Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Ítéletidő - Ónos eső - A távközlési szolgáltatásban is vannak fennakadások

Győr-Moson-Sopron megyében kedden havas eső, a magasabb területeken hószállingózás lehet. Országszerte több utat lezártak, Mogyoródon nincs áram.

17.30

Elsősorban az áramkimaradások okoztak a távközlési szolgáltatásokban is problémát hétfőn és kedden, volt ahol leállt a tévéadás, vagy átmenetileg szünetelt a mobilszolgáltatás. A Gerecse és Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás - közölte Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője kedden délután az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a Gerecse térségében az ónos eső miatt a fák tömegével dőltek ki, az áramszolgáltatás leállt. Az Antenna Hungária szóban forgó telephelye jelenleg megközelíthetetlen, így a társaságnál egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor állhatnak vissza a szolgáltatások ebben a körzetben. Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. A szolgáltatás leállása ebben a körzetben a szolgáltató szerint valamivel kevesebb tévénézőt és ügyfelet érint. A UPC szolgáltatása Pest megye néhány településén állt le a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt. Az érintett települések között van például Gödöllő, Monor, Üllő, Kistarcsa, Kerepes és Mogyoród.

Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég és az érintett áramszolgáltató szakemberei közösen dolgoznak a hibák elhárításán. A Telekomnál az áramellátás szünetelése okozott átmenetileg problémákat a társaság mobil bázisállomásainak működésében hétfőn és kedden, elsősorban Pest megye északnyugati és északi részén, a budai hegyvidék, a Pilis és a Börzsöny környékén - közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága az MTI érdeklődésére. A legtöbb helyen, ahol még nem állt helyre az áramellátás, már sikerült újraindítani az állomások működését ideiglenes (aggregátoros) áramellátással. Kedden délután már csak három helyszínen van folyamatban az áramellátás pótlásának megszervezése ezzel az ideiglenes megoldással - közölték.

Hozzátették, hogy az útviszonyok miatt egyes helyszínek nehezen megközelíthetők a hibaelhárító szakemberek részére is, ilyen esetekben a Telekom a katasztrófavédelem segítségét vette igénybe. A Telenor mobilhálózatában számottevő szolgáltatás-kiesés nem volt kedd délutánig. A rendkívüli időjárás néhány helyen okozott áramszünetet a bázisállomásokon, de az érintett adótorony forgalmát a legközelebbi állomások is át tudják venni, ezért az ügyfelek többsége ilyenkor is a megszokott minőségben használhatja a Telenor mobilszolgáltatásait - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Hozzátették, hogy a szolgáltató hálózatfelügyelete nagyon gyorsan érzékeli ezeket az áramkimaradásokat, így szinte azonnal intézkedni tudnak a hiba elhárításáról. A végleges helyreállításig sem maradnak adótornyok áram nélkül, az energiaellátást ideiglenesen aggregátorok segítségével oldják meg. A Vodafone szolgáltatása már csak a Gerecse térségében egy kisebb területen akadozhat - tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t.

A szóban forgó területre még nem tudtak eljutni a Vodafone szakemberei, mivel azt nem engedte megközelíteni a katasztrófavédelem. Hozzátettek: az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég. Ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését. A mostani nehéz időjárási körülmények miatt is - ahol nem volt áram - ez történt.

13.11

Megnyitották a  forgalom előtt az M0-st Gödöllővel összekötő M31-es autóutat,  amelyet egy napon belül kétszer is le kellett zárni - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután az MTI-t.

13.08 - Ez a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében

Borult égből a nap hátralévő részében bármikor kialakulhat kisebb eső, havas eső, a magasabban fekvő helyeken hószállingózás.  A lehulló csapadék mennyisége nem lesz jelentős. A levegő továbbra is párás lesz, este köd is várható. A szél mérsékelt marad. A hőmérséklet  nappal is csupán 1, 3 fokig emelkedik, estére 1 fok köré süllyed, holnap hajnalra -1, +2 fok várható - írja a sopronmet.hu.

Az előrejelzésben az áll, szerdán is folytatódik a borult idő, párás, ködös lesz a levegő. Gyenge eső ismét kialakulhat. Csütörtökön a köd akár egész nap kitarthat, kisebb szitálás még lehet. Pénteken erősen felhős lesz az ég, a köd a déli órákig megmarad, majd délután lehet némi napsütés. A hőmérséklet kissé emelkedik. A hétvégén erősen felhős, enyhe idő lesz, kisebb csapadékkal. Vasárnap érkezik hidegfront, erős északnyugati széllel.

12.10 - A met.hu azt írja, ídőjárásunkat továbbra is a Földközi-tenger középső része fölött örvényló ciklon alakítja, ezért folytatódik a borongós idő, nagy csapadék ugyanakkor már nem várható. 

11.50 - Hozzávetőlegesen a Dombrád-Nagyhalász-Miskolc-Kazincbarcika által határolt területen továbbra is esik a hó, a hőmérséklet 0, +1 fok körül alakul a térségben - írja az Időkép.

Ítéletidő az országban: káoszt okozott az ónos eső


11.26

Az Útinform jelentése:

 Kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik a rendőrök.
- Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-s autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt.
- Nagykovácsit nem lehet megközelíteni.
- Nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek, Isaszeg és Nagytarcsa, valamint Gödöllő és Valkó között.
- A pilisszántói és dobogókői bekötőutakon is teljes az útzár.
- Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.
- Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen.
- Kidőlt fák, letört ágak nehezítik a közlekedést Nógrád megyében. (Időkép.)

10.20 - A főváros  környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is  megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet -  tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t.  
   
A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd  közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220  kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több  oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi  sérülés nem történt.   
   
A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk  felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is  igénybe vehet - közölték.  
   
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság  szóvivője kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hajnalban  megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel  összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. Mint mondta, hétfő  este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert  a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd  hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül -  egy másik vezeték elszakadása miatt - ismét le kellett zárni. A  fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az  autósok - tette hozzá.

9.57 - A rendkívüli  időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő  és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik - közölte a Pest  Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.  
   
Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a  forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a  főúton végzett mentesítő munkálatok miatt van szükség.  
   
Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán  az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a  közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő  körültekintéssel közlekedjenek - tette hozzá a szóvivő.


8.51 - Valamelyest  javult a helyzet Mogyoródon, ahol hétfő este az  elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram,  ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült  visszakapcsolni a hálózatba - tájékoztatta a nagyközség  polgármestere kedden az MTI-t.  
   
Paulovics Géza (független) közölte: a szolgáltató  szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz  időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel.   
   
Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi  rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában  még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a  gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a  művelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van - mondta a  polgármester.


8.33 - Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák és leszakadó faágak okoztak  fennakadást az utakon, emiatt tucatszor riasztották a tűzoltókat -  közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az  MTI-vel.  
   
Hudák Andrea elmondta, a leszakadó faágak, kidőlt fák  Miskolcon és Borsodnádasdon okoztak fennakadást. A helyszínekre a  miskolci és ózdi hivatásos tűzoltók vonultak, és megszüntették a  keletkezett akadályokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt  - tette hozzá.  
   
Szintén kidőlt fák, illetve az úttestre került gallyak miatt  zárták le a Felsőtárkány-Répáshuta, Bükkszentlászlói  elágazás-Bükkszentkereszt és az Ómassai elágazás-Mályinka közötti  utat.  
   
A fagyott, ónos eső súlya alatt megdőlt fák és ágak szinte az  egész útszakaszon rádőlnek az útra, jelentősen akadályozzák a  forgalmat - sorolta Hudák Andrea.  
   
Répáshuta, Ómassa, Bánkút, Bükkszentkereszt és Királd  településeken, összesen 1067 fogyasztási helyen ingadozik az  áramellátás. Az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat,  fagallyakat folyamatosan távolítja el – mondta a szóvivő.8.15 - Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt, és Nagykovácsit sem lehet megközelíteni - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül - egy másik vezeték elszakadása miatt - ismét le kellett zárni.

A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok. Pest megye területén egy újabb utat kellett lezárni: már Nagykovácsi is megközelíthetetlen - mondta a szóvivő.

7.45 -

Sopronban jelenleg (reggel 7 óra) 0,6 fokot mérünk, szitálás van

. A hőmérséklet az alsóbb légrétegekben csökken, de a magasban továbbra is pozitív hőmérséklet uralkodik, így a 300 méter feletti területeken átmeneti ónos szitálás is várható - írta a sopronmet.hu.

7.24 - Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható - közölte a Magyar Közút kedd reggel az MTI-vel.

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Kedd reggel fél 8-kor az országban több helyen havazott
Kedd reggel fél 8-kor az országban több helyen havazott - Forrás: idokep.hu


Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Az ónos eső megfagyott a faágakon a XII. kerületben, a Diana utcában 2014. december 1-jén.MTI Fotó: Marjai János
Az ónos eső megfagyott a faágakon a XII. kerületben, a Diana utcában 2014. december 1-jén.MTI Fotó: Marjai János


Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.
Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu weboldalon, illetve a Facebookon (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitteren (www.twitter.com/magyarkozut).

Kedd 6.40 - Eső, ónos eső, havazás

Több helyen az éjszaka után, még most is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei az ónos eső miatti károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: a hétfőn érkezett télies időjárás következtében folyamatosan érkeztek a bejelentések leszakadt faágakról, kidőlt fákról, kisebb-nagyobb áramkimaradásokról, vezetékszakadásról. Mindezek több helyen a közúti, vasúti közlekedést is érintették.

Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére.

Éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet.Összesen 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram – mondta a szóvivő, kiemelve: az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket – tette hozzá Hajdu Márton.

Budapesti helyzetkép

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is.

Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet.

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták.

A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.


A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne megszokás szerint közlekedjen. A tömegközlekedésben, a vasúton és utakon is lehetnek balesetek, fennakadások, ezért javasolják, hogy mindenki időben induljon el, s előtte tájékozódjon az időjárásról, az utak állapotáról és a lezárásokról – hangsúlyozta az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg kilenc megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém) és Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Az előrejelzés szerint kedden, a nap folyamán az eső mellett a Dunántúlon, az Észak-Alföldön ónos eső, az Északi-középhegységben havas eső, havazás is kialakulhat. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.


Kedd - 6.00 - Narancssárga figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt narancssárga riasztást adott ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több járására hétfő éjszakára és az egész megyére keddre.

A szolgálat honlapján közöltek szerint az észak-keleti megyékben elsőfokú az ónos eső miatti vészhelyzet.

Tájékoztatásuk szerint kedden az ország túlnyomó részén az eső lesz a jellemző, de hétfő este és az éjszaka első felében az északi, északkeleti megyékben továbbra is előfordulhat ónos eső. Az éjszaka folyamán északkeleten és a hegyekben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel az esőt, ónos esőt, és ezeken a tájakon akár 5 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre még kedden is jelentős mennyiségű - 10-15 milliméter - csapadék várható.

Hétfő - Ónos esővel jött a december


21.55 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

Az ország túlnyomó részén az eső lesz a jellemző, de hétfő este és az éjszaka első felében az északi, északkeleti megyékben továbbra is előfordulhat ónos eső. Az éjszaka folyamán északkeleten és a hegyekben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel az esőt, ónos esőt, és ezeken a tájakon akár 5 cm-t meghaladó hóréteg is kialakulhat. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre még kedden is jelentős mennyiségű csapadék várható (10-15 mm) - írta a met.hu.

21.45 - Kilencezer ember maradt áram nélkül Mogyoródon

Több mint kilencezer ember maradt áram nélkül a leszakadó villanyvezetékek miatt Mogyoródon hétfőn este - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, hogy a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya miatt szakadtak le. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények rendkívül megnehezítik a munkát. Folyamatosan esik az eső, köd van és csökken a hőmérséklet - mondta a szóvivő.

 Az ónos eső megfagyott a faágakon a XII. kerületben, a Diana utcában 2014. december 1-jén. MTI Fotó: Marjai János
Az ónos eső megfagyott a faágakon a XII. kerületben, a Diana utcában 2014. december 1-jén. MTI Fotó: Marjai János21.40 - Ónos eső - Összefoglaló

Kritikus helyzet alakult ki az ország több pontján hétfőn az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt. Több utat lezártak, és néhány településen egy ideig nem volt áram. Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfő este az M1 Híradójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az mondta: a fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében főleg a kidőlt fák és a leszakadt faágak okoztak problémát, néhány helyen pedig az elektromos vezetékek is megrongálódtak. "Ezzel együtt az erőfeszítéseink sikerrel jártak, mert ugyan konvojban, de mindenkit haza tudunk juttatni" - hangsúlyozta. Buszokat is munkába állítottak, és a rendőrség is segít a konvojok kísérésében - tette hozzá. Pest és Heves megyében - elsősorban az erdős területeken - hasonló a helyzet: a kidőlt fák jelentős problémát okoztak, volt olyan hely is, ahol gázcsonkot rongált meg egy lezuhanó fatörzs - ismertette. Több helyen is járhatatlanok az utak - mondta, hozzátéve, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a katasztrófavédelem az utakat megtisztítása és a forgalom biztosítása érdekében. A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken.

Estére Pilisszentkereszten és Plilisszentléleken helyreállt az áramszolgáltatás a katasztrófavédelem által odaszállított aggregátoroknak köszönhetően. Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál, így a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben. Egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták. Nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem. Az esti órákra a fővárosi XII. kerületi Eötvös út és a hegyvidéki, illetve a II. kerület határán lévő Budakeszi úton is megindulhatott a forgalom, igaz, csak konvojokban. A tíz járműből álló autósorokat rendőrök kísérik. Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok - közölte a Mávinform. A gyömrői állomást egy időre ki kellett zárni a forgalomból, Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott.

20.45 - Kritikus a helyzet a Mátrában

Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt - olvasható a katasztrófavédelem honlapjára hétfő este feltett közleményben. A közlemény szerint az esti és éjszakai órákban is fokozott a balesetveszély a Mátra útjain, ezért azt kérik, hogy ne induljanak útnak az emberek.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében, a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták, és nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem. Galyatetőn egy trafóház környezetében keletkezett tűz, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók oltották el.

20.00 - Folytatódik a napsütés nélküli időszak. A borult égből a nap folyamán többször lesz kisebb eső, havas eső, a 300-400 méter feletti területeken hószállingózás is. A lehulló csapadék mennyisége már 5 mm alatt marad. A levegő párás lesz, reggel és este köd is várható. A szél mérsékelt marad. A hőmérséklet a hajnali 0, 1 fokról nappal is csupán 1, 3 fokig emelkedik, estére 1 fok köré süllyed. Fagyra 400 méter felett számíthatunk - írta a sopronmet.hu

A távolabbi kilátások sem ígérnek napsütést.

Szerdán is folytatódik a borult idő, párás, ködös lesz a levegő. Gyenge eső ismét kialakulhat.
Csütörtökön a köd akár egész nap kitarthat, kisebb szitálás még lehet.

Pénteken erősen felhős lesz az ég, a köd a déli órákig megmarad, majd délután lehet némi napsütés. A hőmérséklet kissé emelkedik. A hétvégén erősen felhős, enyhe idő lesz, kisebb csapadékkal. Vasárnap érkezik hidegfront, erős északnyugati széllel.

19.40 - Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál, így a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben - tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra.

Ónos eső pusztított az országban


A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Azt írták: ilyen útszakaszok a Diósjenő-Kemence völgyi út, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is adódhatnak problémák. Hozzátették: várhatóan éjszaka és reggel sem javul a helyzet, az sem kizárt, hogy rosszabbra fordul. Gyalogosan és járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő - hívták fel a figyelmet. Ezért arra kérik az erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül addig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fordul.

19.35 - Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok - közölte a Mávinform kedden este az MTI-vel. A közlemény szerint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon az ónos eső okozott problémát: Kőbánya-felsőtől szinte Szolnokig ráfagyott a víz a sínre és a felsővezetékre. A gyömrői állomást egy időre teljesen ki kellett zárni a forgalomból emiatt, illetve Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott - fűzték hozzá.

A feltorlódások és a szerelvényfordulók miatt már jelentős 130-160 perces késések is előfordulnak - írták. Hasonló helyzet kezd kialakulni a ceglédi és a miskolci vonalon is, de ott egyelőre csak maximum fél órás késésekkel kell számolni. Problémát jelent ugyanakkor a biztosítóberendezések beázása, ezért a későbbiekben ezeken a vonalakon is jelentős késések lehetnek. Az érintett vonalakon várhatóan csak kedd hajnalra állhat helyre a forgalom.

18.55 - Egész éjszaka dolgozni fognak a katasztrófavédelem munkatársai néhány Pest megyei településen, hogy reggel mindenki el tudjon indulni a munkahelyére - mondta Hajdu Márton hétfőn az MTI-nek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: többtucatnyi - főként Pest megyében és a budai hegyvidéken lévő - településen okozott problémát a télies időjárás.

A legtöbb helyen a kidőlő vagy az úttestre fagyó fák miatt kellett korlátozni a forgalmat, esetleg lezárni egy útszakaszt. Pontos adatot egyelőre nem tudott mondani, mert folyamatosan nő azon esetek száma, amikor be kell avatkozniuk. A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Elmondta, hogy Pilisszentkereszten újra van áram, viszont a másik két településre aggregátorokat kell vinni. A szóvivő hangsúlyozta, hogy kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, ezért arra kér minden autóst, hogy óvatosan közlekedjen. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt közölték az MTI-vel, hogy nem volt több esetük, mint egy szokványos napon.


15.19 - Hétfői adatok Győrben és Sopronban:

Győrben éjféltől délután 3-ig 18,6 mm csapadék esett, Sopronban ez kevesebb: 9,2 mm.  Érdekes adat, hogy a győri, decemberi átlag csapadékmennyiség 40,1 mm, tehát hétfő estére ennek a fele már leesik.

Győrben egyébként 2,0 fokot mutatnak a hőmérők, Sopronban 1,7 fokot, tehát sehol sem fagy, ködös, párás az idő - tájékoztatta a kisalfold.hu-t  Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

Hétfő este a megye magasabban fekvő területein, például a Soproni-hegységben lehet számítani havazásra.

Ónos eső - Több BKK-járat útvonala változott az időjárás miatt
Az időjárás miatt módosult a 21-es és a 21A jelzésű autóbusz, a 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű, továbbá a gödöllői HÉV közlekedése - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán hétfőn. A közlemény szerint a 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között jár, mert a Normafánál egy kidőlt fa akadályozza a járatok közlekedését.

A 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű rövidített útvonalon közlekedik, a Városmajor és az Adonis utca között. A gödöllői, H8-as HÉV szintén rövidített útvonalon jár, az Örs vezér tere és Kerepes között. Gödöllő és Kerepes között az utasokat HÉV-pótló busz viszi, az azonban a 3-as úton egy kidőlt fa miatt jelenleg nem tud betérni Mogyoródra. A kedvezőtlen időjárás miatt a Libegő sem közlekedik - írták. A BKK közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy ónos eső esik Budapesten, emiatt a hegyvidéki területeken, valamint a külső kerületekben az utak és a járdák síkosak, csúszósak lehetnek. Az út menti fákra ráfagyhat a csapadék, ezért ágak törhetnek le, fák dőlhetnek ki. Az időjárás miatti forgalmi változásokról folyamatosan hírt adnak a Facebook-oldalukon, a www.bkkinfo.hu és a kozut.bkkinfo.hu oldalakon is.


10.30

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a főváros több területén is riasztották a  tűzoltókat hétfőn már a reggeli óráktól. Több utat is le kellett  zárni, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút  - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.  
   
Kisdi Máté tájékoztatása elmondta: jelenleg tíz helyszínen  dolgoznak a károk felszámolásán. Az ónos eső miatt a XII. és a II.  kerületből több mint harminc jelzés érkezett a Fővárosi  Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A XII. kerületben a  fagyos eső miatt az Eötvös úthoz, a Konkoly Thege utcához, a  Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához riasztották a tűzoltókat. A  Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén több helyen is  forgalmi akadályt képeznek a kidőlt fák és a nagyobb faágak. Az  Orgona ösvénynél lakóház elé dőlt egy fa, míg a Farkasvölgyi úton  villanyvezetéket rongált meg a lezuhanó ág.   
   
A budai hegyi utakat le kellett zárni. A Budapesti Közlekedési  Központ közölte:t biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a  gyermekvasút. A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai  turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a  katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai  biztosítják a helyszíneket - fejtette ki Kisdi Máté.   
   
A fővárosi katasztrófavédelemhez személyi sérülésről nem  érkezett jelentés - tette hozzá a szóvivő.  
   
A hegyvidéki önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fák  jegesedése miatt veszélyes a Normafa környéke és a budai hegyek  útjai. Több fa kidőlt, az Eötvös utat részben lezárták.  
   
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez  eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a  meteorológiai előrejelzések szerint december első napjaiban többfelé  eső, ónos eső, havas eső és havazás is lehet. Az időjárás miatt  fennakadásokra kell számítani a vasúti közlekedésben,  villanyvezetékek szakadhatnak le, faágak törhetnek le és fák dőlhetnek ki a rájuk rakódó jég súlya alatt.


06.47

Önnél is esik?

Küldjön fotót az esőzésről: tudosito@kisalfold.hu
Az ónos eső veszélye miatt tíz megyére és Budapestre figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőre. Emellett több megyében sok esőre is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez hétfő hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyében, valamint a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, és Pest megyére, továbbá Budapestre a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.A meteorológiai szolgálat azt írta: napközben jellemzően eső várható, majd napnyugtával és a légkör hűlésével a magasabban fekvő területeken (például a Mecsekben, a Bakonyban) lehet ismét ónos eső, az északi, északnyugati részeken pedig havas eső, gyenge havazás is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a szél is több helyen megerősödik. Napközben plusz 1-6 Celsius-fok között, késő este mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénteki havazást tartós köd váltja szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között várható szombaton. Tovább olvasom