Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Rekord hó, de elolvadt: Brennbergbányán 15 cm esett - fotók, videó

Brennbergbányán 15 centiméteres hótakaró alakult ki, a Kékestetőn 10 centiméter hó hullott.

17.20 - Havazás - Brennbergbányán 15 centiméteres hó hullott

A soproni meteorológiai állomáson, a Kurucdombon hétfő reggel 8 centiméteres hóvastagságot mértek, a Soproni-hegységben, Brennbergbányán 15 centiméteres hótakaró alakult ki, a Kékestetőn pedig 10 centiméter hó hullott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A soproni mérőállomáson mért 8 centiméteres hóréteg közel sem rekordérték. Ugyanis mint kiemelték, 2003. október 23-án 28 centiméteres hó volt ugyanitt. A meteorológiai szolgálat azt írta: a hirtelen kialakult tél oka, hogy egy hideg légtömeg megkerülve az Alpok hegyláncait, a Földközi-tenger meleg vize felett keveredett az igen enyhe, páradús légtömegekkel, s ennek hatására kialakult egy "nagyon aktív" mediterrán ciklon.

Nemcsak Sopronban és környékén, hanem az Alpokalján, a Kisalföldön, illetve a Bakonyban is sok helyen alakult ki összefüggő hóréteg. Sopronhorpácson 12 centiméteres hó takarta be a tájat, de Kőszegen is 6, Rábagyarmaton 5, Pápán és Dabronyban 4, Sármelléken és Szombathelyen 2 centiméteres hóréteget mértek hétfő reggel.

A Győr mellett fekvő Péren a regisztrált 3 centiméteres hóréteg pedig helyi októberi rekordnak számít - áll az összesítésben. A meteorológiai szolgálat írása szerint a Mátra legmagasabb csúcsán már megszűnt a havazás, de a reggeli intenzív havazás eredményeként, a mínusz 4 fokos hőmérsékletben 10 centiméteres összefüggő hóréteg alakult ki. A Duna-Tisza közének északi részein is kialakult kisebb körzetekben 1-2 centiméteres hóréteg - tették hozzá.

A csapadékzóna északkelet felé lassanként elhagyja az országot, de hétfő estig az Északi-középhegységben még akár 5 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszakai órákban pedig a Dél-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföld nyugati területein akár 2 centiméteres hóréteg is képződhet - közölte a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint az éjszaka első feléig a Dél-Dunántúlon és az Alföldön lehet ismét vegyes halmazállapotú csapadék. Késő estére mínusz 2, plusz 3 fok közé hűl a levegő.

12 óra 50 perc:

Olvasónk levele: A képet Sopronban, az Ikva-soron készítettem, kevéssel 9 óra után. Az idős fűzfa már nem bírta a levelek és a hó súlyát, ezért összeroppant. Remélhetőleg senkinek nem esett baja (a helyszínen nem voltak erre utaló nyomok), és a legnagyobb problémát így csak az okozta, hogy a járdafelületet teljes egészében beborították az ágak.
A hegyekben is tettem egy kisebb sétát, ott azonban, ha lehet, még fokozottabb óvatosság szükséges, körülöttem sajnos sok faág szakadt le, nem árt az óvatosság.10 óra 30 perc:

Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye:
A Dunántúlon elsősorban Győr-Moson-Sopron megyét érintette a hajnali 3-4 órakor kezdődő havazás. Munkagépeink és munkatársaink már készenlétben álltak, így szinte rögtön a havazás megkezdését követően elindultak. Első körben a főutakon avatkoztunk be, illetve a felüljárókon, hidakon. Folyamatosan végeztünk, végzünk sószórást és hóeltakarítást, többek között ennek is köszönhetően többnyire vizesek a Győr-Moson-Sopron megyei útjaink. Ugyanakkor arra kérjük a közlekedőket, hogy a téliesre fordult időjárás miatt a szokásosnál is óvatosabban, nagyobb körültekintéssel vezessenek.


Fotó: Hulman István


A Brennbergbányára vezető mellékúton a hó súlya miatt két fa is kidőlt, szakembereinknek sikerült rövid időn belül megszüntetni az akadályt.

Fotók: Magasi Dávid

A GYŐR-SZOL Zrt. közleménye:

Tájékoztatás síkosság mentesítésről

A GYŐR-SZOL Zrt. 2012. október 29-én 03 órától kezdődően elvégezte a hidak és a felüljárók alásózását Győrben. A beavatkozás 06 órától megismétlődött. Később a belváros indokolt részein, illetve a centrumban található buszmegállók szükséges felületein tett indokolttá további síkosság mentesítési munkát az októberi végi havazás.


9.40 - Az útinform tájékoztatása szerint az ország nagy részén borongós, téliesre fordult időjárás lassítja az autózást.

A Dunántúlon a Kisalföldön, valamint Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy és Baranya megye egyes részein, a Dunától keletre fekvő területek nagy részén havazik vagy havas eső hull.

Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém és Pest megye főútjain már lehet latyakos burkolattal találkozni, másutt többnyire sónedves, nedves vagy vizes a burkolat az országban.

A lehulló falevelek a hegyvidéki illetve erdős szakaszokon okozhatnak síkosságot.

A hőmérséklet 0 Celsius foknál magasabb, lefagyásokra még nem kell számítani.

A csapadékos időben rosszabbak a látási viszonyok, megnő a fékút, ezért vezessenek nagyon óvatosan!

8.50 - A megyei hórétegek összegezve, (a reggel 7 órakor mért hivatalos hóadatok, az OMSZ megyei állomásairól):

Brennbergbánya: 15 cm
Sopronhorpács: 12 cm
Sopron-Kertváros: 9 cm
Sopron-Kurucdomb: 8 cm
Győr-Ménfőcsanak: 5 cm
Győr-Pér: 3 cm
Himod: 3 cm
Feketeerdő: 2cm

Várható időjárás: hétfő délelőtt nagy részben még marad a borult időjárás, de a csapadék fokozatosan gyengül, majd megszűni, egy-egy helyen átminetileg havas esőbe is válthat. Olvadás kezdődik, késő délután pedig már a felhőzet is felszakadozhat.

A hőmérséklet napközben a megyénkben várhatóan 2-3 fokig emelkedik.

8.20 - Legfrisebb hóadatok, a 8 órakor beérkezett adatok alapján.

Brennbergbánya: 15 cm
Sopronhorpács: 12 cm

Brennbergbányán esett a legtöbb hó az országban az állomások jelentései alapján.

8.18 - Az autópálya kezelő tájékoztatása szerint az M1-es megyei szakaszán havas eső esik. Az autópálya burkolata nedves.

8.10 - A Bakonyban és az ország nyugati megyéiben több vonalon is késnek a vonatok, mert a havazás miatt nehezen állíthatók a váltók, és a  felsővezetékre lógó faágak tartós zárlatokat okoznak - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese hétfő reggel az MTI-t.  

Both Ferenc közölte: a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Nagykanizsa-Pécs és a Nagykanizsa-Dombóvár vonalon 40-50 perces, a  Győr-Sopron és a Győr-Veszprém vonalon 15-25 perces késéssel  közlekednek a vonatok.

7.30 - A hétő reggeli mérések alapján a megyében az éjjeli havazás  hatására az alábbi hórétegeket mértek. A megye teljes területetét egybefüggő hóréteg borítja, melyre októberben utoljára 2003-ban volt példa. Akkor Győrben mindössze 1 cm hóréteget mértek, a mostani ezt a rekordot is megdöntötte. Sopronban vasárnap 19:59, Győrben hétfő hajnali 03:18 óta havazik.

Sopron: 8 cm
Himod: 3 cm
Győr-Pér: 3 cm
Feketeerdő: 2 cm

7.22 - Az útinform tájékoztatása szerint megváltoztak az útviszonyok, szinte valamennyi úton csúszásveszélyre kell számítani. A hó olvad, lefagyás egyelőre nem várható, de a látótávolság csökkent, és a fékút is megnőhet.

A lehulló falevelek a hegyvidéki illetve erdős szakaszokon okozhatnak síkosságot.

Korábban - A 85-ös főút járható - írta olvasónk, aki Kapuvárról tart Győrbe. Rövid tudósításáshoz annyit tett hozzá, hogy a kapuvári buszpályaudvarról 6.52.kor induló busz, 7.06-kor indult tovább. Vagyis késések várhatók a tömegközlekedésben.

Várjuk olvasóink beszámolóit: tudosito@kisalfold.hu

Vasárnap esti helyzet

Újabb havazás Sopronban, eső, havas eső Győrben.

Győr-Moson-Sopron megyében  ismét télies estének, éjjelnek nézünk elébe.

23 órakor Sopronban 0,3 fokot mérünk, és havazik, míg Győrben még 2,6 fok van és havas eső, eső váltakozik. Sopronban  már vékony hólepel borítja a tájat - tudtuk meg Kiss Mártontól, a soproni meteorológiai állomás vezetőjétől.

A csapadékzóna további utánpótlással rendelkezik, így a megye nyugati részén reggelig néhány cm hótakaró kialakulására számíthatunk, de vékony hólepel a megye más részein is kialakulhat. A Soproni-hegyvidéken, illetve a megye délnyugati szegletében a hóréteg az 5 cm-t is meghaladhatja.

Holnap napközben lassan megszűnik a csapadék és keddtől enyhülés veszi kezdetét.

 

Havazott Győrben 10.29. - Olvasónk fotói

Olvasóink írták

 • 16. Mankapunka 2012. október 30. 00:37
  „Ezt eddig is tudtuk ekken,hogy még lovaskocsira sincs jogsid.”
 • 15. Maffay. 2012. október 29. 22:39
  „SZÉGYEN AZ ILYEN HÍR LEKÖZLÉSE
  http://www.youtube.com/watch?v=MlA2INOpT78
  HISZ´ GYEREKJÉTÉK A LEKÜZDÉSE
  http://www.youtube.com/watch?v=N97TssPUS78&feature=related ?”
 • 14. vera2012 2012. október 29. 18:31
  „13. Persze hogy mennek a vonatok télen Szibériában, kisokosom, a kérdés az, hogy idöben odaérnek-e a célállomásra? 30-40 fokos hidegben, hófuvások között.”
 • 13. csornaifiu 2012. október 29. 18:06
  „Valaki kerdi, hogy Sziberiaben menneke telen a vonatok. Hat Te Lajos telen a sziberiai vonatok Floridaman Amerikaban jarnak”
 • 12. ekkenekepen 2012. október 29. 17:41
  „a kis belházi sumákerünk megint ide tolta a pofáját okoskodni, a mai napi poén is megvolt, köszönjük.”
 • 11. Mankapunka 2012. október 29. 15:47
  „Lehet nem a bénaságotokat a közútkezelőre kellene fogni.

  Érdekes,hajnalban addig lehet haladni ilyen hóesésben is,míg ki nem érnek a főútra a szájkaratésok.

  5 centi hóig ki sem kellene küldeni a gépeket,az úton még annyi sincs,mint a meteorológia állomáson.”
 • 10. fulopke 2012. október 29. 15:38
  „7.Vera2012 A faágak tavaly is rálógtak , meg tavaly előtt is.Meg jövőre is ez lesz a szöveg.”
 • 9. vera2012 2012. október 29. 14:03
  „8. ATX

  Percre pontosan megérkezik Vladivosztokba! Mindegy, milyen magas a hó, hány fok minusz van. A ruszkiktól lehetne tanulni, ha lerereszkednének az illetékesek, de ahhoz akarás is kell. ?s mint ismeretes, nemakarásnak nyögés a vége.”
 • 8. ATX 2012. október 29. 13:32
  „5: Vajon a Transzszibériai Expressz is késik télen? (Am ősszel?)”
 • 7. vera2012 2012. október 29. 12:51
  „Naív kérdés: ha a faágak rálógnak a felsövezetékre, miért nem vágják le? A váltókat meg lehetne árammal füteni, mint minden országban.”
 • 6. Tündenéne 2012. október 29. 11:49
  „"Munkagépeink és munkatársaink már készenlétben álltak, így szinte rögtön a havazás megkezdését követően elindultak."

  Nyehehe. Ehhez képest ma reggel a kollégám mindössze 50 perces késéssel ért be busszal, mintegy 45 km-es távolságról... Semmiség...”
 • 5. kingtomi 2012. október 29. 09:38
  „és a szokásos vonatkésések....nincs 10 centis hó és a vonatok máris késnek! ehhez már tudok hozzáfűzni semmit!!!!”
 • 4. kergebob 2012. október 29. 09:27
  „A közútkezelő felkészült? Persze, mint ahogy az elmúlt évek során... majd a nap, az igen.
  Elég szomorú, hogy már ebben a kevés hóban is késnek a vonatok. De ez van, akinek ezzel kellene
  foglalkoznia, az úgysem megy vonattal.
  Legalább a hó lerendezi azokat az ágakat, amit a tavasszal, illetve a nyáron le kellett volna vágni, csak sajnos nagyon sok kárt csinál ezáltal a gépkocsikban, és ne adja az Ég, a járókelőkben. Bízom benne, bár úgy sem fog megtörténni, mert ez Magyarország, jövőre elkezdhetnék a fák karbantartását. Amit rendesen minden évben kellene...”
 • 3. Madarász 2012. október 29. 08:08
  „1. :)

  Győrben letaposva, a 83-ason az autópálya lehajtótól lesózva. A közútkezelő tényleg felkészült, csak a Győrszol nem...”
 • 2. józanparaszt 2012. október 29. 08:04
  „és "szerencsére" a multik karácsonyi díszben pompáznak, így tökéletes a téli hangulat! valami itt nagyon abnormális!!!”
 • 1. Tapmancs 2012. október 29. 07:58
  „A közútkezelő felkészült? Idén még nem olvastam a szokásos szövegüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg, hó, szél - Ilyen lesz az időjárás kedden!

A legmagasabb nappali hőmérséklet holnap 3, 8 fok között valószínű. Tovább olvasom