Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Jött, lecsapott, elvonult a vihar: jég is esett Balfon - fotók a villámokról, videó

A zivatar gyorsan átvonult, Balfról rövid ideig borsónyi jégről érkezett jelentés. Keddtől már hidegebb idő jön.- A Gyóróból fotózott felhőzet (úgynevezett mammatus felhő), ami zivatarok elülső és hátsó üllőjének alsó felén alakul ki, egyáltalán nem ritka, de ilyen szép struktúrát bevallom, még én sem láttam élőben - írta tudósítónk, aki fotót is küldött róla.  A galéria második képen pedig vasárnapi zivatar felhőzete látható egy felhő-föld villámmal.

Olvasóink fotói

Vasárnap, 22.50
- Olvasónk fotói

Villámok és vihar - május 19.


21.00 - Elvonulnak a zivatarok, fokozatosan megszűnik a csapadék megyénkben

Északkelet felé vonulnak a zivatarok, a következő órákban - várhatóan legkésőbb éjfélig -  mindenütt megszűnik a csapadék megyénkben. Az esti, éjszakai órákban fokazatosan csökken a felhőzet. A hőmérséklet éjjel 12 fok köré süllyed, a szél időnként megélénkül.

Hétfő napközben változóan felhős időre számíthatunk, több órára kisüt a nap, majd a délutáni órákban ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan gyenge zivatarok is kialakulnak. A hőmérséklet holnap 20-21 fok körül alakul.

Keddtől aztán további lehűlés veszi kezdetét, a hőmérsékletek a hét a második felében már a 20 fokot sem érik el, és a hajnalok is hűvösek lesznek. Záporokra, zivatarokra szinte minden nap számíthatunk, a hétvégén a szél is megerősödik. Felmelegedés majd a következő hétfőtől veszi kezdetét, a hónap utolsó napjaiban számíthatunk ismét az ilyenkor megszokott, 22-24 fokos nappali hőmérsékletekre - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, állomásvezető (Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomás).

20.50 - Felhők Gyóró felett - olvasónk fotói

65 éves vagyok, de ilyen felhőket, mint amit pár perce fotóztam Gyóró felett, még nem láttam - írta olvasónk.

Felhők Gyóró felett - 05.19.


20.30 - Átvonulóban a zivatarok megyénk felett

Este 8 órakor Győrben még 22,8 fokot mérünk, de a megye nyugati részén átvonult zivatarok nyomán már jelentősen visszaesett a hőmérséklet: Fertőrákoson 16,2, Sopronban 17,4 fok van.

Az elmúlt órában a zivatarok már átvonultak Sopron környékén, rövid időre erős, viharos széllökések is előfordultak. A legerősebb (74 km/órás) széllökést Fertőrákoson regisztráltuk.

A zivatar gyorsan átvonult, Balfról rövid ideig borsónyi jégről érkezett jelentés, de károkat az észlelőállomáson nem okozott.

A zivatarok jelenleg a megye középső területeit érintik, így narancs riasztás van érvényben a megye teljes területére. A zivatarok a következő órában tovább vonulnak északkelet felé, nyugat, délnyugat felől pedig fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, állomásvezető (Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomás).

Radarkép 20.15 órakor (Forrás: OMSZ)
Radarkép 20.15 órakor (Forrás: OMSZ)


19.35 - Beléptek a zivatarok megyénkbe

A zivatarok elérték megyénk délnyugati részét, Sopronhorpácsról már zivatart jelentenek és Sopronban is dörög az ég.

Közben naracs riasztás lépett érvénybe a soproni és kapuvári mellett a csornai kistérségre is, és citromsárga - azaz első fokú - risztást adtak ki a mosonmagyaróvári és győri kistérségre is.

A Fertő-tónál másodfokú viharjelzés lépett érvénybe. A követekező órákban a megye teljes területén kialakulhatnak heves zivatarok, szélrohamokkal és kisebb körzetekben jégesővel.

A hőmérséklet Sopronban jelenleg 23,3 , Győrben 25,1 fok.

Radarkép 19 órakor:a zivatarok délnyugat felől elérték megyénket (Forrás:OMSZ)
Radarkép 19 órakor:a zivatarok délnyugat felől elérték megyénket (Forrás:OMSZ)19.30 - Kapuváron már dörög - írta olvasónk
A legfrissebb riasztás >>

Délnyugat felől zivatarok érkeznek

A vasárnap délutántól átmenetileg vége szakad a nyárias időnek, ugyanis hidegfront éri el térségünket. Délnyugat felől zivatarok érték el hazánkat az elmúlt órában, melyek fokozatosan északkelet, így megyénk felé vonulnak.

A zivatarokat erős szél és felhőszakadás, kisebb közetekben jég is kísérheti.
Jelenleg naracs fokozatú riasztás van érvényben a soproni, a kapuvári, illetve citromsárga a csornai, téti és pannonhalmi kistérségre.

A követekező órákban először ezeket a területeket érik el a zivatarok. Jelenleg Sopronban 23.9, Győrben 26.2 fokot mérünk. Soprontól délnyugatra már gyenge zivatartevékenység is megfigyelhető - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, állomásvezető (Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomás).

Folyamatosan frissülő kistérségi riasztás itt >>

Megfigyelések beküldése a Meteorológiai Szolgálat számára >> 

 

Csatolt kép: Délnyugat felől zivatarok közelítenek megyénkhez (Forrás: OMSZ)
Délnyugat felől zivatarok közelítenek megyénkhez (Forrás: OMSZ)
Küldjön fotó beszámolót!

tudosito@kisalfold.hu
Több térségre másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A nap hátralevő részében szinte az egész országban heves zivatarra és felhőszakadásra kell készülni.

Észlelések percről-percre itt >>
A meteorológiai szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatarok miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint Budapest területén a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, melyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé. A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, éjszaka pedig az északkeleti térségbe, ahol várhatóan legyengül. Mint kiemelték: ismét kialakulhat heves zivatar is, melyet helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet.E szerint rövid idő alatt 25-35 milliméternyi csapadékra, akár 2 centiméteres jégdarabokra és 90 kilométer/óra körüli, vagy a feletti széllökésekre is számítani lehet. Heves zivatar elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhat elő - tették hozzá. Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör. Hétfőn késő délután, este az északnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, azonban ekkor heves zivatar már nem valószínű - írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: Az időjárási helyzet Európában

Európa hőmérsékleti mezeje szokatlan eloszlást mutat, amelynek okozója egy nyugat-európai nagyméretű, többközéppontú ciklonrendszer. A ciklon hátoldalán Franciaország és a Pireneusi-félsziget fölé hideg levegő áramlik, emellett sok a felhő, és több helyen esik az eső is. Ugyanakkor a légköri képződmény keleti és északi oldalán meleg, labilis légállapotú levegő áramlik a Baltikumon keresztül Skandinávia irányába. A balti államokban a hőmérséklet csúcsértéke néhol a 30 fokot is eléri, viszont a fülledt levegőben heves záporok, zivatarok is kialakulnak. Hasonlóan magasra emelkedik a hőmérő higanyszála Fehéroroszországban és az Orosz Föderáció nyugati részein, sőt a szubtrópusi légtömeg eredményeként még Lappföldön is több fokkal melegebb van, mint Spanyolországban, ahol helyenként a 15 fokot sem éri el a délutáni órák hőmérséklete. A nyugat-európai hideg levegő azonban lassan kelet felé terjeszkedik, így hétfőn a Kárpát-medencében is mérséklődik a meleg.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Késő délutántól délnyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, estig helyenként nyugaton, délnyugaton, estétől többfelé valószínű zápor, zivatar, egy-egy intenzív zivatar kialakulására is számíthatunk. Hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is kialakulhat. Vasárnap a délkeleti, hétfőn a délnyugati szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 20 és 25 fok között várható.

Vasárnap - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére hétfő éjfélig

A met.hu tájékoztatás: vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, melyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé. A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, éjszaka pedig az északkeleti térségbe, ahol várhatóan legyengül.Ismét kialakulhat heves zivatar is, melyet helyenként felhőszakadás (25-35 mm csapadék rövid idő alatt), jégeső (méret elérheti a 2 cm-t) és szélvihar (lökések 90 km/h körül vagy afelett) kísérhet. Heves zivatar elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhat elő.

Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör.

Hétfőn késő délután, este az északnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, azonban ekkor heves zivatar már nem valószínű.Szombat - Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki vasárnapra


Vasárnap néhol 30 fokig melegszik a levegő, de ismét az ország nagy részén várható zivatar és felhőszakadás. Öt megyére a heves zivatarok miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez szombat este eljuttatott veszélyjelzésében közölte: vasárnapra Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére a várható heves zivatarok miatt narancssárga, vagyis másodfokú, a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyére, valamint Budapestre mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, amelyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé.

A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, majd az éjszaka során az északkeleti térségbe. Kiemelték: ismét kialakulhat heves zivatar is, amelyet helyenként felhőszakadás (25-35 milliméternyi csapadék), jégeső és 90 kilométeróra körüli széllökések kísérhetnek. Ilyen zivatarokra a legnagyobb esély mostani számítások szerint a Dél-Dunántúlon van - tették hozzá. Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör - írta a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 Celsius fok között várható.
 
Korábban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti
: az időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság és Skandinávia nagy részének időjárását alapvetően anticiklonális hatások alakítják. Emiatt az említett tájakon általában napos az idő, azonban a magasnyomás peremén több a felhő, és a Baltikum térségében kisebb csapadék is előfordul. A délutáni órákra jobbára 19 és 26 fok közé melegszik fel a levegő, sőt helyenként 27, 33 fokot is mérnek. Ugyanakkor szárazföldünk nyugati és középső területe fölött többközéppontú ciklon helyezkedik el. A hozzá tartozó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és elsősorban az Ibériai-félszigeten sokfelé esik az eső. Ott a csúcshőmérséklet jellemzően mindössze 10 és 18 fok között változik. A Kárpát-medence időjárását eleinte köztes magasnyomás határozza meg, majd vasárnap a fentebb említett ciklon előoldalán átmenetileg melegebb és délutántól egyre labilisabb levegő áramlik fölénk.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Az éjszakai órákban nagyrészt derült, csapadékmentes időre számíthatunk. Vasárnap kezdetben napos idő ígérkezik, ezt követően délután délnyugat felől növekszik a felhőzet. Főként az esti óráktól egyre több helyen várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat.

A délnyugati szél fokozatosan mindenütt mérséklődik, majd vasárnap napközben a déli, délkeleti szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26, 30 fok között várható.

Olvasóink írták

 • 11. Mankapunka 2013. május 20. 18:13
  „Én csak az adott baromságokhoz szólok hozzá, mert még páran mindig nem vettétek észre, hogy nagyon béna irányt gondoltok jónak.”
 • 10. ktl 2013. május 20. 10:04
  „7. Mankapunka 2013.05.20. 01:18

  "Régen is volt ilyen, csak akkor még nagy szám volt a vezetékes telefon, nem hogy a WC-re járást is megosszák itt páran a neten. Tényleg sok az unatkozó semmittevő ember."

  Bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű.”
 • 9. oxana 2013. május 20. 09:49
  „Tényleg, ilyesmi korábban nem volt nagy szám. Esett, dörgött, villámlott és kész. Utána kisütött a nap és mezítláb mászkáltunk a tócsákban. A mai gyerekek ezt nem igen ismerik.”
 • 8. balukapita 2013. május 20. 09:41
  „Innen se hiányozhatott a hozzászólásod..”
 • 7. Mankapunka 2013. május 20. 01:18
  „Régen is volt ilyen, csak akkor még nagy szám volt a vezetékes telefon, nem hogy a WC-re járást is megosszák itt páran a neten.

  Tényleg sok az unatkozó semmittevő ember.”
 • 6. Túrabakancs 2013. május 19. 22:08
  „Gratulálok a Gyóró feletti ritka felhő variáció fotóiért, fantasztikus látvány lehetett élőben!”
 • 5. miracle 2013. május 19. 20:40
  „ekkenekepen
  Már nyár van ?”
 • 4. ekkenekepen 2013. május 19. 20:06
  „ajnye, nyáron vannak viharok és esni is szokott, ez aztán hírértékű dolog, gratula!
  Inkább tegyetek úgy ahogy jófajta vicclaphoz illik és gyűjtsetek egy szakajtónyi mórickásat egy rovatba, kösz”
 • 3. Madarász 2013. május 19. 18:16
  „El kéne dönteni, hogy mm, vagy cm...”
 • 2. noboldo 2013. május 19. 14:06
  „Ja, 25-30 cm. Mint Cherrapunji-ban. .-))”
 • 1. ATX 2013. május 18. 16:49
  „"Kapunk még villámot és esőt a hétvégén?" Nem. Csak szelet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás: figyelmeztetést adtak ki vasárnapra!

A nap hátralevő részében szinte az egész országban heves zivatarra és felhőszakadásra kell készülni. Tovább olvasom