Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Jégkorszak - Jöhet még ónos eső - hogyan vezessünk a téli utakon?

A gyorsforgalmi- és a főúthálózat a Dunántúlon általában nedves. Az alsóbbrendű utakon helyenként még letaposott havas, jégbordás szakaszokra kell számítani pénteken.
19.08 - Az ország középső és nyugati területein több megye járásaira másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell készülni.

Az MTI-hez eljuttatott, péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten több mint egy milliméternyi ónos eső hullhat.

Emellett gyenge ónos esőre lehet számítani Baranya, Fejér és Tolna megyében, ezért ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: észak felől egyre több helyen várható csapadék (eső, ónos, fagyott, havas eső, illetve hó).

Szombat reggelig az északkeleti megyékben öt centiméter friss hó hullhat, a Szatmári-síkság térségében a tíz centiméter körüli mennyiség sem kizárt.


12.30 - Olvasónk jelezte, hogy Bogyoszlón és környező településeken az ónos eső elállt. A főutak járhatók. A mellékutcák viszon eléggé csúszósak, különösen a Béke, Rákóczi utca. Napsütötte délután előtt  állunk.

8.20  - Út- és látási viszonyok a közutakon - Forrás: utinform.hu

Országszerte borult, felhős idő van. Csapadékot nem jelentettek.

A gyorsforgalmi- és a főúthálózat a Dunántúlon, illetve a középső országrészben általában nedves, keleten többnyire száraz.

Az alsóbbrendű utakon helyenként még továbbra is letaposott havas, jégbordás szakaszokra kell számítani a Dunántúlon Vas, Zala, Veszprém, Somogy, valamint Baranya megyében, illetve délen Csongrád megye határ menti területein.

A látási viszonyok országszerte kielégítőek. A Bakony és a Gödöllői-dombság térségében az átlagos látótávolság 100-300 méter között alakul.

Általában gyenge vagy mérsékelt a légmozgás. A délnyugati szél időnként megélénkül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli előrejelzése alapján erősen felhős vagy borult lesz az ég,és késő délutántól északnyugat felől egyre több helyen számíthatnak az autósok csapadékra: északkeleten hó, északnyugaton eső, az átmeneti zónában ónos eső, fagyott eső is valószínű. Kérjük, ezeken a területeken fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az éjszaka képződött zúzmarás köd napközben feloszlik. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, majd északnyugaton este a szél északnyugatira fordul és megerősödik.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.01.02. péntek éjfélig

Leginkább a hegyvidéki területeken, illetve a Duna-Tisza-közén helyenként sűrű, zúzmarás köd előfordul.

Kora délutánig néhol gyenge ónos szitálás előfordulhat, de a legtöbb helyen nem várható csapadék. Délután északkeleten már megnő a kisebb hószállingózás formájú csapadék esélye.

Késő délután, este egy észak felől érkező fronthoz társulva a középső és dunántúli tájakon eső a valószínű, keletebbre fagyott eső, átmenetileg ónos eső hullhat, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a környező térségekben pár cm hó várható - írja a met.hu.

Hogyan vezessünk a téli utakon?

A havas, de még inkább a jeges út igencsak próbára teszi az autósok türelmét, tudását.  Nem mindig a gépkocsi márkája, minősége határozza meg, hogy célba érünk-e. Főként a téli utakon. Ez leginkább a vezetők tapasztalatától függ, valamint attól, betartjuk-e a közlekedési szabályokat.

A legfontosabb szabály: közlekedjünk okosan, megfontoltan! Legyünk türelmesek és figyelmesek! Tiszteltjük autóstársainkat, legyünk előzékenyek, fokozottan tartsuk be az elsőbbségadás szabályait! Télen pedig még inkább csökkentsük a sebességet!

Hogyan készítsük fel autónkat a téli utakra?

Nagyon fontos lenne, hogy mindenki rendelkezzen téli gumikkal. Nem eggyel, nem kettővel, hanem öttel (a pótkerék is). Sajnos nálunk még igen kevesen teszik meg ezt a biztonsági beruházást. És a hólánc is hiányzik. (Ezt is két kerékre kell felszerelni.) Pedig a havas, téli utakon, főleg ha lejtős utakon is utazunk, ez elengedhetetlen. De nagy segítséget nyújthat a hólánc a mellékutcákból való kijutáshoz is.

Forrás: police.hu
Forrás: police.huFékezés…

A tapasztalat azt mutatja, hogy havas, jeges úton a fékezéssel még nagyobb galibát okozhatunk. Tehát fékezni csúszós úton veszélyes. Főleg a hátsó meghajtású autókkal. A kapaszkodók előtt azt a sebességet kell megválasztani, amivel autónk fel tud jutni a dombra. A lejtőn sebességet váltani nem szabad, mert irányíthatatlanná válhat az autó. De a sík terepen is ügyelni kell a sebességváltásra, az előzésre, a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhet a gépkocsi.

Küldjön fotót és helyzetjelentést településéről vagy ha úton van, az útviszonyokról!

Ide írjon: tudosito@kisalfold.hu
 Mit tegyünk, ha megcsúszott az autó?
Semmiképp ne essünk pánikba, ilyenkor kell leginkább észnél lenni. Első teendő: vegyük le lábunkat a gázpedálról. A kormányt fordítsuk a csúszás irányába, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Ne fékezzünk, mert akkor tovább pörgünk. És még egyszer hangsúlyozzuk: lassan, nyugodtan vezessünk.

Téli vezetéstechnika
A megfelelő öltözet és helyes testtartás a kényelmes, nyugodt vezetés előfeltételei. Az utazás időtartamának növekedésével ajánlatos egyre gyakrabban pihenni. Az útviszonyok a szintkülönbség növekedésével gyorsan változnak, vegyük figyelembe ezt a tényezőt is.

Az útviszonyoknak megfelelő sebesség és a nagy követési távolság a legfontosabb. A vezetésmód az abroncsok néhány négyzetcentiméteres felfekvési felületétől függ. Havas vagy jeges úton csak megfelelő vezetési technikával tudjuk a meghajtóerőt az útra vinni.

A síkos utakon való fékezés mindig teljes összpontosítást követel a vezetőtől. Ha a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ilyenkor csak az segít, ha a lábunkat levesszük a fékről, egyenesbe hozzuk az autót és csak akkor fékezünk, mikor az autó újra a kívánt irányba állt.

Éjszaka, sűrű hóesésben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ilyenkor csak a sebesség csökkentése segít. Fontos a világítás! A fényszórókat, valamint a többi lámpát gyakran tisztítsuk. Különösen teli csomagtartóval állítsuk be úgy a fényszórókat, hogy ne vakítsák a szembejövőket.

Ha behavazott sávokat keresztezünk vagy váltunk, tartsuk biztosan a kormányt és enyhén lépjünk a gázra.

Blokkolásgátló rendszer
Gyakorlott vezetők tudják, hogy különösen behavazott, jeges úttesten a kemény fékezés, s ezáltal a kerekek leblokkolása milyen következményekkel járhat. A gumi szélének oldaltartása csökken, az autót nem lehet kormányozni, adott esetben ki is farolhat. A fékút általában hosszabb lesz, mint az optimális fékezésnél. A blokkolásgátló rendszer feladata, hogy az erős fékezéskor a fékfolyadék nyomását automatikusan úgy ossza el, hogy a kerekek ne blokkolhassanak le. Az autó kormányozható marad, az abroncs és az úttest közötti erőátviteli képességet pedig optimálisan fékezésre fordítjuk.

Síkos úton a blokkolásgátló rendszer gyakrabban bekapcsol, mivel már viszonylag kisebb fékezésnél is elérjük az abroncsok tapadási határát. Az ABS-rendszer működését, a fékszabályozást a fékpedál pulzáló mozgásaként érzékelhetjük. Ezen felül kattogó hang (a fékszabályozásé) jelzi, hogy legalább egy kerék elérte az abroncs és az úttest közötti tapadási határt. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a csillogó felületű út csak nedves vagy jeges is, elég lágyan megnyomnunk a fékpedált, hogy megkapjuk a választ. Ha arra kényszerülünk, hogy a járművet erőteljesen lefékezzük, síkos úton ne hagyjuk abba a fékerő növelését, amikor a szabályzási folyamat megindul. A jármű lehető legnagyobb lefékezését csak akkor érjük el, mikor már minden kerék fékereje szabályozott - olvasható a police.hu-n, a cikk a autoszerviz.szerviztrade.hu oldalra hivatkozik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére enyhül a dermesztő hideg

Ismét várható havazás, hózápor, s a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Tovább olvasom