Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Nem lesz tikkasztó nyarunk a kutatók szerint: esős, hűvös idő jöhet

Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb lehet az idei nyár a Kárpát-medencében. Idén tehát megszakadhat az aszályos nyarak sorozata.

Hűvös, csapadékos nyár
Nyolc nemzetközi intézet, köztük az amerikai NASA, az orosz Hidrometeorológiai Intézet és a Japán Meteorológiai Ügynökség hosszútávú szezonális előrejelzései alapján nem csak az elkövetkező napokban, hanem egész nyáron a megszokottnál hidegebb és csapadékosabb évszakra készülhetünk – összegezte az Esőtánc.hu. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek kánikulai időszakok, csupán annyit, hogy az átlaghőmérséklet alatt maradhat a szokásosnak és némileg több eső várható.

A várható csapadék tekintetében az intézetek között nagy az egyetértés, jellemzően átlag körüli, vagy a feletti csapadékkal számolnak. Az amerikai és brit meteorológiai szolgálatok emelik ki egy csapadékosabb forgatókönyv esélyét.

Kép forrása: wallsfeed.com
Kép forrása: wallsfeed.com

A hőmérsékletet tekintve már nagyobb az eltérés az intézetek között. Az intézetek többsége átlag körüli, vagy annál hidegebb időjárást vár, itt is elsősorban az amerikai és brit intézetek jelzik előre a hűvösebb nyár lehetőségét. A brit MetOffice különösen a nyár elejét várja hűvösre. Velük ellentétben a japán JAMSTEC és a Columbia Egyetem modellfutásai egy átlagosnál kissé melegebb nyarat vetítenek előre. Összesítésben azonban a hűvösebb forgatókönyv tűnik valószínűbbnek.

Az őszi időszakra már kevesebb intézet ad előrejelzést, ám ezek alapján ebben az évszakban némi melegedési tendencia figyelhető meg, és a hőmérsékletek visszatérhetnek az átlag körüli értékre, jelentős bizonytalanság mellett.

A szezonális előrejelzések jellemzően három-hat hónapos időtávra jelzik előre az időjárás alakulását, de a rövid távú előrejelzéstől eltérő módon. Ezek az előrejelzések ugyanis csupán az átlagtól való eltérés valószínűségét tudják modellezni. Azaz azt, hogy az átlagosnál csapadékosabb, vagy szárazabb, illetve melegebb vagy hűvösebb időszak áll előttünk, valamint azt, hogy ennek bekövetkezése milyen eséllyel várható.


Az előrejelzés pontossága
Az Esőtánc.hu időjárási portál immáron hatodik alkalommal összesítette a nyolc legnagyobb nemzetközi intézet hosszútávú előrejelzését az előttünk álló időszakra. Fontos tudni, hogy ezeknek az előrejelzéseknek a pontossága a napi időjárás-jelentésekhez képest alacsony. Korábban igen jól jelezték előre, az aszályos nyarakat, de az idei tavasz kapcsán például túlbecsülték a hőmérsékletet, és nem jelezték előre a szokatlanul hideg márciust. Az előrejelzések általában akkor megbízhatóak, ha a modellek között nagy az egyetértés, ami jelen esetben fennáll.

A hosszútávú, szezonális előrejelzésekről
A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletinek adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát. Ezek a hatások nem egyértelműek és jól kimutathatóak az egymást követő napok időjárásában, ám egy hosszabb időszaki időjárásának átlagában igen jól kimutathatóak.

A tengerek felszínének lassú hőmérséklet változása jól előrejelezhető, egyes esetekben akár hat hónapra előre is. A tengerfelszín hőmérséklete és a légkör kölcsönhatása jól leírható számítógépes modellekkel. Ezek képezik a hosszútávú időjárás előrejelzés alapját. A legismertebb és legjobban feltárt összefüggés a tengerfelszín hőmérséklete és az időjárás alakulása között az El Nino jelenség

Jól is jöhet a turizmusnak
Az átlagosnál hűvösebb nyár nem feltétlenül kedvezőtlen az idegenforgalomra. Ez az előrejelzés ugyanis nem egy csapadékos, esős nyarat jelez, hanem csupán egy átlagosnál hűvösebb nyarat, ami akár jelentheti azt is, hogy a tavaly tapasztalt extrém hosszú és gyakori hőségidőszakok gyakorisága csökken, ami az idegenforgalomnak sem kedvező.


A vizsgálatba bevont intézetek

Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet
National Weather Service (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat


Olvasóink írták

 • 6. Túrabakancs 2013. május 29. 18:25
  „Az viszont tény: az elkövetkező két hétben inkább őszi időjárás fog uralkodni főleg
  az észak-nyugati országrészben, /tehát nálunk/ és nagyon sok csapadék várható. :(
  Még egy tényadat: az elmúlt 25-évben 5, azaz öt nyár volt kimondottan aszályos, a többi
  átlagos, vagy átlag feletti csapadékot hozott. Ennyit az elsivatagodásról. Hazugság a négyzeten!
  A csapadék időbeli eloszlása lett szélsőségesebb, de a mennyiség annyi volt, amennyinek
  megszokott esetben lennie kell.”
 • 5. Mankapunka 2013. május 29. 16:16
  „Legalább jó idő lesz éjjelente.”
 • 4. tricse 2013. május 29. 15:39
  „A brit kutatók szerint pedig hosszú,forró,száraz nyár lesz!:)”
 • 3. Madarász 2013. május 29. 15:07
  „Bár csak látnánk végre azt az esőt!”
 • 2. Veszettzsiráf 2013. május 29. 14:49
  „No hogy a NASA meg a japánok és az Orosz elvtársak is a kárpátmedence időjárásával foglalkoznak, az igen. A nagytestvérek figyelnek mindet.

  Amúgy azt én is elmondtahtom, hogy az átagosnál melegebb nyár lesz, vagy csapadékosabb, vagy hűvösebb ! És akkor mi van ? Ha nem jön be, számonkérik ? Ugyan. Az időjárás olyan lesz amilyen, majd szeptemberben megmondom milyen volt. Aztán jónapot !”
 • 1. pörkölt 2013. május 29. 14:36
  „Tavaly azt mondtak, hogy forró nyár lesz.. Döntsék mar el!
  Hétvégére is esőt mondtak, aztán milyen szépen sütött a nap...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország nagy részén várható felhőszakadás

Tizenegy megyében és a főváros területén is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Tovább olvasom