Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megyei hóhelyzet - minden út járható

Az osztrák határt átlépve mintha más dimenzió kezdődne - olvasónk fotókat és videót is küldött a jánossomorjai és a fertődi helyzetről.
20:00 - Olvasó-tudósítónktól kaptuk:

Attila üzenete: "Tisztelt Kisalföld Szerkesztőség!  Ma délelőtt 11 órakor készítettem ezt a képet Mosonmagyaróváron a mosoni városrészben, az óvodától pár méterre a legforgalmasabb lámpával ellátott gyalogátkelő előtt. Szeretném, ha segítenének megosztani a képet, hátha eljut az illetékesekhez is! Szinte minden mosoni gyermek és felnőtt ezt a gyalogátkelőt veszi igénybe nap mind nap, mikor óvodába és iskolába indul! Segítségüket előre is köszönöm!"

Takarítatlan gyalogátkelő Mosonmagyaróváron. Olvasó-tudósítónk felvétele.
Takarítatlan gyalogátkelő Mosonmagyaróváron. Olvasó-tudósítónk felvétele.


17:00 - Minden út járható a megyében

A Balf-Fertőrákos, az Egyházasfalu-Újkér és a Magyarkeresztúr-Sopronnémeti szakaszokon is megindulhatott a forgalom a kozut.hu adatai szerint.

15:35 - Már csak három út járhatatlan

Sikerült felszabadítani a Bezenye-Hegyeshalom, a Páli–Edve, a Vadosfa–Magyarkeresztúr és az Iván–Simaság szakaszokat is.

12:20 - Nagylózs és Sopronkövesd között már járható az út

Hét út továbbra is járhatatlan a kozut.hu információi szerint.

11:20 - Olvasó-tudósítónktól kaptuk:

"Ezt a képet a jánossomorjai határátkelőnél készítettem
Ausztriába indulóknak információ:
Határig nagyon rossz az út, Fertődnél is a határig.
35-45 km/h a biztonságos haladás.
A határon átérve szuper.
Biztos ott kevesebb és intelligensebb hó esett.
Talán más a só?"
- írta Zoltán.

A határ Jánossomorjánál.
A határ Jánossomorjánál.
Fertőd felé az osztrák részen
Fertőd felé az osztrák részen
Fertőd felé a magyar részen
Fertőd felé a magyar részen


Előzmények:
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítania szombaton 17 óra 30 perce az összes Dunántúli települést a hó fogságából, így már sehol nincs elzárt település az országban. A járhatatlanná vált utakat számát is sikerült jelentősen csökkentenie a társaságnak.

Így takarították az utat péneken Halászi közelében.
Így takarították az utat pénteken Halászi közelében.

Hótoló Mosonszentmiklóson.
Hótoló Mosonszentmiklóson.
Peresztegen keresztbe fordult egy kamion szombat reggel. Fotó: olvasó-tudósító.
Peresztegen keresztbe fordult egy kamion szombat reggel. Fotó: olvasó-tudósító.
Fotó: Tudósító
Győr: hó. Fotó: Tudósító


10.41 - Helyzetjelentés Fertőszentmiklósról

Fertőszentmiklós belterületén az utak járhatóak, a havat a legtöbb helyen eltakarították, a régi 85-ös kivezető szakasza Sopron irányába hóátfuvásos, járhatatlan. Egy kollégánk Sopronból elindult reggel kocsival, de nem sikerült lejutnia, mivel a 85-ös főút hóátfuvásos.
A mai napon munka helyett szánkózás javasolt! - írta tudósítónk.

10.39 - A soproni csőtörésről itt olvashatnak bővebben >>

10.31 - Személyautókat, kamionokat, buszokat mentenek az egységeink, csütörtökön 44 esetből 39-ben műszaki mentéshez vonultak. Ez az arány pénteken sincs másképp. A hóátfúvások miatt Sopron, Kapuvár térsége különösen kritikus, csak azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges.

A közlekedőknek javasoljuk a fő közlekedési utakat, az autópályák jól járhatóak. Összességében minden híváshoz hamar odaérünk, az autósok pedig figyelnek arra, hogy teli tankkal induljanak el, így addig is fűtik az autót, míg a helyszínre nem érkezünk - tájékoztatta portálunkat Dobos Viktória hadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

10.29 - Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között szinte járhatatlan az út, van olyan rész, ahol 1 sávra szűkül. Hol vannak a hótolók? - írja tudósítónk.

10.26 - Fertődön erős széllel kísérve szakad a hó! Autóforgalom alig, a buszok érkezési idejét pedig még a Volán sem tudja megbecsülni. Az emberek átlag 30 perc várakozás után távoznak a megállókból. A kép nem torz, ennyit lehet látni - írja tudósítónk.
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


10.23 - Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - olvasható a társaság reggeli összegzőjében.

Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el.

Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik. Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott.

A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni. Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.

Autóbusz-közlekedés a rendkívüli helyzet idején >>

A MÁV Zrt. munkatársai az egész Dunántúlon nagy erőkkel dolgoznak, hogy fenntartsák a vasúti közlekedést. Több száz fős létszámú hó eltakarító személyzet tisztítja a váltókat, és a peronokat, Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben.

2 nagyteljesítményű hótolóval felszerelt mozdony várakozik a celldömölki illetve a nagykanizsai állomáson, hogy ha szükséges, a viharos szél miatt a hótorlaszokkal elzárt vonalakra azonnal lehessen indítani, a folyamatos közlekedés fenntartása érdekében.

Az állandósuló havazás, az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a vonatok okozta menetszél miatt azonban minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. Emiatt több vonalon 20-25, de egyes vonatok 40-50 perc közötti, késésével is számoljanak az utazók.

Az osztrák vasúton is komoly gondot okoz a vonatok fogadása és indítása. Közel 100-120 perc késéssel várakoznak a határállomásokon a kifelé induló vonatok. Hasonló 100 perc körüli késéssel érkeznek hazánk területére a nemzetközi vonatok.

10. 20 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

Az OKF péntek délelőtti felhívásában arra figyelmezet: hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben. Az OKF arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról

10.13 - Várisi út, Sopron

Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító

 Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
10.10 - A Lajta utcai posta mellett a taxisok csak akkor takarítják el a járdáról az őket illető havat, ha már megjelent a fényképük az újságban. Most is teszek egy próbát... - írja tudósítónk.
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


10.08 - Kapuvár és Vitnyéd között az út teljesen járhatatlan. A közlekedést tovább nehezíti, hogy a hó alatt, ha azt felfújja a szél, vastag jég réteg van. Kapuvár és Fertőszentmilós között senki ne közlekedjen - jelentette tudósítónk.

10.04 - A GYSEV Zrt. szakemberei továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pálya és a váltók tisztításán. A nyugat-dunántúli régióban hatalmas mennyiségű hó hullott és péntek reggeltől több helyen ismét havazni kezdett.

A viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést is: a folyamatos takarítás ellenére a váltókba visszafújja a havat a szél, ezért lassabb a közlekedés. A nyílt vasúti pályán is gondot okoz a hóátfúvás, több szakaszon volt szükség hókotrómenetre.

A vonatközlekedés folyamatos, de 10-30 perces késések előfordulhatnak. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, mert olyan mértékű volt a szakaszon a hóátfúvás, hogy meg kellett várniuk a hókotrómenet közlekedését. Szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között.


A GYSEV Zrt. továbbra is azt kéri, hogy indulás előtt az utasok érdeklődjenek a www.gysev.hu honlapról, hívják a 06-99-517-212-es telefonszámot, vagy a GYSEV új, hóügyeleti információs vonalát a 06-30-653-38-27-es számon.
A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasok részére, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak.

Mivel a térségben több helyszínen szünetel a buszos közlekedés, a vasúttársaság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes vonatát közlekedtesse!


9.50 - Járhatatlan útszakaszok, hólánc használat, terelés - a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása


Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt az alábbi útszakaszokon kötelező a hólánc használata:

• a 82-es számú főúton Veszprémvarsánynál
Határállomásoknál
• Rajkánál, a 150-es számú főúton,
• Sopronnál a 84-es számú főúton,
• Kópházánál a 861-es számú főúton,
• Vámosszabadinál a 14-es számú főúton,

Járhatatlan alsóbbrendű útszakaszok a megyében:
• Páli és Edve,
• Mosonszolnok és az 1. számú főút,
• Újkér és Egyházafalu,
• Bezenye és Hegyeshalom között.

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarországra történő belépése korlátozott az alábbi határátkelőknél:
• Kópháza,
• Sopron.

Az M1 autópályán a Budapest felé közlekedő 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek (bal pályatest) lehajtása nem engedélyezett:
• Mosonmagyaróvárnál a 86-os számú főútra,
• Győrnél a 85-ös számú főútra.
Megyénkből a 84-es számú főúton, Szombathely felé Újkérnél, egy sávon halad a járműforgalom.

A 86-os számú főúton Répcelak és Beled közötti útszakasz ugyancsak lassan járható, a hóban elakadt járművek miatt.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy azok induljanak útnak, akinek halaszthatatlan teendője van.

A havas, csúszós úton óvatosan, körültekintően közlekedjenek, különös tekintettel az autópálya felhajtóknál.

A megváltozott útviszonyok figyelmesebb vezetést és felkészültebb autót kívánnak!

Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

• Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.
• Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.
• Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván az Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!
9.44 - A soproni csőtörés miatt Ágfalván sincs víz - írja tudósítónk.

9.42 - Acsalagról se ki, se be. Mindkét út járhatatlan, Bősárkány felé hajnalban elakadt a helyközi járat, félúton és hajnal óta mentik.
Ismét szakad a hó és viharos szél van. A képek minősége nem rossz, ennyit látni - írta tudósítónk.
Acsalagon se ki, se be. Fotó: Tudósító
Acsalagon se ki, se be. Fotó: Tudósító


Acsalagon se ki, se be. Fotó: Tudósító
Acsalagon se ki, se be. Fotó: Tudósító
9. 31 - Sopronhorpácson, Lövőn és Egyházasfaluban pénteken elmarad a tanítás. A diálok hazamehettek, de a felügyelet is megoldott.

9.26
- Az Öttevény-Mosonszentmiklós szakasz között lévő felüljáró már teljesen járhatatlan. Az autóbuszok Mosonújhely felé járnak kerülővel. A helyzet egyre csak romlik - írta tudósítónk.

9.25 - A hatalmas mennyiségű hó és a hófúvások miatt a GYSEV vonalain kisebb - nagyobb késések előfordulhatnak, ezért felhívják az utasok figyelmét, hogy indulásuk előtt tájékozódjanak a www.gysev.hu honlapon, vagy a 06 30/653-38-27-es Hóügyeleti információs telefonszámokon a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről.

A 06 30/653-38-27-es Hóügyeleti információs számon pénteken(01.18-án) 6:00 - 22:00, szombaton (01.19-én) 6:00 - 22:00 és vasárnap (01.20-án) 6:00 - 22:00 óra között információ kérhető az aktuális vasúti közlekedési helyzetről.

Általános információ a 06 99/517-212-es számon kérhető.

A vasúttársaság számára a legnagyobb problémát az okozza, hogy a váltókat folyamatosan befújja hóval a szél, ezért a váltófűtések sem elég hatékonyak. A GYSEV pályavasúti szakemberei folyamatosan tisztítják a nagyobb állomások váltóit.

A nagyobb állomások várótermei az éjszakai órákban meghosszabbított nyitva tartással állnak az utasok rendelkezésére. Sopronban, Szombathelyen és Csornán forró teát osztanak az utasoknak a vasúttársaság munkatársai.

9.23 - Enese és Rábacsécsény között a Mérgesi elágazó után hóátfúvás miatt járhatatlan az út! Előbb húztak ki egy terepjáróval a hóból, de ő is nagyon küzdött az áthaladással. Senkinek nem ajánlom ezt a szakaszt - írta olvasó-tudósítónk.

9.15 - Hóhelyzet Mosonmagyaróváron

Ismét intenzíven havazik, a viharos szél miatt szinte "vízszintesen". A városban a főbb utak óvatosan járhatóak, de a mellékutakon/utcákban még lassan is nehéz autóval haladni. A legtöbb helyen csak egy sávban járhatóak, ami az udvariasság hiánya miatt még nehézkesebb - írta olvasó-tudósítónk.


Ön mit látott, tapasztalt az utakon?

Várjuk olvasóink üzeneteit, fotóit, beszámolóit a hóhelyzetről.

tudosito@kisalfold.hu


9.05 - Veszkénynél a 85-ös főúton, a Győr felé vezető szakaszon egy kamion vesztegel, műszaki mentésre szorul. Mindkét sávon halad a forgalom, a kamion kikerülhető.

9.01 - Csorna Győr között az utak "szépen" járhatók.. Két óra után, a 6:50-es kapuvári busz 8:50-kor beért Győrbe - adta hírül tudósítónk.

8.59 - Autóbusz-közlekedés a havazás idején - A Kisalföld Volán Zrt. honlapján itt találják, hogy a rendkívüli helyzet miatt hogyan közlekednek a buszjáratok >>

Győr helyi közlekedés

január 18. péntek 08:45

Az autóbuszok 5-15 perces késésekkel, valamennyi vonalon közlekednek. Néhány járat esetén fordul elő ennél magasabb késés, járhatatlan vonal azonban nincs.


Sopron helyi közlekedés

január 18. péntek 08:45

Az autóbuszok kisebb késésekkel (jellemzően max. 10-15 perc) közlekednek, az alábbi útszakaszok (Virágvölgy, Aranyhegyi, Thököly tér) viszont továbbra sem érhetők el.

A 13-as autóbusz az út lezárása miatt reggel nem tudott közlekedni, az akadály azonban várhatóan délutánra elhárul.


Regionális (helyközi) közlekedés

január 18. péntek 08:45

Győr térsége:
Győrújbaráthegyre, valamint Pannonhalma, várhoz nem járunk fel. Mosonszentmiklós és Öttevény között árokba csúszott autó miatt kerülőúton járunk. A térségben minden út járható, 5-10 perces késésekkel közlekedünk. Csorna felől 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok.

Sopron térsége:
Fertőrákos, Iván, Lövő, Zsira térségében nem közlekedünk, Agyagosszergényt nem érintjük.

Mosonmagyaróvár térsége:
Albertkázmérpusztát, Márialigetet nem érintjük. Egyéb tekintetben a közlekedés üzemel, időszakos útlezárások vannak.

Csorna térsége:
Vág-Szil, Szil-Zsebeháza, Potyond-Magyarkeresztúr között 1-1 buszunk az árokba csúszott. Rábaszentandrásról nem indultunk. Acsalag-Bősárkány között az út járhatatlan. Szanyból Tét felé nem tudunk közlekedni.

Kapuvár térsége:
Cirák, Répceszemere, Iván, Osli településekről nem tudtunk közlekedni. Vadosfa, Vica településeket nem érintjük, Mihályitól közlekedünk. A 85-ös úton torlódások vannak, már 30 perces késések jelentkeznek.


8.58Rábatamási és Szárföld között az út. Fotó: Tudósító
Rábatamási és Szárföld között az út. Fotó: Tudósító

8.52 - Csőtörés Sopronban

A Bánfalvi utca Kertvárosi utca kereszteződésében csőtörés történt pénteken reggel. A Bánfalvi utca úszik a vízben.

8.50 - A Farád belterületén álló kocsisort a rendőrség elengedte, a kamionok kivételével. Az autósok tűzoltó autó felvezetésével haladnak Szárföld felé - számolt be az eseményekről tudósítónk.
Rábatamásinál is hóátfúvás.
Rábatamásinál is hóátfúvás.

8.45 - Fertőd környékén nagyon veszélyesek az utak. Kapuvártól Fertőszentmiklósig több kamion az árokban a 85-ösön. A nyárligeti határátkelő megközelíthetetlen. Mindenhol hóátfúvások és alatta jeges minden. Senki ne induljon el! - figyelmeztetett tudósítónk.

8.42 - Fertődön ismét erős havazás kezdődött. Nyárligetről Fertődre egy óra alatt érkezett be a családom, a Fertőd előtt elakadt kisteherautó miatt. Jelenleg ez megoldódott, de a szél egyre erősebb. Ha lehet, kerüljék a Fertőd-Pamhagen irányt, inkább álljanak meg Fertődön valahol és telefonon tájékozódjanak. Egy sávon járható, de az emberek nem bírnak egymással szemben udvariasságot gyakorolni - írja olvasó-tudósítónk.

8.40 - Jánossomorja előtt (Csorna irányában) 1-2 km-en keresztül csak egy sávban tolják a havat az út közepén, így a hóátfúvás miatt torlódás keletkezik, ha az autók, esetleg kamionok szembe találkoznak egymással. Jánossomorja és a Mosonszolnoki behajtó közötti szakaszon szintén komoly látási és közlekedési problémákat okoz a hóátfúvás. A hótolók után is 3-4 cm friss hó lepi az utat, és a látótávolság 10-15 m-nél nem több. A Jánossomorjai hulladéklerakó és Csorna között az út havas, de jól járható - tájékoztatott tudósítónk.Hóhelyzet: A 86-os főút képekben. Fotó: Tudósító8.22 - A Szombathely- Győr vasúti vonalon 20-30 perces, de akár 70 perces késésekre is számítani lehet.

8.10 - Farád belterületén, a Győrből Sopron felé tartó útszakaszon áll a kocsisor - írja tudósítónk.Farás ás Rábatamási között.
Farád és Rábatamási között.


Másik olvasó-tudósítónk tájékoztatása alapján a Kapuvárról 6:50-kor Győrbe induló busz 8:10-kor van Csornán.

8.05 - A péntek reggeli Sopron-Fertőrákosi busz az árokban kötött ki!Ebben a pillanatban, 08.05-kor még ott van és várja a mentést. Az út egy sávban járható Sopron felé - tájékoztatott tudósítónk.

Információink szerint személyi sérülés nem történt. A megyei mentőszolgálat nem tud arról, hogy komoly sérüléssel járó baleset történt volna péntek reggel a megyében.Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
8.00

Hóhelyzet Győr-Moson-Sopron megyében nagyobb térképen való megjelenítése
Pirossal a kamionforgalom elől lezárt határátkelőket, türkizzel a tanítási szünettel érintett iskolákat, lilával a buszok által nehezen megközelíthető településeket jelöltük. Csér piros háromszöge azt jelenti, a települést nem lehet közúton megközeríteni.7.46 - Szirénázó tűzoltó érkezett autómentéshez Szárföld Rábatamási közé. A 85-ös járhatatlan, senki ne induljon el Kapuvárról Csorna felé. A dunaújvárosi busz Kapuvárig jött, a sofőr - érthetően - nem vállalta a további utat. A 6:50-es kapuvári busz 7:38-kor Rábatamásinál jár. A tűzoltók sorra mentik a személyautókat, tehergépkocsikat - tájékoztatott tudósítónk, aki hozzátette, a nap "poénja" egy főúton sétáló, motorját toló fiatalember.

7.40 - Az ország nyugati részén a havazás és az erős szél miatt több, vonalon váltóállítási problémák, okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben.

A MÁV Zrt. az állomásokon megemelt, több száz fős létszámú hó eltakarító személyzettel folyamatosan tisztítja a váltókat, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben - olvasható az elvira.hu-n.

A folyamatos havazás az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a vonatok okozta menetszél miatt azonban minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. Emiatt több vonalon 20-25 perc, közötti késéssel számoljanak az utazók.

7.32 - Az útinform tájékoztatása alapján a megyében a hóátfúvás miatt lezárták :
– a 8602-es jelű utat Sopronnémeti – Magyarkeresztúr között,
– a 8607-os jelű utat Páli – Vadosfa között,
– a 8427-os jelű utat Páli – Edve között,
– a 8505-ös jelű utat az 1-es főút – Országhatár (Albert Kázmér-puszta) között,
– a 1501-es jelű utat Hegyeshalom – Bezenye között,
– a 8526-os jelű utat Balf – Fertőrákos között,
– a 8612-es jelű utat Cirák – Beled között,
– a 8618-es jelű utat Iván – Simaság között,
– a 8621-es jelű utat Vitnyéd – Csapod között,
– a 8623-as jelű utat Újkér – Szakony között,
– a 8625-ös jelű utat Nemeskér – Egyházasfalu között,
– a 8645-ös jelű utat Kópháza – Harka között,
– a 8627-es jelű utat Lövő – Sopronhorpács között

7.29 - Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan a megyében, de minden településre el lehet jutni - közölte péntek reggel a Magyar Közút megyei ügyelete.

Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.Ilyen az út Csornánál. Fotó: Tudósító
Ilyen az út Csornánál. Fotó: Tudósító


7.23 - Kónynál is szinte láthatatlan az út, akkora a hóátfúvás.
Fotó. Tudósító
Fotó. TudósítóFotó. Tudósító
Fotó. Tudósító


7.16 - Áll a sor Veszkénynél a 85-ösön, megálltak a kamionok, előzni kell őket, lépésben halad a forgalom, megérkezett egy munkagép, vezeti a sort - írja tudósítónk. - Több személyautó is félreállt, hatalmas hóátfúvás, nem látszik az út.

7.14 - Pereszteg és Fertőszentmiklós között is több autó elakadt, nem takarítottak 85-ösön - tájékoztatott tudósítónk.

6.45 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.


Ön mit látott, tapasztalt az utakon?

Várjuk olvasóink üzeneteit, fotóit, beszámolóit a hóhelyzetről.

tudosito@kisalfold.hu
6.20 - Olvasónk üzenete:
Völcsej és Lövő között az út le van zárva, kamion keresztben áll, méteres a hó.

Egyházasfalu és Újkér közöttt is járhatatlan az út, 2-3 méteres hótorlasz, még a hótolo sem tudott átmenni - írta olvasónk.

6.10 - Olvasónk beszámolója szerint a 85-ös főúton Kapuvár és Csorna között hatalmas hóátfúvások nehezítik a közlekedést, lépésben lehet haladni az autóval. Olvasónk azt tanácsolja, ne induljon útnak senki ezen a szakaszon.

Az enesei elkerülő és az Enese Győr között szakasza a 85-ös főútnak jól járható. Az elkerülőn mindkét sáva szabad.

Péntek 6.00 óra

Az útinform péntek reggeli tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében hóátfúvás miatt lezárt utak:

– 8602-es jelű utat Sopronnémeti – Magyarkeresztúr között,
– 8607-os jelű utat Páli – Vadosfa között,
– 8427-os jelű utat Páli – Edve között,
– 8505-ös jelű utat az 1-es főút főút – Országhatár (Albert Kázmér-puszta) között,
– 1501-es jelű utat Hegyeshalom – Bezenye között,
– 8526-os jelű utat Balf – Fertőrákos között,
– 8612-es jelű utat Cirák – Beled között,
– 8618-es jelű utat Iván – Simaság között,
– 8621-es jelű utat Vitnyéd – Csapod között,
– 8623-as jelű utat Újkér – Szakony között,
– 8625-ös jelű utat Nemeskér – Egyházasfalu között,
– 8645-ös jelű utat Kópháza – Harka között

Nyitva a megyei határátkelők

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitány részlegesen feloldotta a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozó, az országba való belépésüket tiltó korlátozást. Kópháza, Sopron, Hegyeshalom, Rajka és Vámosszabadi határátkelőhelyeken így a tehergépjárművek újra behajthatnak az országba.

Kamionstop a 84-es főúton Hegyfalu és Nagycenk között

A 84-es főúton a hegyfalui körforgalom és Nagycenk között (76–109 km) ideiglenesen csak személygépkocsik közlekedhetnek.

A hóátfúvások miatt lezárásra került a 84-es főút a hegyfalui körforgalom és Simaság között.

Péntek 5.55

Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes.

A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.Csütörtöki összefoglaló

Kamionstop a határon
A 7,5 tonnánál nehezebb kamionok nem léphetnek be az országba a hegyeshalmi, vámosszabadi, a soproni, a kópházi és rajkai határátkelőnél.

Kötelező hólánc
Kötelező a hólánc a várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán.

Járhatatlan utak Sopron térségében
Járhatatlan utak vannak Sopron térségében: a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti szakaszon nem lehet közlekedni.

Tanítási szünetek megyeszerte
Mosonmagyaróváron részleges tanítási szünet lesz, Sopronban két középiskolában, valamint a megye több településének általános iskolájában tanítási szünetet rendeltek el péntekre.


22.12

Egy nehéz nap éjszakája, avagy ízelítő Olvasóink legfrissebb téli fotóiból!
Olvasóink téli fotói 2013. - X


Téli fotópályázatunkról itt olvashatnak bővebben, míg az eddig összes Olvasói képet ide kattintva tekinthetik meg!

20.04

"Éjszaka újabb havazás kezdődik, többfelé újabb 5-15 cm-es hóval. A viharos szél méteres hófalakat emelhet. Nyugaton nem ajánlatos útnak indulni" - adta hírül a Köpönyeg.hu.
Forrás: Köpönyeg.hu
Forrás: Köpönyeg.hu

19:55 - Hosszú sorok az osztrák A4-es autópályán

Mintegy 15-20 kilométeres dugó alakult ki a hegyeshalmi határhoz vezető osztrák A4-es autópályán csütörtök délután az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) tájékoztatása szerint.

Az ASFINAG honlapján olvasható legutóbbi, este hét órás jelentés szerint változatlanul lassan araszolt a kocsisor a Gols/Weiden lehajtó és a határ között, míg teherautó-forgalom teljesen leállt.

A társaság ügyeletese az MTI érdeklődésére hozzátette, a webkamerák tanúsága szerint a személygépkocsik sávjában az esti órákban valamivel már jobban haladt a forgalom, mint délután, akkor ugyanis teljesen állt a közlekedés.

Az APA osztrák hírügynökség arról is beszámolt, hogy a Vöröskereszt munkatársai meleg teát és takarókat osztanak a várakozó kamionosoknak.

19.28

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság által elrendelt a rendkívüli időjárási körülmények miatt megelőző forgalomkorlátozó intézkedést a bizottság a határátkelőkre a 7,5 tonna feletti gépjárművek vonatkozásában meghosszabbította 2013. január 18-án 8 óráig.

A megelőző óvintézkedés érintett határátkelői: Rajka, Hegyeshalom, Vámosszabadi, Sopron, Kópháza.

Ezzel egyidőben feltételekkel feloldották Győr-Moson-Sopron megyében a kamionok beléptetésére csütörtök reggel bevezetett korlátozást - közölte az esti órákban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a kikötés az, hogy a három reggel és két délután lezárt átkelőnél feltorlódott, hét és fél tonnánál nagyobb tömegű teherjárművek csak "különösen indokolt esetben" használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

Hozzátette: a döntés a megyei rendőr-főkapitányság, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. helyzetjelentései alapján hozták meg.

"Az útvonalakon bekövetkező balesetek esetén, a feltorlódás elkerülése érdekében a határon történő forgalom korlátozását ismételten életbe kell léptetni" - tette hozzá a szóvivő.

19.20

A helyközi buszközlekedésben ezek a legfrissebb információk: Győr térségében az autóbuszjáratok késésekkel, de valamennyi vonalon közlekednek.

Mosonmagyaróvár térségében az autóbuszjáratok késésekkel, de egyelőre valamennyi vonalon közlekednek. Halászi és Jánossomorja felé várható hóátfúvás, így az este későbbi részében ezeken a területeken várhatók közlekedési problémák.

Csorna térségében Acsalag és Földsziget nem járható, továbbá Szilsárkány, Pásztori és Sopronnémeti felé várhatók nehézségek a továbbiakban.

Kapuvár térségében a közlekedés valamennyi irányban problémás, az autóbuszjáratok az aktuális útviszonyok függvényében közlekednek.

Sopron térségében az autóbuszjáratok késésekkel, de egyelőre valamennyi vonalon közlekednek. Ivánnál várható hóátfúvás, ami problémát okozhat az este hátralévő részében.

A Kisalföld Volán folyamatosan frissülő hírfolyamát ide kattintva olvashatják el!

19.02

Hóhelyzet Győr-Moson-Sopron megyében nagyobb térképen való megjelenítése
Pirossal a kamionforgalom elől lezárt határátkelőket, türkizzel a tanítási szünettel érintett iskolákat, lilával a buszok által nehezen megközelíthető településeket jelöltük. Csér piros háromszöge azt jelenti, a települést nem lehet közúton megközeríteni.


18.50

Részleges tanszünetet rendelt el a helyi védelmi bizottság Mosonmagyaróváron, vagyis a hóhelyzet normalizálódásáig igazoltnak tekintik azon diákok hiányzását, akiknek jelentős nehézséget jelent az iskolába be- vagy onnan a hazajutás.
Videó: Oxygen


Nagy István polgármester az MTI-nek elmondta: a védőnői hálózaton keresztül megkezdték a szülés előtt álló nők megkeresését; mindannyiuknak felajánlják, hogy akár idő előtt is költözzenek be a kórházba, nehogy a járhatatlan utak miatt késéssel jussanak orvosi ellátáshoz.

Jelezte azt is: megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a zordra forduló idő és a hófúvások miatt a közeli M1-es autópályán utazóknak jelentősebb számban kell ideiglenes elhelyezést biztosítani. A városi kollégiumban 120 embert tudnak elhelyezni, de a szám szükség esetén növelhető - tette hozzá.

A városvezető jelezte: a nagy hidegben a helyi nélkülözőket tűzifával, illetve ingyenes meleg ebéddel támogatják.

18.40

Ismét IC-pótjegyet kell váltani a GYSEV-vonalain - áll a vasúttársaság szóvivőjének tájékoztatójában.

Rázó László kora délután jelezte, hogy az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig.

A vasúttársaság honlapján az olvasható: a Győr-Sopron vonalon kimaradt három járaton túl a Szombathely-Szentgotthárd vonalon is kimaradt mindkét irányba egy-egy vonat a hóhelyzet miatt.

18.03

"Továbbra is több mint 20 útszakaszon nehezíti a közlekedést hóátfúvás, emiatt Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű utat Páli és Vásárosfalu között le volt zárva, késő délutánra sikerült felszabadítanunk, de még mindig nehezen járható.

A Kisalföldön kialakult hóhelyzet miatt és a hóeltakarítás elősegítése érdekében egyelőre nem engedik belépni az országba a tehergépjárműveket Kópházánál, ez a korlátozás várhatóan legkésőbb holnap reggelig feloldásra kerül, folyamatosan egyeztetünk a Megyei Védelmi Bizottsággal a feloldás időzítéséről.

A 84-es főút Sopron, a 861-es főút Kópháza, a 150-es számú főút Rajka és a 14-es számú főút Vámosszabadi település térségében rendeltük el a hólánc kötelező használatát a határ felé.

A 86-os főúton Répcelak és Páli, a 119-129 km között megszűnt az elakadt kamionok miatti forgalomkorlátozás" - mondta érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

17.47

Munkatársunk jelenti: a győri központi vasútállomás táblája szerint a Győr-Hegyeshalom vonalon már nem késnek a vonatok, de a Szombathelyről Győrbe érkező szerelvények továbbra is 40 perces csúszásban vannak.

17.36

"Így havazott Bőnyön csütörtökön. A hómennyiség délutánra elérte a 22 cm-ert, jól látszik a képeken is" - írta Tudósítónk.

22 cm-es hó Bőnyön - fotók: Tudósító.


17.31

Olvasóink ide kattintva olvashatják el, hogy a rendkívüli havazás miatt mennyit késnek a Kisalföld Volán járatai, illetve mely megyei településeket, megállókat nem tudják megközelíteni az autóbuszok.

16.19 - A hóhelyzet miatt a 7,5 tonna feletti gépjárművek Magyarországra való belépését megtiltotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság, a tiltást pedig meghosszabbították január 18-án 8.00 óráig.

A megelőző óvintézkedés érintett határátkelői: Rajka, Hegyeshalom, Vámosszabadi, Sopron, Kópháza

16.02 - Sopronban és a város környékén az alábbi helyeken nem lesz tanítás pénteken.

Vidéki általános iskolák: Harka, Zsira, Nagycenk, Nagylózs, Pereszteg, Fertőrákos, Sopronkövesd.

Soproni szakközépiskolák: Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola, Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium.

Az elmaradt tanórákat később bepótolják.

15.20 - Utak járhatósága:

Kapuvár, Csorna alatti területen a hóhelyzet változó, arra tudunk közlekedni, amerre felszabadítják az utat.


- Albertkázmérpuszta nem megközelíthető
- Agyagosszergénybe Sarród, Tőzeggyár, Fertőújlak nem megközelíthető
- Egyházasfaluba nem mennek be a járatok, Sopronhorpács - Szakony között az utolsó információ az volt, hogy nem lehet közlekedni.
- Röjtökmuzsaj - Répcelak között egyenlőre nincs közlekedés
- Pannonhalma vár nem megközelíthető
- Vadosfa nem megközelíthető
- Vica nem megközelíthető
- Répcelak nem megközelíthető

Fennakadások:

- Sopron - Dunaújváros járat Székesfehérvárig közlekedett
- Sopron - Nagykanizsa járat Zsiráig közlekedett.
- Sopron - Balatonfüred járat Pápáig közlekedett
- Sopron - Pécs járat Sárvárig közlekedett


Sopronba nem érkezett be a társ volán autóbusza Nagykanizsa, Balatonfüred, Szombathely felől


Balesetek:
- az útról való lecsúszásokon kívül egyenlőre nem történt balesetünk

Késések: a megyében a közlekedő járatok , ami megy 10-40 perces késéssel mennek


Járatkimaradások:
Győrben 14 járat maradt ki eddig,
Sopron, Csorna, Kapuvár üzemeink működési területén a legtöbb a járatkiaradás egyenlőre nem tudunk pontos adatot szolgáltatni


Egyéb intézkedések:
Sopron: A védelmi bizottság kérése, hogy éjszakára a várótermet január 20-ig tartsuk nyitva a hideg időjárás miatt. A fokozott rendőri és polgári védelmi ellenőrzést biztosítják
Kapuváron minden üzem, iskola bezárt 12.45-kor, mindenkit hazaszállítottunk - tájékoztatott a Kisalföld Volán Zrt.
A havas Fertőd. Fotó: Tudósító


14.45 - Továbbra is minden vonat közlekedik a MÁV hálózatán

˝A MÁV vállalatcsoport munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a kiszámítható vasúti közlekedés érdekében. A Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon valamint Budapest térségében újabb vasutas kollégák álltak külső szolgálatba a vasúti pálya mentén.

Folyamatosan dolgoznak a váltók és a peronok tisztításán, így közel ötszáz hómunkás munkájával – és ha szükséges újabb, más munkakörben dolgozó kollégákat is átvezényel a vasúttársaság – biztosított a folyamatos vasúti közlekedés.

Az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok, a havazás miatt csupán a Nyugat-Dunántúlon – Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén – kell utasainknak késésekre számítani, itt átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

Utasaink az aktuális közlekedésről tájékozódhatnak a www.vonatinfo.mav-start.hu weboldalon, valamint a 06 40 49 49 49-es telefonszámon˝ - olvasható a MÁV Start Zrt. weboldalán.

Jelenleg a Győrből érkező vonatok 4 perc alatti, Budapest-Keleti pályaudvar felől érkező vonatok pedig 14 perc alatti késéssel közlekednek.

15.01 - Beled és Répcelak között több kamion is az árokba került csütörtökön délután a hóátfúvásokkal tarkított 86-os főúton. A megyei katasztrófavédelem daruja sietett a járművek segítségére. A műszaki mentés idejére lezárták az érintett szakaszt, a Szombathely felé közleked autósokat erről már a csornai körforgalomban tájékoztatja a rendőrség.

14.57 - Tudósítónk fotói Győrből.
Hull a hó és hózik, Micimackó fázik Győrben is. Fotók: TudósítóHull a pelyhes Darnózselin is, elérte a 30 centimétert a hó vastagsága.
Hull a pelyhes Darnózselin is. Fotó: Tudósító


Hó a Török István utcában. Fotó: Tudósító
Hó a Török István utcában. Fotó: Tudósító
Soproni hóhelyzet képekben.Soproni havas körkép. Fotó: Tudósító14.41 - Helyzetjelentés egy barkácsáruházból: minden vevő vesz hólapátot, minden második legalább kettőt. Nagyon jól fogy a só is.

14.40 - Az 1-es főút Abda és Győr közötti szakasza jól járható, Abda és Mosonmagyaróvár között helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést - írta tudósítónk.

Sopronban elállt a havazás. A 84-es és 85-ös főútak hókásásak, de jól járhatóak.

14.34 - A leszakadó hótömeg miatt órákig állt délelőtt Sopronban a helyi tömegközlekedés.

Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója elmondta: fél tizenkettőtől indult újra a rendszer, de nem minden vonalon, mivel a hegyes részeken, így a Lövérekben számos szakasz járhatatlan.

Hozzátette: a megyében továbbra is Kapuvár környékén a legrosszabb a helyzet, ott a másfél órás késések sem ritkák. Más megyékbe tartó járataikat menet közben, nagyobb buszpályaudvarokon megállították, hogy az utasok legalább fűtött helyen várhassák be a továbbutazási lehetőséget.

14.01 -
Elhiszem, hogy mindenhol katasztrofális a helyzet a havazás miatt, de Jánostelep már-már kaotikus, elzárt település lett. Reggel óta egyetlen egy hótoló sem járt felénk, nagyon sok család él itt akik most a külvilággal szakították meg a kapcsolatot...elzárt lakópark vagyunk nem tartozunk sehova sem? - tette fel a kérdést Tudósítónk, aki képeket is küldött:
Hólepte Jánostelep. Fotók: Tudósító


13.53 - Elzárt település a megyében: Csér megközelíthetetlen.

A Dunántúl nyugati és északi részén változatlanul esik a hó, Győr-Moson-Sopron megyében intenzíven havazik. Pest megyében Dabas térségében havazik, Bács-Kiskun megye északi felén szállingózik a hó. A havazásban érintett területeken Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém Komárom-Esztergom és Fejér megyében a fő- és mellékutakon változatlanul téliesek az útviszonyok, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást.

Hóátfúvások miatt le van zárva Veszprém megyében a 8406-os jelű út Kemenesszentpéter és a megyehatár között szakasza és Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű út Páli és Vásárosfalu között.
Videó: Oxygen


A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt Vas megyében átcsoportosította a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésére álló hómarókat a legkritikusabb térségekre tudja átvezényelni. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárta a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak. Nehézgépjárművekkel, főleg nyerges vontatókkal továbbra sem érdemes a hegyi utaknak nekivágni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelte. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 340 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is azt javasolja, hogy csak nagyon indokolt esetben induljanak útnak a közlekedők, ha mégis az utazás mellett döntenek, fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

13.50 - A hóhelyzet miatt csütörtökön az alábbi vonatok nem közlekednek a GYSEV vonalán:

- 9923-as, 14:37-kor Sopronból Győr irányába

- 9926-os, 16:03-kor Győrből Sopron irányába

- 9924-es, 14:02-kor Győrből Sopron irányába.

Ezen vonatok kivételével a GYSEV az összes vonatát közlekedteti.

Az Intecity vonatok a GYSEV vonalain visszavonásig, pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe .

A hatalmas mennyiségű hó és a hófúvások miatt a GYSEV vonalain kisebb - nagyobb késések előfordulhatnak, ezért felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy indulásuk előtt tájékozódjanak a www.gysev.hu<http://www.gysev.hu> honlapon, vagy a 99/517-212-es információs telefonszámon a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről.

A nagyobb állomások várótermei az éjszakai órákban folyamatos nyitva tartással állnak az utasok rendelkezésére.

A vasúttársaság munkatársai Sopronban, Szombathelyen és Csornán forró teát osztanak az utasoknak - tájékoztatta portálunkat Rázó László.

13.40 - Újabb két átkelőnél tiltotta meg a hóhelyzet miatt a kamionok Magyarországra való belépését a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság - tájékoztatott a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön.

Dobos Viktória hadnagy közölte: a korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő - eredetileg reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó - korlátozást kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is.

Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, akár jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

13.35 - Kóny belterületén nem találkoztunk hótolóval,csak a faluban
megbízott traktoros tolja a havat, már amennyire bír vele. Amint látható, a kamion se tudta bevenni a kanyart, és megakadt. A helyi traktoros segítette ki a bajból - írta Tudósítónk.
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
13.25 - Az M1-es autópályán Budapest irányába léptékben halad a forgalom, mindkét sávon maximum 50-el közlekednek az autók. Az út jól járható, de néhol jeges.

13.20 - Csorna térségében a következő településekre nem jutnak el a Kisalföld Volán járatai:

Sopronnémeti, Zsebeháza, Edve, Mérges, Pásztori, Rábasebes. Acsalagon az autóbusz-fordulót nem érintik (a kereszteződésben megállnak).

13.15 - Sopronban kisütött a nap

Sopronban helyenként előbújt a nap a felhők mögül. Ám a havazás továbbra is folyamatos, apró pelyhekben esik a téli áldás, amely szép fehérré varázsolta az ilyenkor kopár tájat, az ódon belvárosi házakat. A természet is ürölhet, a vetés jól érzi magát a hóbunda alatt.

13.12 - A 11.50-es nagyszentjánosi busszal utaztam haza. Pontosan indult. Óvatosan, profi módon vezette a sofőr. Az út nem látszik, csak három sáv. A szembejövők közösen használják. A busz óvatosan közlekedik. Több megállónál az út közepén rakta le a leszállókat - írta tudósítónk.

13.10 - A soproni és ausztriai havas helyzet képekben
Soproni és ausztriai havas helyzet. Fotók: Magasi Dávid12.57 - A hóhelyzet miatt csütörtökön a 14. 37-kor Sopronból Győrbe, valamint a 16. 03-kor Győrből Sopronba közlekedő vonat nem indul. Ezek kivételével a GYSEV többi járatát közlekedteti. Az Intecity vonatok a vasúttársaság vonalain visszavonásig, pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

12.55 - Pér előtt nem sokkal egy autóbusz az árokba került, mert Győr irányából egy személyautó megcsúszott. A buszon többnyire hazafelé tartó diákok voltak, egy iskolás gyermek könnyebben sérült és az ijedtségen kívül nem történt más - írta Tudósítónk.

12.48 - Nem nőtt jelentősen az esetszám a mentőknél

Megyénkben az elmúlt 12 óra alatt 59 riasztás érkezett a mentőszolgálathoz. Az esetek száma összességében nem emelkedett egy átlagos naphoz képest.

Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt portálunknak elmondta, a havazással összefüggésbe hozható beavatkozások száma 25 volt. Főként az elesésből, megcsúszásból származtak sérülések. Megyénkben két komoly baleset is történt, amelynél a mentők segítségét is kérték. Az M1-es autópályán tötrént halálos baleset mellett egy gyalogosgázoláshoz is hívást kaptak.

A vezető mentőtiszt kifejtette, a megye minden települését, ha lassabban is, de meg tudják közelíteni. Ebben nagy segítségükre van a közút kezelője.

12.46 - Az M1-esen történt halálos balesetről itt olvashatnak bővebben, galériával együtt >>


12.43 - Mosonmagyaróvári és Halászi hóhelyzet.Fotó: Tudósító
Fotó: TudósítóFotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

12. 32 - Ausztria nyugati részén is hasonló a helyzet, mint Sopron térségében. A kelénpataki (Klingenbac) határátkelőhelyen a kamionokat és a buszokat megállítják a rendőrök. A járművek csak akkor mehetnek tovább, ha felszerelték a hóláncot. Aki ezt elmulasztja több száz eurós büntetsére is számíthat.

12.20 - Délután négy óráig meghosszabbította az eredetileg délig elrendelt kamionbeléptetési tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatott a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Dobos Viktória közlése szerint ebben az időszakban nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek. Az intézkedés a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érinti.

12.17 - Hóadatok 12 órakor: Sopron-Kurucdomb 40 cm, Brennbergbánya 51 cm. A havazás lassan alábbhagy a délutáni órákban, viszont a szél továbbra is hófúvást okoz - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

12.15 - A bejáró diákoknak elmaradtak órák Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári iskolákban arról érdeklődtünk, befolyásolta-e a nagy havazás a tanórák menetét. Némethné Fucsik Edit, a Haller iskola igazgatója arról tájékoztott, hogy fenntartói engedéllyel és a Volánbusz Zrt. illetékeseivel egyeztetve, a negyedik óra után elküldték a felső tagozatos diákokat, illetve szakiskolásokat és a szakközépiskolásokat. Az intézményvezető ugyanis úgy tudja, hogy a közlekedési társaság délutánra nem tudja biztosítani, hogy lesz tömegközlekedés.

- Ma fél 10-kor egyeztettünk a Kisalföld Volánnal, arról tájékoztattak, hogy 15-20 perces késéssel indulnak az autóbuszok. Amennyiben fennakadás várható, mi is haza küldjük a diákjainkat - mondta már Gede Zoltán, a Hunyadi iskola igazgatója.
A mosonmagyaróvári Bolyai iskolából is hazaengedték a bejárókat. Fotó: M.R.
A mosonmagyaróvári Bolyai iskolából is hazaengedték a bejárókat. Fotó: M.R.A mosonmagyaróvári Bolyai iskolában is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bejáró 7-8. osztályos diákokat, illetve a középiskolásokat a negyedik óra után hazaengedték. A mosonmagyaróvári tanulóknak továbbra is megtartják az órákat - emelte ki érdeklődésünkre Gyebnár Gyuláné igazgató-helyettes.

12.14 - Győr helyi közlekedés : Kisebb késések (jellemzően 5-6, max. 30 perc) előfordulhatnak, de valamennyi vonalunkon üzemel az autóbusz-közlekedés - olvasható a Kisalföld Volán Zrt. folyamatosan frissülő cikkében, amiben további információkat találnak a megye autóbusz-közlekedéséről havazás idején >>

12.11 - Információink szerint keresztben áll egy kamion Kimlénél, a régi 1-es főúton, így akadályozva a forgalmat.

12.01 - Online közvetítés egy buszrólGyőrből Sopronba elindult egy busz csütörtökön délben, tömve utasokkal - kövesse olvasónk online beszámolóját az utazásról.

12.01 - A győri buszpályaudvar információján pontos indulási időt nem tudtak mondani. Egy Siófokról Kapuvárra tartó pár reggel 6 óra óta van úton. 12 óra előtt a pályaudvaron egyre több ember várt arra, hogy hazajusson.

12.07 - A Baross hídra könnyedén kapaszkodott fel a Credo. A Győrből kivezető 1-es főút havas, a közlekedés lassú. A Dunacenter parkolójában hatalmas hóhegyek.

12.14 - A fűtött buszból nézve a havas táj csodálatos. A buszon a közlekedés és a hólapátolás a két legfontosabb téma az utasok között. Az is kiderül, hogy a diákokat hazaengedték.

12.21 - A 85-ös főúton lassan, de biztosan halad a busz a célja felé - csak ne kiabáljuk el!

Az ikrényi elágazás után lassult a tempó. Sokan azért aggódnak, hogy Csornáról eljutnak-e a környező településekre.

12.32 - 30 perc alatt értük el az enesei elkerülőt. A hatalmas körforgalmakat is hibátlanul vette a busz. Még jobb hír, hogy Enesére nem megy be a jármű. Az elkerülőn gyorsabb a tempó.

12.41 - Túl az elkerülőn, 40 perce buszozunk.

12.43 - Kónynál is remekül pattog a busz a havas úton. Szemből egy hótoló, nagyobb öröm most, mint mennyből egy angyal. A bágyogszováti bekötőutat kék traktor takarítja.

12.55 - Csornai buszpalyaudvar. Csornán kicserélődik az utazóközönség. Új infó, hogy a csornai Csukás-iskolából is hazaküldték a diákokat és a tanárokat. Az utasok szerint már nem esik annyira. A rossz idő ellenére Csornán semmivel sem jutunk át lassabban, mint normál időben. Igaz, a gyorsjárat nem áll meg a csornai kórháznál és elvileg máshol sem Kapuvárig. Vajon hányan utaznak emiatt többet?

13.08 - Farádon azért mégis megáll, 2-en leszállnak.

13.12 - Rábatamásinál előzünk is, ezt még Alonso is megirigyelte volna

13.14 - Szárföld előtt még egy hókotró

13.20 - Veszkény, Kapuvár - olvasónk célba ért. Azt tanácsolja, miután másfél órát buszozott, hogy aki teheti, ne közlekedjen. Főleg azért ne, mert félelmetes, amikor egy busz 3 kamiont előz Veszkény és Kapuvár között a jeges, havas úton.

11.57 - Sopront is belepte a hó.
A havas Sopron. Fotók: Tudósító
11.51 - Fertődön kb. 30 cm hó esett. A képen a Szent András templom és környéke behavazva. A tömegközlekedésben fennakadások, a hóeltakarítás nem bír a nagy mennyiségű hóval - írja tudósítónk.
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
11. 45 - A Sopron Holding hómunkásokat keres

Jelentkezni csütörtökön délután 3 órakor a soproni mélygarázs -1-es szinten található diszpécser irodájában lehet. Szükséges okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya
Fizetés a munkanap végén.

Érdeklődni a 06-20/265-8807-es telefonszámon lehet.

11.38 - Öt megyei útszakaszon kötelező a hólánc használata - Hóátfúvás miatt le kellett zárni a 8427-es utat

Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarítást végző eszközeink jelentős része a 14-es, 150-es, 84-es valamint a 861-es kópházi határállomáshoz vezető utak tisztítását végzi, jelenleg is.

Ezekben a térségekben, megelőzendő a kamionok elakadását társaságunk a hólánc kötelező használatát írja elő a következő határátkelőhelyeknél és útszakaszokon: a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál - tájékoztatta portálunkat Pécsi Norbert Sándor szóvivő.

Hóátfúvás miatt Győr-Moson-Sopron megyében lezárta társaságunk a 8427-es jelű utat Páli és Vásárosfalu között.

11.37 - Marcalváros 2. is a hó alattMarcalváros 2. is a hó alatt. Fotók: Tudósító11.36 - Pannonhalmán folyamatosan szakad a hó, utak viszonylag járhatók, de síkosak, vastag hó réteggel! Busz közlekedés késik, de járat kimaradás még nincs! - írta tudósítónk.

11. 29 - A kópházi határátkelő felé vezető út a személyautóval nehezen járható. A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy a soproni, Bécsi úti átkelőt válasszák. Ez utóbbi, viszonlag jól megközelíthető.

11. 15 - Információnk szerint Sopronban fokozatosan újra elindult a helyi buszközlekedés. Jelentős késésekkel azonban számolni kell.

11. 07 - Hazaengedik a Sopronban tanuló vidéki iskolásokat


Az összes soproni általános és középiskolában tanuló diákot hazaengedik. Ennek oka, hogy a Kisalföld Volán most még tudja garantálni az autóbuszközlekedést. Azt, hogy pénteken lesz-e tanítás a vidéki diákoknak, a nap folyamán derül ki.

Az már biztos, hogy a soproni zeneiskolában csütötökön és pénteken szünet lesz.

10.46 - Máriakálnokon régóta esik, bő 15-20 cm a friss hó. És még nincs vége, folyamatosan szakad - írja tudósítónk, aki fotót is küldött:Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító10.45 -Harminc centiméteres hó Ágfalván
Harminc centiméteres hó Ágfalván. Fotó: Tudósító10.28 - Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Budapest irányába vezető oldalát Mosonmagyaróvárnál csütörtök reggel - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese.

Kálmán Gabriella elmondta: az első jelzések szerint egy ember meghalt az ütközésben.


Hóhelyzet: összefoglaló

Az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon csütörtök reggel több útszakaszon lelassult a közlekedés, kamionok és buszok akadtak el a hóban, több utat lezártak, de elzárt település nincs. Vonatok is késnek, de minden vasútvonal járható. Estétől mérséklődik a havazás, a szél viszont erősödik, a Dunántúlon ekkor is magas hótorlaszok akadályozhatják a forgalmat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy a havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. A zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság bérelt gépeket is az utakra rendelt. Mint kiemelték: a legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, "így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni".

A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel, megfelelő sebességgel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az útviszonyokról az Útinformnál, a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

A Mávinform tájékoztatása szerint a szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés.

A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat - műszaki ok miatt - nagyobb késéssel közlekedik.

A Kisalföld Volán tájékoztatása szerint több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a nagy hó miatt. Akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén. A havazás miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek a járatok.

Szintén Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát. Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat. A megyei védelmi bizottság reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél. Ebben az időszakban nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek.

Vas megyében, Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben. Több alsóbbrendű utat is le kellett zárni, köztük a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint Boba és Nemeskocs között. Teljesen elzárt település egyelőre nincs a megyében.

Zala megyében több helyszínen is kamionok akadtak el a csütörtökre virradó éjjel leesett hó miatt. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn. Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.

Veszprémben a 8-as úton kamionok és személyautók akadtak el. A Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentéséhez kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek. A hóviszonyok, illetve egyes balesetek műszaki mentéseinél rövidebb, illetve hosszabb időre több helyen is lezárták az utat, elsősorban a kamionok elől. Veszprém megyében a közút arra figyelmeztetett, hogy nehézgépjárművekkel, főleg a nyerges vontatókkal ne induljanak útnak, délutánra erős hóátfúvások várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök reggel hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell számítani.

Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon helyenként több mint 30 centiméteres a hó.

10.21 - A megye összes közútjára kamionstoppot rendeltek el.

A havazás és a hóátfűvás miatt lezárták a Kópháza és Harka közti alsóbbrendú utat.

10.01 - Kamionok akadtak el a 84-es főúton


A 84-es főúton kamionok akadtak el Nagycenk és Sopronkövesd között. A rendőrség félpályás útzár mellett engedi a forgalmat. Arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti kerülje el ezt az útszakaszt.

9.59 - A hatalmas mennyiségű hó és a hófúvások miatt átlagosan 15-30 perces késésekre lehet számítani a GYSEV vonalain. A vasúttársaság számára a legnagyobb problémát az okozza, hogy a váltókat folyamatosan befújja hóval a szél, ezért a váltófűtések sem elég hatékonyak. A GYSEV pályavasúti szakemberei folyamatosan tisztítják a nagyobb állomások váltóit.

A kora reggeli órákban Sopronból Budapestre induló gyorsvonat és Intercity egy mozdony meghibásodása miatt másfél órás késéssel közlekedett - tájékoztatta portálunkat Rázó László sajtószóvivő.

A GYSEV az összes vonatát közlekedteti. A nagyobb állomások várótermei az éjszakai órákban meghosszabbított nyitva tartással állnak az utasok rendelkezésére. Sopronban és Szombathelyen a déli óráktól forró teát osztanak az utasoknak a vasúttársaság munkatársai.


9.56 - Tanács autósonak!

A győri keskeny belvárosi utcákban - mint pl. a Rákóczi Ferenc utca középső szakaszán - a szemétszállítást akadályozzák a szűkebb utcarészeken a parkoló autók. Kényelmi okokból nem a járda mellé állnak és leszűkítik az utat - írja tudósítónk.Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

A munkáját végző kukásautó pedig a járdára kaptatna fel hogy
kikerülje, de a síkos, magas szegély visszanyomja a kereket és rácsúszik a parkoló kocsira. Körültekintőbben kellene parkolni, és jobban vigyázni az autókra!


Elakadt a hóban? Késik a vonata, busza? - Várjuk olvasóink tudósításait, fotóit a hóhelyzetről ide:
tudosito@kisalfold.hu


9.52 - Takarítás

A GYŐR-SZOL Zrt. a szerda éjszaki óráktól teljes kapacitással végzi a kezelésében lévő hidak, felüljárók, tömegközlekedési útvonalak, buszmegállók, parki átvezető utak, belvárosi sétálóutcák és terek burkolatain a hó eltakarítását - tájékoztatta portálunkat Nagy Csaba kommunikációs menedzser.

A reggeli óráktól a lakóutcákban is folyamatban van a hó ekézése. A gyalogos közlekedés elősegítésére Győr belvárosában és a Szigethy Attila úton zajlik a zebrák kibontása.

A hó eltakarításban a GYŐR-SZOL Zrt. koordinálásában 35 gép és 120 munkatárs vesz részt Győrben.


9.40 - Leállt a helyi autóbuszközlekedés Sopronban, más megyei városokban jelentős késések

A nagy havazás miatt Sopronban teljesen leállt a helyi autóbusz közlekedés. A volán társaság jelenleg arról egyeztet, hogy mely útvonalakat tisztítsák meg feltétlen, hogy ismét elindulhassanak a járatok.

Megyénket tekintve a legkritikusabb a helyzet Sopronban és térségében. A Fertő parti buszok közül néhány járat kimaradhat, akadozik a közlekedés.

Több távolsági járat pedig biztosan nem érkezik meg a végállomására. A Dunaújvárosra tartó járat Székesfehérvárnál megállt, a balatonfüredi Pápáig, a keszthelyi Sárvárig, a zalaegerszegi pedig Zsiráig ment. Ezen járatok vissza fognak fordulni Sopronba.

Kritikus még a helyzet Kapuvár térségében is. Csorna térségében egy-két kisebb járat kimaradt, ugyanis az autóbuszok nem érkeztek meg időben a végállomásra.

Győr és Mosonmagyaróvár térségében a helyközi járatok 20-40 perces késéssel, de közlekednek. Mivel délelőtt kevesebb járat indul, dél körül rendeződhet a helyzet.

A helyi közlekedést tekintve Győrben rendre elindulnak a járatok.
Belepte a hó Győrt is. II. rész Fotók: Cseh RóbertBognár László, a Kisalföld Volán Zrt. személyszállítási igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, aki teheti a déli, kora délutáni buszokkal menjen haza, ugyanis ha marad a mostani időjárás, akkor délutánra tovább romolhat a helyzet. S este a sötétben még nehezebb lesz az autóbuszvezetők dolga.


Megyszerte több autóbusz is az árokba csúszott. Reggel csak Sopronban öt ilyen eset történt. Szerencsére senki sem sérült meg. A közlekedést nehezíti, hogy több helyen hóátfúvás van, és kamionok is elakadtak.
9.39 - Belepte a hó Győrt is.

Belepte a hó Győrt is. Fotók: H. Baranyai Edina9. 29 - Feloldották a soproni Híd utcában a lezárást. (Korábban két autóbusz akadt el.)

9.26 - A Sopron Holding Zrt. nagy erőkkel küzd a csütörtöki időjárás ellen, ilyen folyamatos havazásnál, míg a hóesés el nem áll, addig csak a fő- és tömegközlekedési utakat tisztítjuk hét nagyteljesítményű hótolóval.

A Jereván lakótelep és az önkormányzati épületek járdáinak, buszmegállóknak, parkolóhelyeknek a tisztítását a holding 52 munkatársa végzi folyamatosan kézi takarítással, illetve a nap 24 órájában hómunkásokat is alkalmazunk.

Kérjük a lakosságot, hogy elsősorban válasszák a tömegközlekedési eszközöket, amennyiben mégis autóval indulnak útra, kérjük mindenki az időjárásnak megfelelő eszközökkel (téligumi, hólánc, hólapát) felszerelt gépjárművet használjon és igyekezzen a fő- és tömegközlekedési útvonalakat választani - tájékoztatott a Sopron Holding Zrt. munkatársa.

9.23 - A havas Bánfalváról küldött fotókat Tudósítónk:
A havas Bánfalva kora reggel. Fotó: Tudósító
9. 11 - Információnk szerint az árokba csúszott a fertőrákosi helyközi járatos busz.

9.05 - Lezárták a Híd utcát Sopronban

Két autóbusz is elakadt a soproni Híd utcában. A rendőrség az érintett szakaszt a MOL benzinkúttól egészen a temetői körfogalomig lezárta. Aki teheti kerülje el ezt a környéket.

8.55 - Havazás, járhatatlan útszakaszok, kamionSTOP

Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás miatt a 7,5 tonna feletti gépjárművek Magyarországra történő belépése 08.00-12.00 óra között nem engedélyezett:
• az M1 autópályán Hegyeshalomnál,
• az M15-ös autóúton Rajkánál,
• a 14-es számú főúton Vámosszabadinál.

A 82-es számú főúton Veszprémvarsánytól nem közlekedhetnek a kamionok, a rendőrök a benzinkút pihenőjébe terelik a forgalmat.

Sopron térségében Horpács és Egyházafalu, valamint Iván és Újkér között járhatatlanok az alsóbbrendű utak. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a havas, csúszós úton óvatosan, körültekintően közlekedjenek, különös tekintettel az autópálya felhajtóknál.


A megváltozott útviszonyok figyelmesebb vezetést és felkészültebb autót kívánnak!

A meteorológiai szolgálat 2. fokú riasztást rendelt el a várható tovább 20 cm havazásra tekintettel. A kialakult időjárás arra figyelmezteti a közlekedőket – gyalogosokat és járművezetőket egyaránt,- hogy készüljenek fel a téli viszonyokra!

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.


A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező" táblát kihelyezik, az adott úton - a „Hólánc használata kötelező vége" tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

• Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.
• Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.


• Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.


Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván az Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!8.52
- Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtök reggel.

Rázó László elmondta, hogy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.

8.41 - A Sopron-Győr vonalon a vonatok 15-30 perces késéssel közlekednek, a buszoknál is minimum 20 perces fennakadásokra kell számítani. A főútak havasak, de járhatóak.

Sopronban az utakat takarítják - írja olvasónk.

8.31 - A kép önmagáért beszél, - Győr, Reptéri híd, 8:00 - balesetmentes közlekedést mindenkinek! - írja tudósítónk.Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

8.18 - Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Dobos Viktória közölte: ebben az időszakban nem léphetnek be a hét és fél tonnásnál nagyobb járművek.

8.14
- Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok – közölte a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtök reggel.

Mihályka Imre elmondta, hogy Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton.

A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek járataik - tette hozzá az igazgató.
Havas Győr. Fotó: Tudósító
Havas Győr. Fotó: Tudósító8.13
- Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon pedig helyenként több mint 30 centiméteres hó van.

Kékestető mellett - a 300 méter fölött lévő települések közül - a Bükkben, Bánkúton 35, a Veszprém megyei Kab-hegyen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24, a Veszprém megyei Tésen 19, Miskolc közelében, Jávorkúton pedig 15 centiméteres a hó vastagsága.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a legvastagabb, 33 centiméteres hótakarót a Vas megyei Rábagyarmaton mérték. Sopron Kuruc-dombon 30, Szombathelyen, valamint a Zala megyei Sármelléken 29 centiméternyi a hó. A Veszprém megyei Dabronyban 26, Győr-Pérnél 20, Pápán és a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek. Több mint 10 centiméteres hó van a Komárom-Esztergom megyei Csatkán (17 centiméter) és Siófokon (11 centiméter) is.

8.12 - Az Elvis park és Győr között havas, de járható az 1-es főút - írja olvasónk.

Elakadt a hóban? Késik a vonata, busza? - Várjuk olvasóink tudósításait, fotóit a hóhelyzetről ide:
tudosito@kisalfold.hu8.11 - Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb összesítése alapján az alábbi szakaszokon találkozhatnak a közlekedők hóátfúvásos szakaszokkal:


- 85 sz főút 45+000 - 63+000 kmsz Kapuvár Pereszteg között

- 84 sz főút 102+500 - 106+300 kmsz Sopronkövesd Nagycenk között

- 8518 sz út 7+700 - 14+900 kmsz Fertőszéplak Hidegség között

- 8529 sz út 9+500 - 10+000 kmsz Kistölgyfamajor Tőzeggyármajor között

- 8603 sz út 14+700- 18+800 kmsz Mihályi Gyóró között

- 8612 sz út 10+000 - 24+000 kmsz Csapod Röjtökmuzsaj között

- 8613 sz út 0+000 - 0+600 kmsz Kapuvár Hövej között

- 8614 sz út 3+000 - 4+000 kmsz Dénesfa Répceszemere között

- 8623 sz út 3+600 - 12+500 kmsz Iván Szakony között

- 8627 sz út 2+700 - 7+200 kmsz Fertőszentmiklós Lövő között

- 8627sz út 17+500 - 26+000 kmsz Sopronhorpács Répcevis között

- 86108 sz út 2+000 - 3+600 kmsz Sopron Ágfalva között

- 85 sz főút 32+900 - 41+400 kmsz Kapuvár Rábatamási között

- 86sz főút 120+000 - 136+000 kmsz Szil-megye határ között

- 8417 sz út 12+700 - 14+500 kmsz Enese Rábacsécsény között

- 8419 sz út 1+200 - 15+600 kmsz Tét Rábacsanak között

- 8423 sz út 0+800 - 8+900 kmsz Bágyogszovát Pásztori között

- 8425 sz út 5+700 - 6+600 kmsz Vág Szany között

- 8603 sz út 3+500 - 5+900 kmsz Jobaháza Mihályi között

- 8606 sz út 1+300 - 8+500 kmsz Bogyoszló Vadosfa között

- 8611sz út 1+800 - 8+100 kmsz Kapuvár Kisfalud között

A megyében jelenleg a Közút 33 munkagépe végez hóeltakarítást.


8.09. - Hóátfúvások nehezítik a közlekesést a dunántúl nyugati területein - az intenzív havazás nyomán több útszakaszon is lelassult a közlekedés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb 7 órai jelentése alapján gyakorlatilag a teljes Dunántúl területén havazik. Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben.

A Dunántúlon a déli területeket kivéve mindenütt változó intenzitással havazik. A reggelig lehullott friss hó átlagos vastagsága a nyugati megyékben 1-15 centiméter között van.

A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A térség útjai még járhatók, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelt. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 300 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat.

A hó eltakarítását az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először a főutakon, főútvonalakon, forgalmasabb útszakaszokon, majd a mellékutakon végzi el a társaság. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkagépeinek mozgósítását az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésein kívül a 213 darab útmeteorológiai államosának adatai, az útellenőreinek beszámolói és a webkamerahálózatának képei alapján rendeli el. Január 14-e reggeltől január 17-e reggeléig a társaság több száz gépe összesen több mint 9000 munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 10 000 tonna sót, 13 tonna kalcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.


Nagy intenzitású, folyamatos havazás idején a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek. A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

7.52 - Az enesei elkerülő Győr felé havas, egy sáv biztonságosan járható, a belső sávot nem ajánljuk - írta olvasónk.

Olvasóink írták

319 hozzászólás
 • 319. pancser 2013. január 21. 16:11
  „Ez a hó nagyon el lett túlozva, aki akart tudott menni. Speciel az én hozzátartozóim a nagyra tartott Ausztriában kerültek dugóba, órákig ott álltak itt a szomszédban sík területen. Vannak olyanok akik azért is nyáverognak, mert a hótoló némi havat a parkoló autójuk mögé nyomott. Mégis hova tegye a hókotró sofőrje? Ez nyilván egy apró kellemetlenség, három lapát havat ha nem tud valaki odébb tolni az vessen magára. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a VÜF amúgy is túlterhelt munkatársait zaklatják ahelyett, hogy lapátot fognának.”
 • 318. 41 2013. január 21. 13:56
  „Ausztriába a legelső,legkisebb hóesésnél toborozzák az éjszakai hólapátoláshoz az embereket.Jól megfizetik őket,tehát osztrákok,magyarok szép számmal mennek éjjel lapátolni.Itthon még nem hallottam,hogy jó pénzért kellett volna lapátot ragadni.A móvári kórház udvarán sem nagyon lehet közlekedni,pedig elég sok udvari munkást lehet látni napközben.”
 • 317. WeiseÖdenburg 2013. január 21. 10:11
  „Emberek !
  Ausztriát az akkori nyugati világ,mint kirakat államot nem kismértékben támogatta.Az autópályákat NATO pénzből építették. stb. Az osztrák bankrendszer jelentős kölcsönöket nyújtott beiktatva más pénzügyi rendszert a magyar és a román lakosságnak,így a kitermelt kamatok utáni nyereség adó az osztrák államháztartást gazdagította.
  Sorolhatnák még számtalan példát,de aki nem akarja megérteni "az nem fogja" és fel sem fogja! Az osztrák parlamenti képviselők pártra való tekintet nélkül az osztrák állam érdekében beterjesztett törvény egy nap alatt megszavazza.
  Lást a sorkatonák a határvédelmére történő vezénylését./Nálunk ez kb, 5 év lenne/Ott a korrupt EU képviselőt tömlöcre ítélték./ Náluk még erős a kincstári szemlélet.Volt idő mikor magyar országra jártak a zöld határon át csempészve zsírt és más megélhetési szükségletet,de erről csak a régi soproniak idős nemzedéke tud mesélni.
  A legfőbb pikantériája az összehasonlításnak ez a hír :A magyar kormányt idén januárig nem különösebben izgatta a rendszerváltás óta ,,elvándorolt" 52 ezer milliárd forintnyi valuta sorsa. Ennyire becsülte ugyanis felmérésében James Henry, Nagy-Britannia vezető közgazdásza az összeget." Ezek után lehet okoskodni,bölcselkedni,de szerintem felesleges.”
 • 316. gonzo 2013. január 21. 09:38
  „313,Lobbo,mondhatod a magadét,meg sem hallgatnak,el sem olvasnak,csak lökik a maguk igazát.Állandóan Ausztriával példálóznak,de nem akarják felfogni a két ország közti-általad már felvázolt-különbséget.Menthetetlenek:)”
 • 315. pacalpöri 2013. január 21. 09:14
  „Kapuvár-Pomogy 20 perc!!! :-(
  A határ túl oldalán, mintha más földrészen lennél!”
 • 314. tutajos 2013. január 21. 07:45
  „Járt közutkezelö a Beled -Cirák Utvonalon meglehet nézni oda csak akkor mennek mikor a fákat kell kivágni, egy nyomon 20-30 cm hóban, és a jég hátán lehet közlekedni néhol rajta, a beled tábla és a keresztezödés közti rész az meg senki földje.A vasárnapi jó idöben lehetet volna vele mit kezdeni.”
 • 313. Lobbo71 2013. január 21. 06:47
  „Valaki árulja el, miért kellene egy alföldi országban milliókat költeni hókotrókra minden évben, amikor 20 évente 1 napig van nagy hó? A hókotró akkor is pénzbe kerül, ha nem megy, akinek kocsija van, tudja ezt (karbantartás, biztosítás, stb). Ausztria egy alpesi ország, ahol minden évben egész télen szükség van a gépekre. Nálunk egyszerűen pénzkidobás lenne akkora készültséget tartani. Aki ezt nem fogja fel, az hülye, nem tudok mást mondani.”
 • 312. urbaniastapista 2013. január 20. 20:18
  „Talán el lehetne gondolkodni egy-két dolgon:
  Ausztriában két méteres karókkal szegélyezik az utakat (mindet) télire, hogy a hótolók és az autók-kamionok hófúvásban is tudják, merre vezet az út. Akkor nem mennek bele az árokba olyan sokan, és talán nem kell lezárni közép-európa legforgalmasabb kamionos útvonalát (86-os út), mivel a nálunk szokásos, alig méteres műanyag izéket bizony betemette a hó.
  A másik, hogy ha a fél országban eső esik, akkor nem szombat délben, két nappal a "hóhelyzet" kezdete után kellene átvezényelni keletről nagy teljesítményű a hótolókat.
  Az ausztriai alásózást (előre gondolkodást) sem lenne nagy kunszt eltanulni.”
 • 311. orion1 2013. január 20. 18:33
  „A belinkelt videókon nem szárítják az utat, hanem kefélik”
 • 310. lolita 2013. január 20. 18:31
  „Igen Magyarorszag edeskeveset költ a teli hoeltakaritasra,es valoban nincsenek felkeszülve,ezt tapasztalni lehet minden evben .A komunizmus reg elmult ennek ahhoz semmi köze,40 ev nem eleg hogy tanuljon sajat karabol ,sajnalatos!? A masik pedig az, hogyha folyamatosan havazik csodakat a hotolok sem tudnak elerni,mindenkinek ajanlom lapatoljunk,ne csak a hülyeseg jöjjön belölünk.”
 • 309. IkvaHírLACEE 2013. január 20. 18:27
  „Google térkép hibája, igazából az Himod”
 • 308. Tisszi 2013. január 20. 17:24
  „Kicsit jobban meg kellene nézni a térképet !Hédervár mióta van Lövő és Beled között? Esetleg a hófúvás vitte oda?”
 • 307. 01010 2013. január 20. 16:55
  „Ha alaposan megnézed akkor sajnos a NYOMSÁV utánunk is jeges :( maradt ...Időben indultak csak kevesen .
  "301. tudatlanka 2013.01.20. 15:38ezen a videon állítom több hókotró dolgozik mint nálunk az egész megyében. :D"”
 • 306. 01010 2013. január 20. 16:50
  „Tényleg itt nincsenek felkészülve :)
  Bezzeg Kanada!!
  Képzeljétek itt is megszárítják a felületet 1 perc 29 s nél látható
  sőt előtte leseprik!!! 1 perc 20s nél látható

  http://www.youtube.com/watch?v=dGGNCVo9MBE”
 • 305. 01010 2013. január 20. 16:29
  „Bezzeg Magyarország...

  Az Oroszoknál is jobb a helyzte!!!ott az alábbi video szerint még meg is szárítják a felületet !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=jiE6aGuDvTQ”
 • 304. kmmk 2013. január 20. 16:24
  „gonzo!

  Tudod, en tenyekrol beszelek. Meg lehet nezni mi a helyzet a hatar ket oldalan, amit paran videoval bizonyitanak is. Egyesek meg a sajat marhasagukat fujjak, kifogasokat keresnek, hogy miert nincs letakaritva az utak. Csak, hogy ezek kifogasok, felremagyarazasok csupan, amibol mar tele van a padlas.”
 • 303. mlksx078 2013. január 20. 16:19
  „kmmk:
  Először is: ha már egy fórumba, vagy bármilyen internetes portálra írsz, akkor szerintem tanuld meg a magyar nyelvtant. Olyan, hogy fogjad nincs. Olyan van, hogy fogd. Egy kis bírálatot kérlek fogadj el tőlem, ha már te is lépten-nyomon bírálsz.

  Nem tudom te hol élsz, vagy mit csinálsz, de én még a Lőverekben is tudtam közlekedni. Nem tudom, hogy szakadó hóesésben miért várod el, hogy száraz utakon közlekedj.
  A mi utcánk egy utolsó utáni kis utcácska, mégis járt erre hótoló már az első napon.

  http://www.langlovagok.hu/kepek/7407_hotorlasz-koszegfalva-es-lukacshaza-kozott

  Ezt pedig nézd meg kérlek és oszd meg velünk szakmai tapasztalataid, hogy a másfél méteres hótorlaszokat te hogyan takarítanád el. Valamint ajánlanám szíves figyelmedbe, hogy a különböző állami, vagy önkormányzati cégek, így például a Holding, vagy a Magyar Közút is előszeretettel alkalmaz szakmai tanácsadókat. Nyugodtan jelentkezz, hátha megfizetik a tudásodat.

  Nekem az a véleményem, hogy a hótolók és a tűzoltók előtt mindenki meghajolhat, ugyanis éjjel nappal dolgoztak azért, hogy mi tudjunk közlekedni.
  A szocializmus pedig egy olyan dolog, amelyre valóban lehet fogni dolgokat, ugyanis részben emiatt van Magyarország 30 éves elmaradásban Ny-Európához képest. Ezt a lemaradást egyelőre semelyik volt szocialista ország nem tudta ledolgozni.”
 • 302. HarconaMarcos 2013. január 20. 15:58
  „Gonzo, nem olyan bonyolult a kérdés és nem az itt kommentelőket kell megkérdezni, hanem azokat akik a határ túloldalán takarítanak. Még csak abban sem vagyok biztos, hogy az kerül többe az adófizetőknek, igaz lehet hogy nem a városháza osztja saját magának a jutalmat a semmire.”
 • 301. tudatlanka 2013. január 20. 15:38
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lUds1pWKMjs#!

  Ezen a videon állítom több hókotró dolgozik mint nálunk az egész megyében. :D”
 • 300. tudatlanka 2013. január 20. 15:29
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wmctKriiGKk

  Valahogy így kellene, bár tudom csak ostoba ember lapátol havat és veri le a diót.”
319 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra támad a tél: többszöri havazás, mínusz 20 fokos hideg jön!

A nyugati területeken (Kisalföld, Alpokalja, Bakony, Zala, Vas megye) újabb 15-30 cm-es hó hullhat. Szombaton akár mínusz 20 fokos zord hideg is lehet. Tovább olvasom