25,1 fok lett.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 34 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Késő estére 21-29 fok közé hűl le a levegő.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már csak elsőfokú, az ország többi területén viszont még a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

8.10 - Pénteken a napi középhőmérséklet északnyugaton 25-27 fok között, másutt 27-30 fok között valószínű.

Pénteken egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve északnyugati harmadában néhol, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban, és néhol az Északi-középhegység nyugati, északi részén alakulhatnak ki zivatarok.

Zivatart helyenként viharos (60-75 km/h) szél, felhőszakadás (> 25-30 mm), jégeső (2 cm alatti átmérő) kíserhet. Várhatóan a délutáni és az éjféli órák között a Dunántúlon néhol heves (széllökés >90 km/h, jégátmérő > 2 cm) zivatar is kialakulhat - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Csütörtökön írtuk:


Péntekre heves zivatarok miatt figyelmeztetés

Péntekre a hőségen kívül már a várható heves zivatarok, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott szöveges figyelmeztetésben azt írták: pénteken a napi középhőmérséklet északnyugaton 25 és 27 fok között, másutt 27 és 30 fok között valószínű. Ennek nyomán 17 megyében és a fővárosban továbbra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés, de Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már csak citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Kifejtették továbbá, hogy egy hidegfront hatására várhatóan délutántól a Dunántúl középső megyéiben, illetve északnyugati harmadában néhol, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket helyenként viharos (óránkénti 60-75 kilométeres) szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

olvasónk fotója
olvasónk fotójaA délutáni óráktól a Dunántúlon olyan heves zivatar is kialakulhat, amelynek során nagyobb méretű jégdarabok hullhatnak, s a legerősebb széllökések erőssége az óránkénti 90 kilométerest is meghaladhatja. A heves zivatar és a felhőszakadás miatt a fővárosra és 9 megyére (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém, Zala) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A viharos széllökések miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 24 fok között, keleten néhol 17 fok alatt várható. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 33 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul.
 

Megdőlt a melegrekord Ausztriában

Megdőlt a melegrekord csütörtökön Ausztriában, az ország keleti részén 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A központi meteorológiai intézet által megerősített adat szerint a kelet-ausztriai Bad Deutsch Altenburgban 40,5 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez a legmagasabb hőmérséklet, amelyet a hivatalos mérések kezdete óta feljegyeztek Ausztriában.

A Fertő tó északi partján, Nezsiderben (Neusiedl am See) ennél is magasabbra, 40,6 fokig kúszott a hőmérő higanyszála egy mérőállomáson, de ezt az adatot egyelőre nem hitelesítette a meteorológiai intézet. Negyven fokot mutatott a hőmérő csütörtökön a dél-burgenlandi Németújvárott (Güssing) is. Az eddigi rekord rövid életű volt: csak a múlt héten, a karintiai Dellach im Drautal településen haladta meg a nappali felmelegedés az addigi legmagasabb értéket, a 39,9 fokot. Ausztria nyugati részén már péntekre virradó éjszakára várják a lehűlést. Az ország keleti részében várhatóan a pénteki nap folyamán ér véget a rendkívüli hőhullám, viharokkal, erős széllel és jégesővel.

Megdőltek a rekordok, 40 foknál is melegebb volt

Csütörtök délután a fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt: Újpesten 40, Győr-Likócson 40,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Azt írták, csütörtökön is igen meleg, száraz idő volt, a hőség tovább fokozódott. A zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete, több helyen is megdőlt a melegrekord. Az eddigi augusztus 7-ei országos rekord 38 fok volt, ezt 1992-ben mérték Szentendrén. Most sokfelé mértek ennél magasabb értéket. A legmelegebb Győr-Likócson volt, ott 40,6 fokot regisztráltak, 2,6 fokkal többet az eddigi rekordnál. Megdőlt a fővárosi melegrekord is: Újpesten 40 fok volt, 4,2 fokkal melegebb az 1921-ben, Budapest belterületén mért 35,8 foknál.

Csütörtökre virradóra már a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt, a fővárosi és az országos egyaránt. Budapesten csütörtök hajnalban Lágymányoson 23,6 fok volt, de a meteorológiai szolgálat pécsi mérőállomásán még ennél is magasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot mértek. Az előrejelzések szerint péntek este záporokkal, zivatarokkal érkezik az enyhülést hozó hidegfront, amelynek hatására véget ér az országos kánikula. A hétvégén többfelé 26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de másutt még 32-33 fokos melegre kell készülni.

Rekordmeleg Győrben

Győrben még 17 órakor is 40 fokot mérünk, a maximum hőmérséklet csütörtökön a likócsi állomáson 40,6 fok volt, egyben az országban is ez volt ma legmagasabb mért hőmérséklet - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni Kuruc-dombi meteorológiai állomás munkatársa.

Csütörtökön hőmérsékleti rekord megdőlt, és egybén a megyénkben a mérések kezdete óta először lépte át a hőmérséklet a 40 fokot. Péren 39,9, Sopronban 39,2, Mosonmagyaróváron 39,4 fokot rögzítettek az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai, ezzel mindenütt új helyi hőmérsékleti rekord született.

Ausztriában pedig új abszolút országos maximumhőmérsékleti érték született a Fertő-tó északi partján lévő Nezsider állomáson 40,6 fokkal, de Mosontarcsán is 39,8 fokot mértek.

Péntek estétől széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik és felfrissül az idő.

16.35 - Péntek este érkezik az enyhülést hozó hidegfront

Péntek este záporokkal, zivatarokkal érkezik az enyhülést hozó hidegfront, amelynek hatására véget ér az országos kánikula. A hétvégén többfelé 26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de másutt még 32-33 fokos melegre kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből. E szerint pénteken eleinte túlnyomóan derült, napos, száraz időre lehet számítani, majd délután északnyugaton, nyugaton többször megnövekszik a felhőzet, és eleinte szórványosan, késő estétől pedig egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Keleten többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, a Kelet-Dunántúlon pedig délutántól a szél helyenként megerősödhet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 24 fok között, keleten néhol 17 fok alatt várható.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotójaA legmagasabb hőmérséklet többnyire 33 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Szombaton hidegfront vonul át az országon. Nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar, délután egyre inkább a keleti országrészben. Délelőtt keleten, délután nyugaton valószínű többórás napsütés. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A minimumhőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű, a maximumok nyugaton 26, keleten 33 fok körül alakulnak. Vasárnap a napsütés mellett a középső és a keleti országrészben lehetnek elszórtan záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 20 fok között lesz, nappal 26-32 fokig emelkedhet a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

14.14 - Mórichidán 40 fok van

Mórichidán, a hőmérő higanyszála már elérte a 40 C°-ot árnyékban - írta olvasó-tudósítónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


13.30 - 40 fok Győrben

Győr-Likócson 40,1 fokot mér az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása, így Győr-Moson-Sopron megyében a mérések kezdete óta első ízben mérünk 40 fok feletti hőmérsékletet. Az eddigi rekord 2007.07. 20-án volt, akkor Likócson 39,6 fokot mértek  - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni Kuruc-dombi meteorológiai állomás munkatársa.


9.10 - Trópusi éjjel után forró nappal áll előttünk

Megyénkben csütörtökön tetőzik a hőség, a legmelegebb órákban 38-39 fok közötti hőmérséklet várható, de nem kizárt a 40 fok sem. A déli szél megélénkül. Pénteken hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal.

A hőmérséklet csütörtök hajnalban a megyében sehol sem csökkent 20 fok alá, ezeket az éjjeleket a meteorológiában trópusi éjjeleknek nevezzük. Már 9 órakor 27,4 és 28,5 fok között alakul a hőmérséklet, de Péren 32,1, Győr-Likócson 32,5 fok van, ami kora délelőtt szokatlan érték - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni Kuruc-dombi meteorológiai állomás munkatársa.

Emlékeztetőül: az idei nyáron a megyénkben Győrben mértük a legmagasabb hőmérsékletet, július 28-án, akkor 38,2 fokig melegedett a levegő. A megyei abszolút maximot 2007-ben jegyeztük fel, akkor július 20.-án 39,6 fokot mutattak a hőmérők.

8.50 - Csütörtökre  is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros  figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós  hőség miatt, néhol már a napi középhőmérséklet is 30 Celsius-fok  felett alakulhat.  
   
A meteorológiai szolgálat   figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet csütörtökön  általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31-32 fokot  is elérheti.  
   
Az előrejelzés szerint csütörtökön derült, napos, csapadékmentes  időre lehet számítani. A déli, délkeleti szél főként a Dunántúlon  megélénkülhet, napközben a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is  előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok  között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között  várható.  
   
Emellett az UV-B sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is  elérheti. A napon akár 17 perc alatt is lehet égni.  
   
A meteorológiai előrejelzés szerint péntek éjjel érkezik a  hidegfront, amely enyhülést hoz.

Korábban:

17.10 - Várható időjárás csütörtök estig 


Általában derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A déli, délkeleti szél főként a Dunántúlon megélénkül, napközben a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 36, 41 fok között várható.

10.15 - Korlátozások vasúton

Több vasútvonalon korlátozták a vonatok sebességét napközben a hőség miatt, ezért az érintett szakaszokon 15-25 perces késésekre kell számítani - tájékoztatta a Mávinform szerdán az MTI-t.

Délelőtt 11 óra és este 7 óra között a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalon kell korlátozásokra számítani: itt Soroksár és Taksony, valamint Taksony és Kunszentmiklós-Tass között 50 kilométer/órás sebességgel járnak a vonatok, míg Kunszentmiklós-Tass és Soltvadkert állomások között 60 kilométer/órával mehetnek a szerelvények.

Délelőtt 10 és este 7 óra között a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vasútvonalon is csökkentették a sebességet: itt Hatvan és Mezőzombor között 80 kilométer/órával közlekedhetnek a vonatok - közölte a Mávinform.

9.35 - Szerdára virradóra megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, Pécs-Árpádtetőn hajnalban 23,8 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Gaál Áron elmondta, hogy a legutóbb tavaly dőlt meg az augusztus 7-ei legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, akkor Miskolcon 23,3 fok volt. A meteorológus azt is elmondta, hogy szerda délután, s a következő napokban további rekordok is megdőlhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára már az egész ország területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a tartós hőség miatt. Országszerte 27-30 fok körüli napi középhőmérsékletre lehet számítani. A maximumhőmérséklet várhatóan 35 és 40 fok között alakul.

Vörös
Vörös


9.15 - A napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján tizenöt hazai város levegőjét a "kifogásolt" kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet által elkészített napi elemzés – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint a talaj közeli ózon másodlagos szennyező, amely elsődleges szennyezőanyagokból a napsugárzás hatására úgynevezett fotokémiai úton képződik. A kiindulási szennyezőanyagok közé tartoznak a gépjárművek kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidok és illó szerves vegyületek, valamint az oldószerek. A nitrogén-oxidokból napsugárzás hatására ózon képződik, amely a fotokémiai szmog egyik indikátor paramétere.Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

Pollenallergiás betegek tüneteit jelentősen súlyosbíthatja a magas ózonkoncentráció - írta az ÁNTSZ.

Az aktuális napi légszennyezettségi adatok megtalálhatók az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján.

Szerdára az egész országra piros figyelmeztetés

A tartós hőség miatt szerdára már az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta a szolgálat, hogy szerdától a napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 Celsius-fok között valószínű, néhol északkeleten lehet ennél hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy a napon 17 perc alatt is le lehet égni.

Az OMSZ kedden azt írta: péntekig "tikkasztó hőségre" kell készülni. A jelenlegi számítások szerint pénteken estefelé érkezik a hidegfront. A hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza.

Hőség - Péntekig tikkasztó hőség

Péntekig tikkasztó hőségre lehet számítani, a napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarják meg - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján. Kifejtették: a hőmérsékleti maximum az ország nagy részén 35 Celsius-fok fölött alakul, nyugaton, délen elérheti a 39-41 fokot is. Az éjszakák sem igen hoznak enyhülést, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. Ezek nyomán magas lesz a középhőmérséklet is, jellemzően 27–31 fok, ami indokolja a hőségre vonatkozó piros figyelmeztetés kiadását. Pénteken estefelé északnyugat, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hullámzó hidegfront.

A jelenlegi számítások szerint a front először a Dunántúl nyugati részét éri el, majd szombat késő délutánra, estére már a Tiszántúlra is meghozza a felfrissülést. A front vonulását a hét végén záporok, zivatarok kísérik, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat, de a szárazságot nagy területen, jelentős mértékben csökkentő tartós, országos eső nem valószínű. A front mögött érkező hűvösebb levegő hatására a hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő 10 napban valószínűleg nem is tér vissza - közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: időjárási helyzet Európában

Még nyár közepén is ritkán fordul elő Európában, hogy szinte az egész kontinensen a meleg levegő váljon domináns időjárás alakítóvá. Jelenleg ugyanis csak Norvégiában, valamint Írország és Skócia egyes részein regisztrálnak 20 fok alatti nappali hőmérsékleteket, miközben a Lisszabon-Párizs-Berlin-Varsó vonaltól délre jellemzően 30 fok felett alakul a nappali órák hőmérséklete, sőt Montenegro és Bosznia-Hercegovina egyes elzárt völgyeiben 40, 41 fok is előfordul. A meleg mellé általában sok napsütés is párosul, és a kontinens legnagyobb részén csapadékmentes az idő. Területi átlagban jelentős eső csak Skandinávia délnyugati részén fordul elő, illetve az Alpok északnyugati részein a labilis rétegzettségű levegőben egyre hevesebb zivatarok alakulnak ki, néhol jégesővel, szélviharral. Az időjárási helyzet azonban kissé megváltozik a kontinensen, hiszen az Északnyugat-Európa felett kavargó légörvény frontjai lassan egyre beljebb hatolnak a kontinensen, így a nyugati területeket lassan hűvösebb levegő árasztja el, miközben a középső vidékek fölé Afrika irányából forró és száraz levegő áramlik. Ennek hatására szerda estig a Kárpát-medencében a hőmérséklet egyre több helyen ismét megközelíti a 40 fokot.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Túlnyomóan derült, napos idő lesz, csapadék nem várható. A Dunántúlon megélénkül, holnap néhol meg is erősödik a déli, délkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18, 23 fok között valószínű, de északkeleten néhol ennél alacsonyabb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 35, 40 fok között alakul.


Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket.

Budapesten a külső kerületekben rossz a helyzet

Budapest külső kerületeiben lényegesen az egészségügyi határérték felett alakul a nyári szmogot jelző talajközeli ózon koncentrációja. A tegnapi napon, a Gilice téren az ózon koncentrációja 144 ug/m3 volt, miközben az egészségügyi határérték 120 ug/m3. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig csak 100 ug/m3 tart elfogadhatónak, de ez alatt is jelentkezhetnek egészségügyi problémák. Hasonló a helyzet Pesthidegkúton is (128), és a többi peremkerületben, míg a város belső kerületeiben egyelőre a határérték alatt maradnak az értékek – értesült a gimpexsport.eu oldal.

Pécs, Győr, Veszprém határérték feletti koncentrációk

Vidéken Pécsett a legmagasabbak a koncentrációk, a Boszorkány úti mérőállomáson 155 ug/m3-es koncentrációt regisztráltak a műszerek. De határérték felett alakul Győrött (123), Veszprémben (137) és Székesfehérváron (130) is az ózon koncentrációja. Miskolcon (115) és Debrecenben (111) pedig kevéssel határérték alatti értékeket jegyezhettek fel. A koncentrációk folyamatosan emelkednek, van olyan település, ahol már a hétvégén is határérték felett alakultak az értékek. Érdemi javulás a hidegfront érkezésével hétvégén várható.

Irritálja a szemet, hányinger, fejfájás is jelentkezhet

Az ózon irritálja a szemet, és a nyálkahártyát, de súlyosbítja a pollenallergiát is. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Ráadásul számos más, még veszélyesebb légszennyező anyag jelenlétét is jelzi, köztük a daganatkeltő peroxi-acetil-nitrátét.

A sok napsütés, és az erős UV-sugárzás az oka

A talajközeli ózon bonyolult reakciók során, az autók kipufogógázaiból jön létre, melyhez az energiát a nap UV-sugárzása biztosítja. A belvárosban kialakuló ózont, aztán a szél a külvárosokba szállítja, ahol feldúsul, míg a belső területeken a több szennyezőanyag idővel lebontja az ózont.
Ez az oka annak, hogy a nyári szmog nem annyira a belvárosokat, hanem a lakóövezeteket sújtja.

A szennyezőanyag koncentrációjának jellegzetes napi menete van, a déli óráktól kezdve este hét óráig a legmagasabbak a koncentrációk, utána meredeken csökken a szennyezőanyag mennyisége a légkörben.

Károsítja a szemet, de komolyabb hatásai is vannak

Mivel a nyári szmog, a hőséggel és a magas UV-sugárzással együtt jelentkezik, nagyon megterheli szervezetünket. A három hatást ráadásul tetézi még a magas pollenkoncentráció is. A káros hatások számos szervünkön jelentkezhetnek.

A szemet irritálhatja a magas ózonkoncentráció, de az UV-sugárzás is komoly károkat okozhat. Rövidtávon begyulladhat a szem, hosszú távon szürkehályog kialakulását is eredményezheti, ezért is érdemes napszemüveggel védekezni az UV sugárzás ellen.

A hőség a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg legjobban, de a talajközeli ózon magas koncentrációja is növeli a halálozási rátát. Az Európai Bizottság felmérése szerint évente több tízezer ember idő előtti halála köthető a magas ózonszennyezettséghez.

Ráadásul a parlagfű pollenjének koncentrációja is egyre magasabb. Az ózon pedig a pollenallergiások tüneteit jelentősen súlyosbíthatja.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy hiába a naptej, és a napszemüveg, egyes gyógyszerek fényérzékenységet idézhetnek elő, így már kevés napsugárzás is okozhat allergiás tüneteket.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Mankapunka 2013. augusztus 10. 14:46
  „Hogyha lesz misebor Maja, akkor megyek, csak mondd, hogy hova.”
 • 26. Maja94 2013. augusztus 10. 13:54
  „A piros riasztás ellenére sok száz ember életét veszélyeztették / pl. Fertő-party/ . Hatóság nem hallott a riasztásról ???
  Az M1-es hiradó szerint a autóikba, és fedett helyen találtak menedéket. Erre a kép mutatja, hogy ömlik az eső, villámlik és az emberek ott állnak a játszó zenekar előtt. Isteni szerencse, hogy nem ismétlődött meg az a bizonyos aug. 20.....
  Nem tudom, mivel magyaráznák az engedély megadását. Órákkal a jégeső, szakadó eső előtt már látni lehetett a heves villálásokak a távolban. Ha valaki meg tudja magyarázni, hogy minek adják a piros riasztást, ha ennek ellenére az emberek és a hatóságok nem tartják be. 1-2 misével köszönjék meg a rendezők, hogy emberéletben nem esett kár.
  Azt hiszem minden esetben érvényesül, hogy cikusz kell a népnek és elfelejtik az egyéb gondjukat.”
 • 25. Japo 2013. augusztus 10. 07:21
  „Jó a cikk "Mosonmagyaróváron 13 C fokot esett a hőmérséklet" szerintem meg 20C fokot mert tegnap este még 38 volt ,most meg 18 van. Akkor ez 13?”
 • 24. pancser 2013. augusztus 09. 23:23
  „Az eső elállt 33 mm 22 fok C elsius.”
 • 23. pancser 2013. augusztus 09. 22:26
  „Eddig 15 mm, néhány szem jéggel, de most megint rázendített Mosonmagyaróváron.”
 • 22. Mankapunka 2013. augusztus 09. 18:26
  „Pedig ez tricse így van, ezen kár háborognod. Hőszolgáltatós dolgozók bérét nyáron is pl. ki kell fizetni nyáron, nem rughatják ki őket, mert fűtésszünet van, és szeptemberben majd visszaveszi őket.”
 • 21. oxana 2013. augusztus 09. 16:27
  „20. Kedves tricse, hát nem írtad alá a rezsicsökkentést?”
 • 20. tricse 2013. augusztus 08. 21:50
  „Hát igen neked családi házad van,ez ezzel jár! Nekem meg egy ótvar kicsi panelom és igenis jogosan háborodok fel mert szorozd be 4 lépcsőház-szor 15 lakás-szor 3182 Ft havonta az egy hőfogadóban levő akárminek az állagmegóvására? Ha a radiátor tönkremegy nem a Győr-Szol fizeti meg pl.! Amúgy a gázfűtés eleve más tészta,mint nálunk a központi fűtés,de itt a gáz se volt soha átalánydíjas! Arról nem is beszélve,hogy te szabadon dönthetsz illetve dönthettél,hogy a családi házadban milyen fűtési módot használsz,nekem akkor is a Győr-Szol marad ha 10ezret kér majd jövő nyáron! Jelzem a téli számlákkal,bár nem kevesek,nincs semmi bajom,engem ez a nyári lehúzás bosszant!”
 • 19. állampógár 2013. augusztus 08. 21:26
  „A többit is el kellett volna csatolni.Csak pöstöt meghagyni Magyarországként.Oszt hadd főjenek.”
 • 18. tkrs9980 2013. augusztus 08. 21:23
  „17. tricse 2013.08.08. 20:16

  Elmagyarázom.
  Családi házam van, nem túl nagy, de nem is pici.
  Télen nálunk 23 fok van.Ehhez az kell, hogy minden hónapban feladjak 48.000 FT-ot gázra.
  Természetesen ebben a meleg víz, és a főzés is benne van egy négy tagú családra.
  Gondolom neked soha nem szerepelt még a számládon olyan tétel, hogy keringető szivattyú,keverőszelep, éves kazán karbantartás, esetleg elöregedett szenzorok, stb.Nekem ez mind plusz költség. Feltételezem ezek szerepelnek az általad említett alapdíjban.

  Sőt azt is elmondom, hogy ha nálam szeptemberben hideg van, nem tudom átalány díjért befűteni a házat kinyitott sütővel, nálam ketyeg az óra.
  Mindehhez, ha hozzá vesszük, hogy a leolvasás óta(2 hónap) százezer forintot előre fizettem már, azt hiszem semmi okod nincs a panaszra.”
 • 17. tricse 2013. augusztus 08. 20:16
  „Manka ha ez így lenne akkor nem alapdíjnak neveznék! Köze nincs a télen fizetett számlához! :( Ezt konkrétan a semmiért fizetjük! Kvázi készenléti és állagmegóvási költségnek magyarázzák,bár nem egészen értem mire is állnak készen 40 fokban!:)”
 • 16. Legs 2013. augusztus 08. 19:42
  „Nyáron meleg van télen meg hideg.Oszt akkor mi van?”
 • 15. apokalipszis 2013. augusztus 08. 18:16
  „11. tricse 2013.08.08. 09:17

  Na most ha hozzácsapnák a 6 havi téli fűtési dijhoz és akkor fizetnéd meg akkor meg azért háborognál.Ennyi az ára és kész.Nemrég még sokan vissza akarták adni a rezsi csökkentéseket rájuk is légy tekintettel.))))))))))))))))))))))))))”
 • 14. apokalipszis 2013. augusztus 08. 18:12
  „Na most az Osztrákok éghetnek a 40.6 C abszolút rekordjukkal alpesi ország létükre.))))Köllött hozzájuk csatolni azt a kevés kis területünket.(Trianon) (((”
 • 13. Mankapunka 2013. augusztus 08. 16:07
  „tricse

  De nem is fizetsz olyan sokat télen, 12 hónapra van elosztva a lóvé, nyugodj meg.”
 • 12. ATX 2013. augusztus 08. 11:24
  „Mindenesetre, ahogy elnézem Magyarország térképét, alighanem Sztálin és Rákosi igen örülnek a felhők felett. Tiszta piros (vörös) az egész! :-)))”
 • 11. tricse 2013. augusztus 08. 09:17
  „Emberek de most komolyan! Csak én tartom arcátlanságnak,hogy kint 40 fok van és kapjuk a Győr-Szoltól a 3182 Ft-os fűtésszámlákat? Más szolgáltató is lenyomta a torkunkon az alapdíjat de nem ilyen pofátlan összeget! Engem ez legalább annyira zavar mint a hőség!”
 • 10. miracle 2013. augusztus 07. 17:49
  „ATX
  Amely éjszakai hőmérséklet éppenséggel hajnalban, sőt majdnem reggel van (általában napfelkelte előtt, manapság olyan 5-6 között). Szóval inkább az évek ezen napján mért 0-24 közötti minimumok legmagasabbika.
  Egyébként valóban szeretnek dobálózni a 4-essel kezdődő maximumokkal, mert jobban hangzik, holott könnyen lehet, hogy ma sem volt meg.”
 • 9. ATX 2013. augusztus 07. 16:39
  „"a minimumhőmérsékleti " rekord azt jelenti, hogy a legmagasabb éjszakai hőmérséklet. Mindig újítanak valami oltári nagy hülyeséget...”
 • 8. vonLichthofen 2013. augusztus 07. 13:12
  „´´"legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord´´ - írja kedvenc ujságunk.
  Ha ezt valaki megmagyarázza nekem, annak egy db habos sört vagy egy hamvas hosszúlépést fizetek az általa választott Győri egységben. /függetlenül attól persze, hogy a legmagasabb minimumhőmérséklet fokozódik-e/”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjárás: ezekben a megyékben van érvényben figyelmeztetés!

Újabb megyékre adott ki narancssárga riasztást a meteorológiai szolgálat. Tovább olvasom