Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Mellbevágó: a tikkasztó meleg legalább augusztus 18-ig tart!

Kisebb hullámzásokkal legalább két hétig tart a tikkasztó meleg és fokozódik a szárazság. Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, mindenki fedezékbe!

Az Aigner Szilárd és Pártai Lucia meteorológusok által fémjelzett Eumet azt írja, kisebb hullámzásokkal legalább augusztus 18-ig eltart a tikkasztó meleg és fokozódik a szárazság.

A jellemző hőmérséklet országos átlaga: szerda délután 32, csütörtök reggel 22, délután 35 fok körül lesz.

A hőmérséklet 26 fok fölé emelkedésével megnő a szervezet folyadékigénye, amire gépjárművezetés közben érdemes odafigyelni és tudatosan pótolni a nap folyamán. A legmegfelelőbb erre a tiszta víz, melyből a fizikai terheléstől függően 2-3 liter elfogyasztása az ideális ilyen meleg napokon.

Tokovicz Bettina a győri Széchenyi téren. Fotó: H. Baranyai Edina
Tokovicz Bettina a győri Széchenyi téren. Fotó: H. Baranyai Edina

Hőségriadó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az Országos Tisztifőorvos augusztus 5-től augusztus 10-ig terjedő időszakra országosan elrendelte a 2. fokozatú hőségriadót.

A soproni önkormányzat is arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen. Aki teheti ne hagyja el lakását.

Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük. A klimatizált közintézmények a hét végén is rendelkezésre állnak amennyiben szükséges a szervezet megfelelő lehűtése érdekében.
Különös figyelmet fordítsanak elsősorban a szív- és keringési betegségben szenvedők, az idős legyengült szervezetű emberek, csecsemő és kisgyermekek gondozására.

A szabadban dolgozók, illetve a munkáltatók figyelmét felhívjuk a rendszeres munkaközi szünetek és a védőital biztosítására.


Útmosás Győrben

A visszatérő kánikula miatt a Győr-Szol Zrt. csütörtöktől ismét hűti a városi utak burkolatát Győrben. A munkában két jármű vesz részt. Közülük az egyikkel a belvárosban, a másikkal a lakótelepek forgalmasabb útjain javítja a Győr-Szol Zrt. a közlekedésben résztvevők közérzetét. A locsolóautókkal tíz és tizennyolc óra között találkozhatunk. Az útmosás a hőségriadó végéig tart.
A kánikulában a Győr-Szol Zrt. mint a városi zöldterületek kezelője kiemelten nagy figyelmet fordít a növények, így a virágok és a fák öntözésére.


Tűzgyújtási tilalom

A csapadékmentes időjárás és a hőség miatt fokozott tűzveszély jellemzi az egész ország területét. Ilyenkor általában megnő a szabadtéri tüzek száma. A vegetációtüzek túlnyomó többségét emberi gondatlanság okozza. A száraz fű, növényzet könnyen meggyulladhat, elég hozzá egy eldobott, de még égő cigarettacsikk, vagy egy magára hagyott kerti grill.

Győr-Moson-Sopron megyében idén összesen százhatvankilenc szabadtéri tűzesethez vonultak a tűzoltók. Júliusban, amikor szintén hőségriasztás volt érvényben, a tűzoltók hatvan riasztást kaptak szabadtéren keletkezett tüzekhez. A szabadtéri tüzek azon túl, hogy veszélyeztetik a természetes és az épített környezetet is, komoly anyagi kárt okoznak.

Az egész országban 2015. július 3-tól általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter. Ez alapján az erdőkben, a fásításoknál, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken tilos tüzet gyújtani. Tilos emellett tüzet gyújtani erdei tűzrakó helyeken, valamint a közutak és vasutak közelében lévő fásításoknál, és tilos az irányított égetés, valamint a gaz- és a parlagégetés is. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Továbbra is szabad a kertben grillezni, bográcsozni és szalonnát sütni, azonban a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy egyetlen percre se hagyják magára a tüzet, mert az könnyen átterjedhet az elszáradt növényzetre, illetve tartsák be a fent említett tiltásokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjárás: két veszélyjelzés is érvényben van mára!

Tizennégy megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést az OMSZ. Többfelé lehetnek még… Tovább olvasom