Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megérkezett a hidegfront - Áradás a megyei folyókon - fotók

A lehullott csapadék hatására áradás kezdődött a megyei folyókon és kisvízfolyásokon.
    
Szerda,

12. 45 Kisebb árhullám a folyókon

Az elmúlt 24 órában sokfelé volt jelentős csapadék. A Duna felső szakaszán és az alpesi térségben többfelé mértek 20-30 mm feletti, a Lajta felső szakaszának vízgyűjtőjén 10-30 mm közötti értékeket. A Rába-Répce ausztriai területén sokfelé volt 25 mm feletti, többfelé 40-50 mm-t meghaladó csapadék.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csapadékmérő állomásain jellemzően 25-30 mm közötti mennyiséget észleltek, viszonylag egyenletes területi eloszlásban. A Fertő tó térségében 5-25 mm hullott, a kisebb értékeket a vízgyűjtő északnyugati részén mérték.

Ma és csütörtökön még a Duna alpesi területén várható 20-35 mm napi területi átlagcsapadék, de ennek egy része hó formájában hullik. Máshol általában 10-15 mm alatt marad a péntek reggelig összességében lehulló csapadék területi átlagértéke. A hétvégétől sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadék.

A Fertő tó térségében péntek estig erős, időnként viharos északnyugati szél várható.

A Dunán a lehullott csapadék hatására csak kisebb vízszint emelkedés alakult ki az osztrák folyószakaszon. Az előrejelzett további csapadék hatására kisebb árhullám kialakulása is várható, amelynek hatására az Országos Vízjelző Szolgálat mai előrejelzése alapján a vízállás Igazgatóságunk területén Nagybajcsnál szombaton átmenetileg megközelítheti az I. fokú készültség szintjét.

A Rába felső szakaszán intenzív áradás kezdődött. Az OVSz előrejelzése alapján a kialakuló árhullám az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén szombaton Ragyogónál megközelítheti az I. fokú készültség szintjét. A győri vízállás péntektől várhatóan 300 cm fölött alakul.

A Répcén, a Marcalon és a Lajtán nem alakult ki jelentős vízszint emelkedés.

Az Igazgatóság dombvidéki kisvízfolyásain is áradások kezdődtek, de jelentős árhullámra sehol nem számítanak a szakemberek.

A Rábca alsó szakaszán a szivattyútelepi külvízszintek a hidrológiai helyzet függvényében a hétvégére több helyen meghaladhatják a szivattyúzási határértékeket.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje a Burgenlandi Tartományi Hivatal honlapja szerint ma reggel 115,81 moAf volt, amely 1 cm-rel haladja meg a sokéves maximum értéket és 9 cm-rel a szabályozási szintet. A Wulka-patak vízhozama 4 m3/s. A Fertő tóból 3 m3/s vízhozammal folyamatos a vízeresztés.

A Tatai Öreg-tó ma reggeli vízállása 93 cm volt. A vízszint az üzemrendnek megfelelően csökken.

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 9. 30 - A megye déli határán esett a legtöbb eső

A szerda reggelig lehullott csapadék mennyisége az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint:

Himod: 35,2 mm
Sopronhorpács: 33,3 mm
Sopron: 18,9 mm
Pér: 20,5 mm
Győrszemere: 23,5 mm

A megye déli határán esett a legtöbb eső.

Sopronban a legerősebb széllökések 79 km/h-t értek el, a hidegfront 01.25-kor érte el megyénket.

Komárom-Esztergomban Kisbéren 35,7 mm-t, Tatabányán 30,6 mm-t mértünk.

Ennél jóval kiadósabb csapadék esett Veszprém megye déli részén, Zalában és Vas déli területein.

A Veszprém megyei Hidegkúton 92,8 mm-t mértek, mely kéthavi esőmennyiségnek felel meg.

A tájékoztatást Kiss Márton, a soproni Kuruc-dombi meteorológiai állomás vezetője készítette.

6. 00 - Visszavonták a piros figyelmeztetéseket

Visszavonták a viharos szél miatt korábban kiadott harmadfokú, piros figyelmeztetéseket, több megyében azonban továbbra is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben a szél, illetve a sok eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben másodfokú figyelmeztetés.


Olvasóink fotói a gyülekező viharfelhőkről (10.21.)

 Ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is. Ugyancsak a szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A  meteorológiai szolgálat azt írta: a hidegfrontot a reggeli órákban a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén átmenetileg 90-100 kilométeres vagy ezt meghaladó széllökések is kísérhetik. Reggel legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehetnek 100 kilométerest meghaladó lökések.

Napközben a középső országrészben, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos, 60-80 kilométeres szélre lehet számítani, míg 80-90 kilométer körüli széllökés inkább már csak „az arra érzékenyebb” hegyvidéki területeken, a Dunántúli-középhegység keletebbi részein fordulhat elő. A szél estére már mérséklődni kezd.

A nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Közölték: nyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett további jelentős csapadék várható. Szerda estig területi átlagban összességében 25-45 milliméternyi csapadékra lehet számítani, azonban a középső országrészben, az Északi-középhegység térségében, valamint a Dunántúl középső és keleti részén helyenként 50-60 milliméternél több eső is hullhat.

A Tiszántúlon, délkeleten kevesebb csapadék valószínű – tették hozzá. Mindemellett kiemelten a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén lehet helyenként zivatarokra, felhőszakadásra is számítani. Emiatt több megyében, illetve a fővárosban a heves zivatar, illetve a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél kissé melegebb is lehet. Késő este többnyire 6-10 fok várható.

Kedd, 18.31 - Gyülekeznek a felhők Mezőörs felett

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Várjuk Olvasóink újabb fotóit, videóit a készülő viharról: tudosito@kisalfold.hu.

Korábban

Több megyére piros figyelmeztetést adott ki az OMSZ, mert a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/h-t - olvasható a met.hu-n.Korábban:

A hétfői szép, napos idővel ellentétben a hét további napjai már gyökeres változást hoznak.

Kedden záporok alakulnak ki és szerdára erős széllel, esővel markáns lehűlés érkezik. A magasabb hegyekben (pl. Kőszegi-hegység) már hózáporok is kialakulhatnak - írja a sopronmet.hu.

A met.hu előrejelzésében az áll, hogy kedden kezdetben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, északon több helyen, délen elvétve valószínű eső, majd csökken a felhőzet, legalább néhány órára kisüt a nap, és egyre kevesebb helyen lehet csapadék. Estétől viszont nyugat felől beborul az ég, és a Dunántúlon mind nagyobb területen elered az eső, sőt egy-egy zivatar is előfordulhat.

A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 21 fok között valószínű.

Szerdára virradó éjszaka északnyugat felől beborul az ég, országszerte várható eső, záporeső, egy-egy zivatar. Délután nyugaton már szakadozik a felhőzet, ott megszűnik a csapadék, keleten még estefelé is eshet. Az északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, a legerősebb szél a Dunántúlon a hajnali órákban várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

Nyitóoldali képünk forrása: sopronmet.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok esőre, viharos szélre figyelmeztet az OMSZ

Csütörtökön a legmagasabb hőmérséklet általában 8-13 Celsius-fok között valószínű. Tovább olvasom